Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Мене посадили на низьке крісло, щоб я дивився на нього знизу вгору. І він почав уголос читати досьє на мене»

Колишній британський прем’єр Ґордон Браун розповів про те, як у москві його лякав путін

Інформація про те, що президент росії Путін тільки нещодавно став агресивним, не відповідає дійсності. Про це колишній прем’єр-міністр Великої Британії Ґордон Браун розповів виданню The Daily Telegraph. За словами Брауна, під час першого візиту до москви йому довелося перенести приниження з боку російського президента.

«Я вперше зустрівся з путіним 2006 року в кремлі, коли я ще був канцлером казначейства. Мене посадили на дуже низьке крісло, щоб я дивився на нього знизу вгору. Він справді досить невисо­ка людина і носить «підвищені» підбори. Путін дістав свої записки і почав читати всю інформацію, яку мав про мене. Бу­цімто хотів довести, що знає про мене більше, ніж я сам. Це було ціле досьє на мене. Тож коли кажуть, що Путін змі­нився і тільки зараз став агресивним, я можу відповісти, що він погрожував мені ще тоді».

Та зустріч Брауна з путіним відбула­ся за кілька місяців до вбивства підпол­ковника радянської і російської держ­безпеки Олександра Литвиненка. Той помер від гострої променевої хворо­би 23 листопада 2006 року, через три тижні після того, як випив чаю із полоні­єм-210 у барі готелю «Міленіум» у Лон­доні. 2016 року вийшов офіційний звіт про розслідування вбивства підпол­ковника. У звіті йдеться, що «операція щодо вбивства Литвиненка, ймовірно, була санкціонована паном патруше­вим, а також президентом путіним».

Але експрем’єр Сполученого Коро­лівства переконаний у безпосередній причетності путіна до вбивства Литви­ненка. «В офіційному звіті зроблено ви­сновок, що путін, «імовірно», причет­ний, – каже Браун. – Але я впевнений, маючи всю інформацію, що путін не лише санкціонував це вбивство, а й планував вчиняти нові вбивства. Тому ми протягом багатьох років після цього захищали людей, які могли бути у його списку».

Як розповів Браун, коли через де­сять років державний захист було зня­то, «трапився Солсбері». (4 березня 2018 року у місті Солсбері російська розвідка отруїла колишнього полков­ника ГРУ Сергія Скрипаля та його дочку Юлію. Для отруєння було використано нервово-паралітичну речовину «Нові­чок». Вони вижили). «Єдине, що розу­міє путін, – це сила, – стверджує Браун. А слабкістю він завжди користувати­меться».

На думку Ґордона Брауна, ниніш­нє вторгнення росії в Україну стало на­слідком, зокрема, відсутності належної реакції Заходу на окупацію Криму й за­стосування хімічної зброї у Сирії режи­мом Башара Асада. «Тоді ми не вжили належних заходів. І путін побачив слаб­кість у нашій реакції, – визнає Браун. – Тож наші помилки тоді започаткували сьогоднішні трагедії»...

Схожі новини