Передплата 2024 «Добрий господар»

Війна в Україні загрожує безпеці Польщі

Так вважають 77 % поляків. І майже стільки виступають за розвиток політичної і економічної співпраці Польщі з Україною

За даними "свіжого" опитування CBOS, 77 % поляків уважають, що війна в Україні загрожує безпеці Польщі (плюс 4 %, у порівнянні з даними попереднього опитування). Водночас, 74 % поляків упевнені, що після завершення війни України з рф Польща повинна налагодити з нашою державою тіснішу політичну й економічну співпрацю.

Автори дослідження зазначають, що на початку російського вторгнення в Україну аж 85 % поляків розглядали його як загрозу безпеці Польщі. За даними "свіжого" опитування, найменше тих, хто вважає війну в Україні небезпекою для Польщі, - серед наймолодших громадян РП (67 % у віковій групі 18-24 років і аж 84 % - серед найстарших опитаних).

Понад 4/5 поляків - за прийняття біженців із України

За даними опитування, хоча прийняття Польщею біженців із України підтримує переважна більшість поляків (82 %), їх кількість потроху знижується. "На межі лютого й березня таких громадян було 94 %, через місяць - 91 %, згодом 89 %, а зараз їх уже 82 %, - ідеться у звіті за результатами опитування.- Теперішнє падіння на 7 % супроводжується зростанням на 5 % кількості противників прийняття біженців із України - до 12 % респондентів".

Кількість поляків, які стверджують, що особисто вони або члени їхніх домогосподарств допомагають біженцям із України, залишається стабільною. Зараз це 52 %, а місяць тому було 54 %. Автори дослідження зазначили, що про свою допомогу українським біженцям частіше заявляють жителі великих міст і особи, які мають кращу освіту і є більш заможними. А також ті, що регулярно беруть участь у релігійних обрядах.

Найбільш поширеною формою надання допомоги українським біженцям у Польщі є передача їм продуктів харчування, одягу, засобів гігієни тощо. Опитані також згадували грошові перекази, надання помешкання чи будинку для проживання, участь у різних благодійних акціях, допомогу у конкретних справах (зокрема, в офісах, лікарнях, навчальних закладах).

Автори дослідження також запитали респондентів, чи після війни Польщі варто налагодити з Україною тіснішу політичну й економічну співпрацю. "Позитивну відповідь на це запитання дали 74 % респондентів, причому 30 % обрали відповідь "однозначно так".

CBOS також запитав, як завершиться російсько-українська війна

"У квітні, коли ми вперше поставили це запитання, сприятливих для України прогнозів було трохи більше, ніж несприятливих, - сказано у звіті за підсумками опитування. - А зараз поляки стали більш песимістичними: 44 % з них (проти 34 % у квітні) вважають, що Україні все-таки доведеться віддати рф частину своєї території. Хоча лише 3 % поляків (стільки ж, як у квітні) вважають, що росія підпорядкує собі цілу Україну".

20 % опитаних поляків (проти 29 % у квітні) вважають, що за підсумками війни росія піде з територій України, які окупувала після 24 лютого 2022 року. А 8 % поляків (було 9 %) упевнені, що росія піде також із усіх українських територій, окупованих нею 2014-го.

"Переконання у тому, що Україні доведеться відмовитися від частини своїх територій, частіше поділяють молодші респонденти (52 % у віковій групі 18-24 роки, у порівнянні з 30 % людей від 65 років), краще освічені (59% з вищою освітою проти 29 % з початковою або неповною середньою), а також ті, що мають ліві політичні погляди (51 % проти 42 % прихильників правиці)", - констатують автори дослідження.

А як би боронилася від рф Польща?

CBOS також запитав поляків про гіпотетичний сценарій, за якого Польща опиниться у такій ситуації, як от зараз Україна. Чи захищатимуться поляки від росії так само завзято, як українці? А може, ліпше - чи гірше?

Думки громадян РП розділилися. На думку 40 %, Польща захищалася би від рф незгірш від України, а 21 % вважає, що захищалася би навіть краще. Своєю чергою, 27 % поляків упевнені, що Польща боронилася би від росії гірше, ніж це робить зараз Україна.

Схожі новини