Передплата 2024 ВЗ

1000 танків, 600 самохідних гаубиць, понад 300 РСЗВ

Як пише британська The Daily Telegraph, Польща потужно озброюється, створюючи найсильнішу армію Європи «на захід від України»

На початку грудня минулого року в порту Ґдині розвантажили перші танки K2 Heuk-Pyo ("Чорна Пантера") і 155-міліметрові самохідні гаубиці K9A1 Thunder ("Грім"), які прибули до Польщі з Південної Кореї. Фото milmag.plі
На початку грудня минулого року в порту Ґдині розвантажили перші танки K2 Heuk-Pyo ("Чорна Пантера") і 155-міліметрові самохідні гаубиці K9A1 Thunder ("Грім"), які прибули до Польщі з Південної Кореї. Фото milmag.plі

У грудні минулого року, інформує The Daily Telegraph (DT), польський 11-й Мазурський артилерійський полк одержав 24 самохідні гаубиці К9 виробництва Південної Кореї - з дальністю стрільби понад 50 км.

«Як офіцер-артилерист я захоплений новою технікою, — розповів виданню капітан Марек Адамяк. — У нас було багато старої артилерії, а тепер маємо сучасну зброю». Як зазначає DT, ті 24 гаубиці - «лише верхівка гігантської програми оборонних витрат Польщі».

Через війну в Україні й побоювання, що одного дня під прицілом кремля може опинитися Польща, пише DT, її уряд рішуче налаштований переозброїтися — причому швидко. Як пише видання, 2023 року витрати Польщі на оборону сягнуть 4% валового внутрішнього продукту (ВВП). Це удвічі перевищує мінімальний рівень, який вимагає НАТО від країн-членів, і найбільше в усьому Північноатлантичному альянсі (сума в перерахунку на душу населення).

Деякі контракти на закупівлю нової військової техніки, пише DT, Польща підписала ще до війни в Україні. Тоді Варшава, усвідомлюючи російську загрозу, розпочала переозброєння своєї армії, яка мала чимало техніки радянських часів. Вторгнення путіна в Україну цей процес значно прискорило.

Як зазначає DT, Польща замовила 1000 основних бойових танків K2 у Південній Кореї і 250 танків M1A2 SEPv3 Abrams у США, завдяки чому матиме найбільше у Європі танків. Польську ж артилерію посилять 18 американських установок HIMARS (із 9000 ракет), а також 600 самохідних гаубиць K9 і 288 ракетних систем залпового вогню (РСЗВ) K239 Chunmoo з Південної Кореї. Військо Польське матиме також понад 1000 бойових машин піхоти Borsuk (виробництва Польщі). Буде й солідне підсилення у повітрі: 96 гелікоптерів AH-64E Apache, закуплених у США, і 48 винищувачів FA-50, уже замовлених у Південній Кореї.

«Ми дуже швидко замінюємо нашу військову техніку. Насправді це революція, а не еволюція», — впевнений капітан Адамяк, якого цитує британське видання. При цьому чисельність збройних сил Польщі буде збільшено до 300 тисяч осіб, що зробить їх найбільшими у Європі на захід від України, зазначає DT.

Водночас видання застерігає: хоча Польща роками демонструвала економічне зростання (за прогнозами, цього року польський ВВП теж зросте), кардинально збільшені витрати на оборону стануть для бюджету країни значним тягарем. Цьогорічний оборонний бюджет Польщі, пише DT, становитиме рекордні 97 мільярдів злотих, а до 2035 року Варшава планує витратити на озброєння 458 мільярдів злотих.

Британське видання нагадує, що Європейська комісія і надалі не дає Польщі коштів із Фонду відновлення після пандемії, який створив Євросоюз (через суперечку щодо верховенства права). Тож газета припускає, що за інфляції у 17% виконати такий величезний оборонний бюджет може бути непросто.

«Боюся, громадськість може не усвідомлювати, що, не виключено, доведеться скоротити деякі невійськові бюджетні видатки», — каже експертка з питань оборони, віце-президентка центру Visegrad Insight Маґдалєна Якубовська. І водночас визнає: «Перед загрозою війни, яка, можливо, вже біля воріт, поляки усвідомлюють: аби забезпечити національні інтереси, треба йти на жертви».

А тим часом…

Стаття 5 Північноатлантичного договору? Німці: а ми тут ні до чого…

За даними опитування, проведеного Інститутом Allensbach на замовлення видання Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, лише 45% німців підтримують надання військової допомоги союзнику по НАТО, якого атакує ворог. Проти надання такої допомоги висловилися 35% німців, а 20% - не визначилися.

«У землях Східної Німеччини (колишній комуністичній НДР — А.В.) проти надання військової допомоги партнерові по НАТО, на якого нападуть, висловилися 49% опитаних, а за надання такої допомоги — лише 30%, — повідомляє „Німецька хвиля“. — Натомість у західній Німеччині за військову допомогу атакованому союзнику по НАТО висловилися 48% респондентів, а проти — 32%».

Нагадаємо, фундаментальна для НАТО Стаття 5 Північноатлантичного договору зобов’язує усіх членів Альянсу надати партнерові по НАТО, на якого напали, усю можливу допомогу, зокрема збройну. Але, як бачимо, значна частина населення Німеччини, що десятиліттями перебуває під оборонною «парасолькою» США, виконувати свої союзницькі зобов’язання чомусь не бажає…

Схожі новини