Передплата 2024 ВЗ

«Скульпторів надихнула Кім Кардаш’ян?»

На думку критиків, статуя в італійському містечку Монополі зображає «русалку зі силіконовими цицьками й величезним задом»…

Пишнотіла сирена є витвором студентів художньої школи. Її форми "зайшли" не всім жителям містечка Монополі... Фото The Monopoli Times.
Пишнотіла сирена є витвором студентів художньої школи. Її форми "зайшли" не всім жителям містечка Монополі... Фото The Monopoli Times.

Скандали довкола неоднозначних творів сучасних скульпторів вибухають не лише у місті Лева… Як повідомляють європейські ЗМІ, бурю емоцій серед місцевих жителів спричинила композиція Іl Mare, тобто «Море», що з’явилася у рибальському містечку Монополі на півдні Італії. Пишнотілу сирену (русалку) критики вважають «надто провокативною».

Авторами скульптури є студенти однієї з художніх шкіл. У рамках проєкту з розвитку й відродження Монополі його міський голова замовив у талановитих спудеїв серію статуй. Коли кілька днів тому перші зі студентських робіт з’явилися на новій площі Ріти Леві-Монтальчіні (названій на честь італійської нейробіологині, лауреатки Нобелівської премії), у соцмережах відразу з’явилися негативні коментарі.

«Хто міг на це надихнути? Кім Кардаш’ян?» — запитує користувач соцмережі Twitter. Деяких жителів Монополі пишні форми русалки розвеселили, а інших глибоко обурили: вважають скульптуру «надто провокативною».

«Русалка зі силіконовими цицьками й величезним задом»

Як написала у Facebook акторка Тіціана Ск’явареллі, статуя «Море» зображає «русалку зі силіконовими цицьками і, передовсім, величезним задом, якого я ніколи у русалок не бачила. Принаймні у тих, яких знаю»…

Утім, деякі жителі Монополі зраділи. Мовляв, саме через встановлену на новій площі пишнотілу сирену про їхнє маленьке містечко дізнався світ… «Завдяки русалці з великою дупою про Монополі пишуть ЗМІ, — констатує користувач Twitter. — Так, це про нас!».

«Вияв поваги до жінок із пишними формами»

Директор Художньої школи Луїджі Россо, Адольф Марчіано, розповів британському виданню The Guardian, що сирена була ідеєю студентів.
(Одна зі статуй, які вони створили на замовлення мера Монополі, мала бути на морську тематику). «У міській раді, де студенти презентували зменшений макет композиції, визнали, що проєкт добрий. І вирішили, що готову скульптуру встановлять на площі», — зазначив пан Марчіано.

«Бачимо на телеекранах рекламні ролики з дуже худими моделями, — вів далі директор художньої школи. — Ця статуя русалки — вияв поваги до жінок із пишними формами, яких переважна більшість, особливо в нашій країні. Було би дуже зле, якби ми зобразили надзвичайно худу жінку».

Схожі новини