Передплата 2024 ВЗ

Дитятко, Три королі, Йоулупуккі, відьма Бефана…

Хто «відповідає» за різдвяні презенти для дітей?

Фото standard.co.uk (ілюстративне)
Фото standard.co.uk (ілюстративне)

Під час Різдвяних свят подарунки чемним діткам розносить не лише Святий Миколай або ж Санта-Клаус. У різних країнах Європи цю роботу виконують різні казкові персонажі, зокрема, Дитятко, Три королі та… відьма Бефана.

Дитятко, або ж Ісусик, дарує різдвяні подарунки чемним дітям у Австрії, Швейцарії, південній Німеччині й Чехії, а також у польській Верхній Силезії.

У деяких регіонах Угорщини, а також у польській Малопольщі подарунки діткам розносить Ангелик.

У Фландрії і Нідерландах — Sinterklaas, у Ісландії — 13 ельфів

А от у бельгійській Фландрії і Нідерландах діти вже від середини листопада чекають на діда, якого звуть Sinterklaas. Коли він прибуває на пароплаві з Іспанії, діти знають, що вранці можуть знайти різдвяні подарунки у своїх черевиках. Голландські діти зазвичай одержують найбільший подарунок 5 грудня, а бельгійські - 6-го (тож виходить, що Sinterklaas — ніхто інший, як Святий Миколай).

Подарунки перед Різдвом одержують і наймолодші жителі далекої Ісландії. Протягом 13 ночей, аж до 25 грудня, ісландських малюків відвідують 13 ельфів, яких називають jolasveinar. Діти залишають своє взуття на підвіконнях, а вранці знаходять у ньому подарунки. Щоправда, діткам, які були не чемними, ельфи можуть подарувати… картоплини.

У Фінляндії дітей перед Різдвом відвідує Йоулупуккі (буквально «Різдвяний козел»), схожий на Святого Миколая чи Санта-Клауса. Йоулупуккі живе у Лапландії на горі Корватунтурі й подорожує санями, які тягнуть північні олені. Але, на відміну від Санта-Клауса, Йоулупуккі не потрапляє у будинки через димар, а стукає у двері під час Святвечірньої вечері.

У Греції ж діти одержують презенти 1 січня, на Новий рік. Подарунки грецьким дітям розносить Святий Василь. (Грецька православна церква живе за Новоліанським календарем, за яким свято Василя припадає саме на 1 січня. А християни західного обряду в перший день нового року відзначають Сильвестра).

Іспанські діти чекають на різдвяні подарунки аж до 6 січня, на яке за Григоріанським і Новоюліанським календарями припадає свято Богоявлення, або ж Трьох королів. Напередодні діти готують воду й солодощі - для верблюдів, на яких 6 січня мають прибути три мудреці (волхви) з подарунками. Нечемні діти можуть одержати від трьох них… шматочки вугілля.

Наймолодші італійці також одержують різдвяні презенти на Богоявлення (Хрещення). У ніч із 5 на 6 січня подарунки італійським дітям залишає у їхніх шкарпетках і панчохах стара відьма Бефана, що літає на мітлі. Як і в Іспанії, нечемні діти цього дня можуть одержати вугілля, або ж шматочки цукру, пофарбовані у чорний колір.

Схожі новини