Передплата 2024 ВЗ

Найбільші порти Європи «окупували» наркоторгівці

Торік у портах Роттердама й Антверпена вилучили близько 200 тонн кокаїну. За даними Європолу, це лише невелика частина наркотичної контрабанди…

Порт бельгійського Антверпена - один із тих, через які проходять щороку близько 90 мільйонів вантажних контейнерів. Частина з них містить наркотичну контрабанду... Фото oevz.com.
Порт бельгійського Антверпена - один із тих, через які проходять щороку близько 90 мільйонів вантажних контейнерів. Частина з них містить наркотичну контрабанду... Фото oevz.com.

У звіті Європолу, про який розповіла «Німецька хвиля», йдеться про банди наркоторгівців, які активно діють у морських портах Європи. Злочинці підкуповують персонал і впроваджують до керівництва портів своїх людей.

«Три найбільші порти Європи, Антверпен, Роттердам і Гамбург, сильно інфільтровані злочинцями», — констатував Європол. Наркоторговці «контрабасять» до ЄС кокаїн у контейнерах, які транспортуються морем.

За словами офіцерів спецслужб, учасники організованих злочинних угруповань часто зламують цифрові коди безпеки, завдяки чому можуть легко відчинити контейнери й дістати сховані в них наркотики. Контрабанді також сприяє підкуп портових чиновників і проникнення людей, що працюють на наркоторгівців, до компаній, які отримують вантажі в морських портах.

За рік вилучили 200 тонн кокаїну. Це лише верхівка айсберга..

У своєму звіті Європол також зазначив, що бандити використовують нові підходи, що дозволяють залучати менше людей. Одним із таких методів є «Троянський кінь»: групи «видобувачів» таємно завозять на територію портів, де вони дістають наркотичну контрабанду з контейнерів. За оцінками Європолу, за свою роботу «видобувачі» залишають собі від 7 до 15 відсотків незаконних вантажів. Які можуть коштувати кількасот тисяч доларів…

Щороку через морські порти Європи проходять близько 90 мільйонів вантажних контейнерів. Лише частину з них перевіряють на наявність контрабанди. Минулого року лише у двох великих портах Європи, Роттердамі в Нідерландах і Антверпені у Бельгії, правоохоронці вилучили рекордну кількість кокаїну — близько 200 тонн. За даними Європолу, це лише невелика частина реального обсягу контрабанди наркотиків, повідомляє німецька інформаційна агенція dpa.

Схожі новини