Передплата 2024 ВЗ

У фсб фінів запитують про їхні військові звання…

«Бізнесменів», що їдуть до рф по дешевше пальне, завертають на кордоні. Це помста москви через вступ Фінляндії до НАТО

На кордоні Фінляндії і рф завернули багатьох фінів, насамперед «туристів, які їхали до росії по дешевше пальне або на закупи». Фото Reuters
На кордоні Фінляндії і рф завернули багатьох фінів, насамперед «туристів, які їхали до росії по дешевше пальне або на закупи». Фото Reuters

Як інформують фінські ЗМІ, останніми тижнями багатьох громадян Фінляндії, які їхали до сусідньої росії, аби за звичкою заправити свої автівки трохи дешевшим бензином чи «дизелем», завернули на фінсько-російському кордоні. А деяким із фінських водіїв, які все-таки його перетнули, довелося спілкуватися з… офіцерами російської фсб.

Фінське видання Ilta-Sanomat цитує Янне, який роками їздив до ро­сії і відвідував родичів у санкт-петербурзі: «Донедавна те, що було написано у візі, практич­но не мало значення. Але тепер, здається, росіяни до цього ре­тельно придивляються».

А видання Helsingin Sanomat пише, що протягом кількох останніх тижнів росіяни завер­нули на кордоні багатьох фінів, насамперед «туристів, які їхали до сусідньої країни по дешевше пальне або на закупи».

За даними Helsingin Sanomat, спецслужби рф цікавить зараз, зокрема, запрошення якої ро­сійської компанії мав громадя­нин ЄС, аби одержати бізнесову візу, «вигіднішу й дешевшу, ніж туристична». Раніше більшість фінів, які їздили до росії по паль­не з бізнесовими візами, час­то навіть не здогадувалися, яка саме російська фірма їх «запро­сила». Бо просто не могли про­читати тексту кирилицею, в яко­му йшлося про цю фірму…

Столичне видання також за­значає, що на фінсько-росій­ському кордоні деяким гро­мадянам Фінляндії та інших держав ЄС, чиї візи анулюва­ли, просто поставили у паспор­ти відповідний штамп управлін­ня фсб у ленінградській області - без зазначення формальної причини відмови на в'їзд до рф. Водночас іншим, наприклад, водіям із країн Балтії, які нама­галися перетнути фінсько-ро­сійський кордон, узагалі забо­ронили в'їзд до рф (мовляв, іще одна така спроба, і опинитеся у російській тюрмі).

Служба радіостанції Yle у фінській Карелії підтверджує, що після вступу Фінляндії до НАТО ситуація на кордоні з ро­сією змінилася. Зокрема, де­яким фінам, які за багаторіч­ною звичкою поїхали до рф, аби заправити свої автівки дешевшим пальним, довело­ся спілкуватися з… офіцера­ми фсб. Про що ті розпитували «бізнесменів»? Які мають вій­ськові звання, і до якої части­ни фінської армії приписані як військовослужбовці запасу… У деяких фінських любителів за­правитися «на халяву» росіяни навіть перевіряли мобільні те­лефони.

Як підсумовує у редакційно­му коментарі Ilta-Sanomat, фак­тична заборона на поїздки фінів по дешевше російське пальне не мусить дивувати, адже рані­ше були конфіскація майна де­яких фінських компаній у рф і «заморожування» рахунків по­сольства Фінляндії у москві й консульства у санкт-петербурзі. У такий спосіб, на думку видан­ня, рф прагне покарати Суомі «за вступ до НАТО»… Утім, у Фін­ляндії такого «покарання» ніхто не боїться.

Схожі новини