Передплата 2024 «Добрий господар»

Байден виграв, Трамп програв

Демократи втримали Сенат. А у таборі республіканців замислилися: чи на того «слона» робимо ставку?

Підсумками голосування президент США Джо Байден задоволений. Для його Демократичної партії це найкращий результат на проміжних виборах (за свого президента) за останні 40 років. Фото abcnews.com
Підсумками голосування президент США Джо Байден задоволений. Для його Демократичної партії це найкращий результат на проміжних виборах (за свого президента) за останні 40 років. Фото abcnews.com

Проміжні вибори до Конгресу США, які відбуваються через два роки після президентських, зазвичай стають тріумфом партії, що перебуває в опозиції. Виборці висловлюють владі незадоволення її роботою… Цього року Республіканська партія, з огляду на рекордну інфляцію і спричинений нею низький рейтинг президента-демократа Джо Байдена, сподівалася розгромити демократів на проміжних виборах. Однак не вийшло. Верхня палата Конгресу, Сенат, залишилася під контролем Демократичної партії, а у нижній Палаті представників республіканці матимуть, імовірно, перевагу лише у кілька мандатів (голоси ще рахують). Такий підсумок виборів Байден може записати собі в актив: для демократів це найкращий результат на проміжних виборах (за свого президента) за останні 40 років. А республіканцям є над чим замислитися. Кілька їхніх кандидатів, яких особисто підтримав експрезидент Дональд Трамп, вибори програли… То може, конкурентом Байдена на президентських виборах 2024 року буде не Трамп? У таборі республіканців заговорили про висхідну зірку партії, 44-річного Рона Десантіса, який тріумфував на виборах губернатора Флориди.

На проміжних виборах до Конгресу США, які відбулися 8 листопада, обрали увесь склад Палати представників (435 депутатів), близько третини Сенату, у якому загалом сто сенаторів, і губернаторів 36 штатів.

На виборах до Сенату «віслюки» й «слони» (символи демократів і республіканців) вибороли відповідно 50 і 49 мандатів. У штаті Джорджія 6 грудня відбудеться другий тур. Там сенатор-демократ Рафаель Ворнок випередив республіканця, ексзірку американського футболу Гершеля Вокера, але не набрав необхідних для перемоги в першому турі 50% голосів (був іще третій кандидат). Навіть якщо у Джорджії переможе Вокер, Сенат точно контролюватиме Демократична партія, тому що за рівності голосів вирішальний має віцепрезидент США, а зараз це демократка Камалла Гарріс.

Доля сенатських перегонів остаточно визначилася після підрахунку голосів у Аризоні й Неваді. У Аризоні колишній астронавт, демократ Марк Келлі переміг республіканця Блейка Мастерса, а у Неваді демократка Кетрін Кортес-Масто обійшла республіканця Адама Лекселта. Той до останнього лідирував, але підрахунок голосів у густонаселеному Лас-Веґасі схилив шальки терезів на користь демократки, колишньої генеральної прокурорки Невади (на цій посаді її змінив саме Лекселт).

Яким буде остаточний розподіл мандатів у Палаті представників?

Станом на 15 листопада, демократи гарантували собі 204 місця, а республіканці - 211. Для більшості у нижній палаті Конгресу необхідно мати 218 мандатів. За прогнозом NBC News, контроль над Палатою представників перейде до республіканців, які здобудуть 219 місць, а у демократів буде 216.

За словами президента Джо Байдена, результатами виборів до Конгресу він задоволений. А от республіканцям не до радощів. «Слони» були оптимістами, адже партія, що перебуває в опозиції до чинного президента, часто перемагає на проміжних виборах. До того ж республіканці сподівалися на голоси виборців, не задоволених рекордною інфляцією, і не дуже високий президента Джо Байдена, рівень підтримки якого — на рівні 40%.

Однак «віслюки» знайшли аргументи для своїх виборців. Зокрема, для багатьох жінок, обурених судовим рішенням, що дозволило республіканцям заборонити аборти у контрольованих ними штатах. Якби не це, чимало жінок, напевно, на проміжні вибори не пішли би, а тут вирішили, що мусять проголосувати за кандидатів від Демократичної партії…

Отже, тепер у Конгресі буде двовладдя: демократи утримали Сенат, але втратили Палату представників. «Цей сценарій завадить президентству Байдена, спричинивши потік розслідувань, ініційованих Палатою представників, і, ймовірно, завадить ухваленню будь-яких нових великих законопроєктів про витрати, які нижня палата Конгресу зможе заблокувати простою більшістю голосів, — прогнозує Reuters. — Коли одна політична партія отримує контроль над більшістю у Палаті представників, законодавці від цієї партії стають головами комітетів цієї палати й визначають порядок денний. Республіканці Палати представників, які, ймовірно, очолять комітети з питань національної безпеки й судової системи, вже заявили, що планують розслідувати діяльність членів адміністрації Джо Байдена й витрату коштів на боротьбу з пандемією. Інші хочуть націлитися на діяльність сина президента Гантера Байдена за кордоном і на розслідування ФБР щодо експрезидента Дональда Трампа».

А що означатиме розділений Конгрес для Києва?

Є підстави сподіватися, що навіть у випадку переходу контролю над Палатою представників до республіканців у Конгресі США збережеться потужна двопартійна підтримка України. Таку надію дає, зокрема, серія поразок, яких зазнали на проміжних виборах кілька затятих прихильників експрезидента Трампа. Адже саме вони найчастіше ставили під сумнів необхідність американської фінансової допомоги нашій державі.

Чимало республіканських кандидатів, яких підтримував Трамп, виборцям не сподобалися. Це, зокрема, кандидат до Сенату в Нью-Гемпширі, кандидати у губернатори у Вісконсіні, Мічіґані й Пенсільванії, кандидати до Палати представників у Огайо, Вірджинії і Північній Кароліні. Це, нарешті, кандидати до Сенату в Аризоні й Неваді, де вирішилася доля верхньої палати Конгресу, — вищезгадані Мастерс і Лекселт. Усі ці трампісти ставили під сумнів перемогу Байдена на президентських виборах 2020 року, тобто поширювали наратив Трампа про «вкрадені» вибори.

15 листопада, обіцяв Трамп, він зробить «велику заяву». Очевидно, експрезидент планував повідомити, що 2024 року знову балотуватиметься у президенти… До проміжних виборів здавалося, що Трамп легко виграє «праймеріз» (внутрішньопартійні вибори) серед республіканців, але зараз такої упевненості вже немає. Чимало впливових «слонів» почали розуміти, що ставка на Трампа може бути помилкою…

У таборі республіканців заговорили про висхідну зірку партії, 44-річного губернатора Флориди Рона Десантіса. У штаті, де прихильників «слонів» і «віслюків» приблизно порівну, Десантіс виграв губернаторські вибори з перевагою майже 20 відсотків. І це при тому, підкреслює ВВС, що колишній військовий юрист дотримується консервативних поглядів (зокрема, у питанні абортів).

Поразки кандидатів, яких підтримував Трамп, і блискуча перемога Десантіса у Флориді, зауважує The Washington Post,
породили сумніви у таборі Республіканської партії. Мовляв, а чи на того «слона» ми робимо ставку? Як пише видання, Трампу навіть почали радити, аби не оголошував про свій намір знову балотуватися у президенти… А Трамп, який відчув потужну конкуренцію з боку набагато молодшого Десантіса, не знайшов нічого кращого, як… пригрозити йому викидом компромату. Якщо Десантіс спробує взяти участь у республіканських «праймеріз», то Трамп, за його словами, розповість про конкурента «не дуже приємні речі»… «Якщо Десантіс братиме участь, він може дуже нашкодити собі, — попередив Трамп. — Я знаю про нього більше, ніж будь-хто»… Схоже, теледебати між Трампом і Десантісом будуть надзвичайно цікавими.

Схожі новини