Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Як у пеклі

Температура в Україні б'є рекорди. Не кожен організм може адаптуватися до таких екстремальних погодних умов. Особливо важко людям з хронічними захворюваннями й особам похилого віку

У жаркий день температура в закритому автомобілі може піднятися на 20°С… лише за 10 хвилин! Фотоколаж Spectrum News 1.
У жаркий день температура в закритому автомобілі може піднятися на 20°С… лише за 10 хвилин! Фотоколаж Spectrum News 1.

Медики дають реко­мендації, як уникнути погіршення самопочут­тя і вберегтися від загроз, що несе вплив високих температур та ультрафіолету.

Щоб запобігти опікам — со­нячним і не тільки, лікарка-дерматолог, професор Ольга Богомолець радить:

  • уникайте тривалого пере­бування на сонці;
  • користуйтеся сонцезахис­ним кремом з високим SPF ;
  • носіть легкий світлий одяг з натуральних тканин, що закри­ває тіло;
  • замість кепки віддавайте перевагу капелюху з полями. Ця порада стосується не лише жі­нок. Рак шкіри досить часто ви­никає на вухах, які не захищені волоссям;
  • не забудьте про сонцеза­хисні окуляри з УФ-фільтром;
  • від 10.00 до 17.00 ховайте­ся у тінь — у цей час сонячне ви­промінювання є найсильнішим, й від нього не захистять ні одяг, ні сонцезахисні креми.

Як лікувати сонячні опіки

Якщо опік невеликий, допо­може пантенол. Але перед тим, як нанести його на шкіру, її тре­ба обов’язково охолодити. Не льодом, а холодною водою про­тягом 15−20 хвилин! 2−3 хвили­ни не працюють — пам’ятайте про це.

Багато пийте

У спекотну погоду важливо підтримувати водний баланс. Але пити не каву чи інші напої (особливо солодкі чи алкоголь­ні), а звичайну воду, й не холод­ну, хоч і дуже кортить, а трішки теплу.

Лікарка-дієтолог, віцепре­зидентка Асоціації дієтологів України Оксана Скиталінська рекомендує додавати до води невелику кількість солі або пити мінеральну воду, яка вже міс­тить сіль. Можна тамувати спра­гу… гарячим чаєм — зеленим або чорним. П’ючи його, люди­на буде пітніти, й таким чином температура її тіла буде знижу­ватися. А ще добре пити у спеку морс та айран.

Щодо харчування, то важ­ливо не обтяжувати зайвий раз організм. Жодних смажених пи­ріжків, чебуреків, пончиків, сма­женого м’яса та риби. Нічого жирного, з кремом, наваристих бульйонів і холодців. Така їжа погіршує перерозподіл крові - забирає її від капілярів, які від­повідають за терморегуляцію (тобто пітніння), й спрямовує на травлення. Їсти краще те, що легко засвоюється, — гаспачо чи холодник (можна без м’яса, але з більшою кількістю варених яєць або додавши трохи варе­ного, дрібно порізаного м’яса). Під час спеки організм посиле­но втрачає калій та магній. Не­стача цих мікроелементів про­являється слабкістю, тож їх слід приймати додатково — у вигля­ді біологічно активних добавок. Калію також багато в овочевому відварі й картоплі - вареній чи запеченій, яку їсти влітку треба охолодженою.

Ідеальний режим харчуван­ня — ранок і вечір, коли прохо­лодно. «Їжте фрукти та овочі, овочеві пюре, охолоджені рагу. Включіть у раціон протизапальні продукти — ягоди, зелень і хрес­тоцвіті (салат з капусти або ру­коли). Під час стресу опірність нашого організму знижується, а спека — це стрес», — нагадує ді­єтологиня.

«Відмовтеся від магазинних солодощів — тортів, випічок, тіс­течок. Поєднання великої кіль­кості нездорових цукрів з наси­ченими і трансжирами погано впливає на роботу печінки та мозку, розбалансовує обмін ре­човин. Морозиво краще заміни­ти фруктовим льодом», — радить Оксана Скиталінська.

Щоб запобігти харчовим отруєнням, мийте руки перед кожним прийомом їжі, й мийте всі овочі, фрукти та ягоди.

Рецепт електролітного на­пою (для наводнення організ­му)

  • 1 склянка апельсинового соку (джерело цукрів і калію);
  • ½ ч. л. солі;
  • 1 ч. л. питної соди.

Компоненти розведіть 1 л води. Пийте по 0,5−1 склянці протягом дня.

Про основні небезпеки, які чигають на нас у спеку, нага­дують фахівці Центру громад­ського здоров’я України.

  • У жаркий день температу­ра у закритому автомобілі може піднятися на 20°С… лише за 10 хвилин! Якщо всередині буде дитина чи тварина, це може призвести до трагічних наслід­ків. Тому якщо ви побачили ма­леньку дитину, яку залишили у машині саму, негайно викликай­те поліцію та «швидку». Від те­плового удару чи навіть смер­ті не врятує ні те, що авто стоїть у тіні, ні відчинені вікна, ні уві­мкнений кондиціонер.
  • Важливо подбати про без­пеку їжі, особливо на тлі регуляр­них відімкнень електроенергії.

Якщо побутова техніка (холо­дильник, морозильна камера) знеструмлені, тримайте двер­цята електроприладів зачине­ними.

Якщо готові страви або про­дукти, які повинні зберігатися в холодильнику, перебували за кімнатної температури довше ніж дві години, їх слід викинути, бо ними можна отруїтися. Якщо ж температура повітря переви­щує +30°С, така їжа стає небез­печною вже через годину.

Не куштуйте харчі, щоб ви­значити на смак, чи вони не зі­псуті. Якщо сумніваєтеся — про­сто викиньте їх.

  • Не забувайте про правила безпечного купання. Плавайте лише у спеціально визначених та обладнаних місцях. Якщо міс­цева влада визначила пляж не­безпечним через міни, не ігно­руйте цього попередження.

Не купайтеся на самоті - за­вжди плавайте з кимось. Не стрибайте у воду з висоти, осо­бливо, якщо не знаєте глибин водойми. У жодному разі не за­ходьте у воду у стані алкоголь­ного сп’яніння.

Схожі новини