Передплата 2024 ВЗ

Поганому танцюристу завжди щось заважає сплачувати борги

росія не здійснила вчасно платіж за своїми борговими зобов'язаннями. Платіж мав становити 100 мільйонів доларів за двома випусками облігацій

Невеличка сума, якщо брати до уваги, що росія щодня заробляє у вісім разів більше лише продажем нафти, нафтопродуктів та газу. Щоправда, не всі ці гроші надходять російському урядові, бо частину енергоносіїв продають приватні компанії.

Вони, тим не менше, сплачують до бюджету обов'язкові відрахування за кожну продану тонну нафти. Хизуючись цими заробітками, росія каже, що легко би сплатила борг, якби санкції їй не заважали провести платіж доларів та євро через банк.

Якби хотіла сплатити, то сплатила би. А оскільки не сплатила, то й не дуже хотіла.

Не відповідає дійсності повідомлення агенції фінансової інформації Блумберг, що це вперше за останнє століття росія пропустила платіж за борговими зобов'язаннями. Цю неправду розповсюджують також інші засоби масової інформації, посилаючись на Блумберг. Агенція Блумберг у 2014 році майже відверто підтримувала загарбників. А зараз їй трошечки соромно підтримувати агресора, в той час, як його засуджує увесь цивілізований світ. Тому, що агенція Блумберг, яка належить колишньому меру Нью-Йорка мільярдеру Майклу Блумбергу, все ж таки прагне виглядати ближчою до цивілізованого світу, ніж до Північної Кореї. Отже, це не перший дефолт росії з 1918 року, як стверджує агенція Блумберг. Хоча б тому, що у 1918 році відбувся не дефолт, а значно гірший фінансовий злочин, що мав вельми трагічні наслідки для подальшої європейської історії. В грудні 1991 року росія (тоді ще Радянський Союз) відмовилася обслуговувати борг, хоча й обіцяла не робити цього. І в 1998 році, коли ціни на нафту все ще були на мінімумі, росія встановила “мораторій” на виплату зовнішнього боргу, що насправді було дефолтом. Тільки західні кредитори тоді ще зі співчуттям ставилися до “бідної та нещасної росії”, що потерпала від низьких цін на нафту.

А от, як ціни виправляться, казали вони, то росія стане частиною цивілізованого світу, такою, як ми всі. Ціни виправилися і вісім років поспіль зростали. Але це тільки сприяло поверненню росії до тоталітаризму сталінських часів. Наразі Захід вже не співчуває росії. Навіть більше. Як сказав американський дипломат Майкл Карпентер, хибним було саме припущення, що покращення добробуту громадян та платіжного балансу росії зробить її членом цивілізованого співтовариства. Не зробило і не зробить, поки тоталітаризм не буде заборонений, і більшість населення не стане ворожою до імперської пропаганди.

Блумберг підігрує росії і в тому, що дії російського уряду у лютому 1918 року називає дефолтом. Дефолт - це порушення термінів сплати відсотків, а не відмова від сплати боргу. Тоді ж у лютому 1918 року російський уряд вчинив злочин, відмовившись платити за суверенним боргом росії не тільки відсотки, але й взагалі будь-які виплати. Більшовицький уряд просто відмовився платити борги, які росія накопичувала понад півстоліття. Ці прямі борги тільки уряду Франції, найбільшому кредитору росії, дорівнюють понад 60 мільярдів доларів, якщо прирівнювати до ціни на золото. А це правильне прирівнювання, бо за тих часів у світі панував золотий паритет. Тобто усі найбільші валюти розвинутих країн були прив'язані до золота фіксованим курсом. Історичні наслідки відмови росії платити за боргами мали катастрофічні наслідки для Європи. Наступного, 1919 року, Франція наклала непосильні репарації на Німеччину у Версалі. Не в останню чергу тому, що росії вона нічого не могла вдіяти за відмову сплачувати борги, а в Німеччини могла окупувати частину її території. Несправедливі та непосильні умови Версальського миру радикалізували Німеччину і сприяли приходу нацистів до влади з подальшим наближенням до Другої світової війни.

Чи виплатила росія коли-небудь борг хоча би Франції?

росія стверджує, що виплатила все у 2005 році Паризькому клубу кредиторів. Скільки ж вона виплатила? 400 мільйонів доларів з боргу, що перевищував 60 мільярдів. Тобто значно менше 1%. І це ще без врахування навіть мінімальних відсотків за 87 років, що минули з моменту відмови російського уряду сплачувати борги. Ось тому-то кремлівська шпана цілий світ тримає за дурнів. Ой, який невдячний Захід! російський уряд так ретельно сплачує борги за взятими на Заході кредитами, а той платить чорною невдячністю впроваджуючи проти росії санкції!

Вся історія боргових стосунків Заходу з росією вчить, що не слід позичати росії гроші. Бо врешті-решт кредитор отримає 1% від позичених грошей. От і зараз облігації росії коштують так дешево, що той, хто купив їх за номіналом, втратить майже всі вкладені кошти, якщо продасть їх за поточною ринковою ціною.

Тому і не слід торгувати з росією. Бо торгівля передбачає кредитування, а потім ще збільшення кредитування. А потім рефінансування боргу. Але якщо по ходу цих довгострокових боргових стосунків з'являється такий собі пан Ленін, що очолить російський уряд і відмовиться визнавати і сплачувати борги, то з такою державою не слід мати взагалі ніяких економічних стосунків.

Уся економіка росії становить наразі лише 3% від світового ВВП. Цивілізований світ може обійтися без послуг цих 3% світової економіки. Щоправда, в постачанні окремих товарів, таких, як нафта, газ, зерно, калійні добрива тощо, частка росії більша, ніж 3%. Але країни великої сімки зможуть адаптуватися до тимчасового браку цих товарів. Якщо Європа не буде торгувати з росією, то й не буде приводу для воєн. Бо росія розглядає війну як продовження політики захоплення ринків, ресурсів, шляхів транспортування товарів. Немає торгівлі - немає російської політики щодо цієї торгівлі. Європа зможе зітхнути з полегшенням і насолоджуватися миром довго і комфортно.

А росія хай торгує з Китаєм та Індією, і нехай ці країни відчують усі “радощі” економічних стосунків з росією. Щасливої дороги! Ми можемо лише нагадати Китаю та Індії українське прислів'я: “Не мала баба клопоту, пришила собі яйця”.

Пан Карпентер, який є американським послом в ОБСЄ, сказав у нещодавньому інтерв'ю, що він все ж таки не вважає, що росіяни не здатні жити у цивілізованому суспільстві через генетичні особливості. Я теж вважаю, що річ не в генетиці.

Але, тим не менше, торгувати Європі з росією не слід. Для європейського спокою, а зрештою і добробуту.

З практичної точки зору поточний дефолт росії нічого не змінює. Зазвичай країни уникають дефолту, щоби зберегти можливість позичати гроші, а росії їх і так вже ніхто не позичає.

Але цей дефолт дає нам нагоду згадати лютий 1918 року, коли російський уряд створив хаос у світовій фінансовій системі відмовою сплачувати державний борг. Це треба пам'ятати та робити висновки.

Схожі новини