Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Треба постійно нагадувати людям, що росія — держава-терорист»

У Сан-Франциско українці протестували проти показу опери «Євґєній Онєґін»

Юлія Косівчук протестує під стінами опери у Сан-Франциско.
Юлія Косівчук протестує під стінами опери у Сан-Франциско.

У Сан-Франциско (США) українські громадські активісти влаштували акцію протесту проти показу «Євґєнія Онєґіна» в оперному театрі. Журналістка «ВЗ» поспілкувалася з Юлією Косівчук з Чернівців, яка з 2004 року живе у США. Юлія, мисткиня й непрофесійна співачка, брала участь у цій акції.

— Бойкотування Сан-Франциської опери влашту­вала група місцевих українських активістів. На жаль, мітингувальників було небагато, але і цього було до­статньо, щоб черговий раз привернути увагу аме­риканського суспільства до нашої української біди, — каже Юлія Косівчук. — Проблема у тому, що ті амери­канці, які приходили до опери, щиро вірили, що росій­ська культура і війна росії в Україні - це дві різні речі. Нашим завданням було переконати їх у протилежно­му, адже в ім'я «вєлікой русской культури» чинилися і продовжують чинитися окупантами ті страшні речі на нашій землі.

Я сподівалася, що мені більше не доведеться вдя­гати ту закривавлену сукню, але, на жаль, світ поти­хеньку звикає до війни в Україні, а цього не можна до­пустити. Постійно потрібно нагадувати людям, що росія — держава-терорист, і що культурі окупанта не місце в цивілізованому світі.

— А що це за закривавлена сукня, яку ви раніше одягали на протест?

— Цю сукню я зробила, коли йшла бойкотувати кон­церт Сабурова. Це було на початку квітня. Червона фарба на сукні символізувала втрати України у війні. Власне завдяки цій сукні і недолугому жарту Нурла­на про місячні, всі його концерти у США були скасо­вані (Нурлан Сабуров — казахстанський і російський комік, який здобув широку популярність завдяки ви­ступам у жанрі стенд-ап. Потрапивши на телебачен­ня, прославився зухвалим стилем поведінки. Україн­ська діаспора у США називає Сабурова «путінським клоуном». Через жарти над геноцидом українців його концерти скасували в Ізраїлі, США і навіть у його рід­ному Казахстані. — Авт.).

Схожі новини