Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Чи зважиться путін на війну за новий коридор, тепер до Калінінграда?

Події навколо транзиту товарів до Калінінградської області через територію Литви набувають все більш загрозливого характеру

Після того, як влада Литви оголосила про заборону з 18 червня 2022 року транзиту окремих видів товарів залізничним транспортом до Калінінграда через свою територію, з боку офіційних осіб росії висловлені прямі погрози і ультиматуми владі Литви.

Вже 21 червня 2022 року секретар Радбезу росії терміново прибув в Калінінград, тим самим підкреслив виняткову важливість питання обмеження транзиту через литовську територію. Його реакція була абсолютно прогнозована - прямі погрози і заяви, що росія найближчим часом застосує заходи, які серйозно негативно вплинуть на населення Литви.

Які це будуть заходи, він не повідомив. Але очевидно, що заходи недипломатичного характеру, оскільки він проводив нараду щодо питань національної безпеки. Войовнича риторика російської влади з кожним днем наростає, причому вона стосується погроз саме Литві, хоча країна виконала рішення ЄС, яким і були запровадженні ці санкції проти росії.

Тобто, росія повинна була б пред’являти претензії не Литві, а ЄС, який запровадив четвертий пакет санкцій і транспортні обмеження, які викликали таку бурхливу реакцію росії. У калінінградському анклаві є близько 450 тисяч мешканців, там розташований штаб Балтійського флоту, і він межує з Польщею та Литвою.

Сухопутний транспортний коридор до нього проходить через території Польщі і Литви. При цьому морський транспортний коридор залишився без обмежень. Запровадження санкцій щодо транспортування окремих видів товарів істотно впливає на інтереси цього анклаву, оскільки майже третина товарообігу становлять саме підакцизні товари. До цього треба додати, що крім залізничного сполучення, обмежуються і транспортні потоки автомобільним транспортом. В кремлі заявили, що відповідь путіна на такі зухвалі дії буде обов’язково, але згодом російські ЗМІ, центральні телеканали наповнені різного роду коментарями політиків і кремлівських пропагандистів щодо можливих наслідків для Литви.

Є відомості, що путін вже провів таємну нараду щодо цієї ситуації, і планувалось, що 25 червня 2022 року він зробить термінову заяву, можливо, таку ж, як про початок війни з Україною. Але остаточних рішень ще не прийнято, і його заява не була виголошена - відтермінували.

Натомість на зустрічі путіна з лукашенком, останній зробив заяву, що ізоляція Литвою Калінінградської області рівнозначна оголошенню війни.

Мабуть, саме лукашенку було доручено зробити таку заяву, щоб максимально натиснути на Литву. Натомість путін пам’ятає, що Литва - член НАТО, і оголошення війни Литві рівнозначне оголошенню війни усьому Альянсу.

путін, очевидно, ще роздумує: залучити економічні важелі впливу на Литву - наприклад, відключити від енергопостачання, заблокувати основний порт - Клайпеду чи запровадити повітряну блокаду Литви.

Але, я вважаю, що основний варіант путіна відповіді Литві на ці санкції - військовий. Стратегічний план путіна - це захоплення Сувальського коридору, тобто 100-кілометрової лінії, яка проходить повз кордони Польщі і Литви, з’єднує Калінінградську область з Білоруссю. Зважаючи на те, що Білорусь зараз є умовно незалежною державою, а фактично під повним управлінням путіна, то з’єднання через цей коридор Калінінградської області з Білоруссю є фактичне з’єднання з росією.

Цей коридор є стратегічним тому, що його захоплення дасть можливість не тільки з‘єднатися з анклавом, але й відрізати від НАТО усі три прибалтійські держави, що значно ослабить можливості НАТО. Захоплення Сувальського коридору відкриває росії можливість швидкої окупації прибалтійських держав, а також - потужний плацдарм для широкомасштабного вторгнення в Польщу.

Що стримує путіна?

Тільки можлива реакція НАТО. путін продовжує сумніватись у тому, що Альянс на чолі з США реально вступить в збройний захист прибалтійських держав.

Він знову блефує. Сподівається на своїх друзів в європейських країнах, які будуть намагатися заблокувати захист прибалтійських держав військовою потугою НАТО, обмежитись запровадженням нових санкцій чи виголошенням заяв. Зараз усі сили путіна спрямовані на те, щоб відбувся розкол в НАТО. Для нього розкол в єдності країн - членів НАТО - це перемога. Путін чекає саміту НАТО, сподівається, що його агентура зробить свою справу.

З іншої сторони, чиниться значний тиск на ЄС, щоб внести зміни в пакет санкцій щодо транспортного обмеження Калінінградської області.

Головне завдання путінських емісарів, якщо і не скасувати санкції в цій частині, то хоча б пом’якшити їх. І в одному, і в іншому випадку - це було б великою перемогою. Сподіваюсь, що цього не станеться, як і не буде порушена єдність Альянсу, оскільки такі дії значно підсилять апетити путіна і реально відкриють йому шлях до нової агресії. Але це вже реальна Третя світова війна.

Майже вісім років тому, з моменту початку агресії проти України, постійно наголошували на тому, що одним із основних намірів у майбутній агресії путіна проти України - буде захоплення сухопутного коридору, який з’єднує прилеглі регіони України з Кримом.

На жаль, так воно і сталося.

Але Збройні сили України героїчно тримають оборону вже п’ятий місяць.

Війна в Україні зірвала усі плани путіна, і кожний її день наближає нашу перемогу.

путін шукає можливість розширити цю війну за межі України. Він шукає для цього відповідні приводи. Вже готові білоруські війська. Це черговий шантаж Європи і світу.

Найближчі декілька днів дадуть відповідь, чи зважиться путін на війну з країнами НАТО. Кремлівські пропагандисти вже виправдовують чергову агресію росії.

путін знову скаже: у нас не було вибору.

Сподіваюсь, що саміт НАТО в Мадриді назавжди відіб’є путіну охоту зазирати на території незалежних країн і надасть швидку й потужну допомогу Україні заради перемоги над агресором.

Схожі новини