Передплата 2024 «Добра кухня»

У Барселоні створюють “Оази прохолоди”

Кондиціоновані укриття на випадок сильної спеки

Влада іспанської Барселони готується до настання літньої спеки, яка, прогнозують синоптики, буде цього року нещадною. Аби допомогти місцевим мешканцям і туристам, у столиці Каталонії зараз облаштовують “оази прохолоди”, обладнані кондиціонерами, де люди зможуть сховатися від спеки.

За планом, із 15 червня до 15 вересня у Барселоні працюватимуть 163 такі “оази”. Місцеві ЗМІ інформують, що їх облаштовують у всіх районах прибережного міста, аби 90% жителів Барселони могли дійти до одного з таких “притулків” протягом 10 хвилин. Здебільшого “оази прохолоди” розміщують у будівлях, які вже існують, зокрема у школах, музеях, бібліотеках і паркових спорудах. Влада обіцяє, що в таких “оазах” буде комфортно - температура не вище 26 градусів.

Усі “оази прохолоди” можна буде знайти на інтерактивних мапах Барселони. Особливо корисними будуть “оази” у бідніших
районах міста, де помешкань із кондиціонерами значно менше (усього ними обладнано 58% житлових приміщень столиці Каталонії). Автори ідеї кажуть, безкоштовні “оази прохолоди” стануть у пригоді, зокрема, людям похилого віку й безхатькам.

А тим часом…

До спекотного літа готуються також інші міста й регіони Європи, зокрема Атени (Греція), Париж (Франція), Роттердам (Нідерланди), Мілан (Італія) та острів Майорка (Іспанія). Спеціально розроблений мобільний додаток Extrema допоможе знайти у цих містах загальнодоступні приміщення з кондиціонерами й пункти забезпечення безкоштовною питною водою, а також спланувати найкращий маршрут - аби уникнути дискомфорту через високу температуру повітря.

Схожі новини