Як у пеклі: як вберегтися від аномальної спеки
Температура в Україні б'є рекорди. Не кожен організм може адаптуватися до таких екстремальних погодних умов. Особливо важко людям з хронічними захворюваннями й особам похилого віку
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/516349/spekanove.jpg)
Медики дають рекомендації, як уникнути погіршення самопочуття і вберегтися від загроз, що несе вплив високих температур та ультрафіолету.
Щоб запобігти опікам — сонячним і не тільки, лікарка-дерматолог, професор Ольга Богомолець радить:
- уникайте тривалого перебування на сонці;
- користуйтеся сонцезахисним кремом з високим SPF ;
- носіть легкий світлий одяг з натуральних тканин, що закриває тіло;
- замість кепки віддавайте перевагу капелюху з полями. Ця порада стосується не лише жінок. Рак шкіри досить часто виникає на вухах, які не захищені волоссям;
- не забудьте про сонцезахисні окуляри з УФ-фільтром;
- від 10.00 до 17.00 ховайтеся у тінь — у цей час сонячне випромінювання є найсильнішим, й від нього не захистять ні одяг, ні сонцезахисні креми.
Як лікувати сонячні опіки
Якщо опік невеликий, допоможе пантенол. Але перед тим, як нанести його на шкіру, її треба обов’язково охолодити. Не льодом, а холодною водою протягом 15−20 хвилин! 2−3 хвилини не працюють — пам’ятайте про це.
Багато пийте
У спекотну погоду важливо підтримувати водний баланс. Але пити не каву чи інші напої (особливо солодкі чи алкогольні), а звичайну воду, й не холодну, хоч і дуже кортить, а трішки теплу.
Лікарка-дієтолог, віцепрезидентка Асоціації дієтологів України Оксана Скиталінська рекомендує додавати до води невелику кількість солі або пити мінеральну воду, яка вже містить сіль. Можна тамувати спрагу… гарячим чаєм — зеленим або чорним. П’ючи його, людина буде пітніти, й таким чином температура її тіла буде знижуватися. А ще добре пити у спеку морс та айран.
Щодо харчування, то важливо не обтяжувати зайвий раз організм. Жодних смажених пиріжків, чебуреків, пончиків, смаженого м’яса та риби. Нічого жирного, з кремом, наваристих бульйонів і холодців. Така їжа погіршує перерозподіл крові - забирає її від капілярів, які відповідають за терморегуляцію (тобто пітніння), й спрямовує на травлення. Їсти краще те, що легко засвоюється, — гаспачо чи холодник (можна без м’яса, але з більшою кількістю варених яєць або додавши трохи вареного, дрібно порізаного м’яса). Під час спеки організм посилено втрачає калій та магній. Нестача цих мікроелементів проявляється слабкістю, тож їх слід приймати додатково — у вигляді біологічно активних добавок. Калію також багато в овочевому відварі й картоплі - вареній чи запеченій, яку їсти влітку треба охолодженою.
Ідеальний режим харчування — ранок і вечір, коли прохолодно. «Їжте фрукти та овочі, овочеві пюре, охолоджені рагу. Включіть у раціон протизапальні продукти — ягоди, зелень і хрестоцвіті (салат з капусти або руколи). Під час стресу опірність нашого організму знижується, а спека — це стрес», — нагадує дієтологиня.
«Відмовтеся від магазинних солодощів — тортів, випічок, тістечок. Поєднання великої кількості нездорових цукрів з насиченими і трансжирами погано впливає на роботу печінки та мозку, розбалансовує обмін речовин. Морозиво краще замінити фруктовим льодом», — радить Оксана Скиталінська.
Щоб запобігти харчовим отруєнням, мийте руки перед кожним прийомом їжі, й мийте всі овочі, фрукти та ягоди.
Рецепт електролітного напою (для наводнення організму)
- 1 склянка апельсинового соку (джерело цукрів і калію);
- ½ ч. л. солі;
- 1 ч. л. питної соди.
Компоненти розведіть 1 л води. Пийте по 0,5−1 склянці протягом дня.
Про основні небезпеки, які чигають на нас у спеку, нагадують фахівці Центру громадського здоров’я України.
- У жаркий день температура у закритому автомобілі може піднятися на 20°С… лише за 10 хвилин! Якщо всередині буде дитина чи тварина, це може призвести до трагічних наслідків. Тому якщо ви побачили маленьку дитину, яку залишили у машині саму, негайно викликайте поліцію та «швидку». Від теплового удару чи навіть смерті не врятує ні те, що авто стоїть у тіні, ні відчинені вікна, ні увімкнений кондиціонер.
- Важливо подбати про безпеку їжі, особливо на тлі регулярних відімкнень електроенергії.
Якщо побутова техніка (холодильник, морозильна камера) знеструмлені, тримайте дверцята електроприладів зачиненими.
Якщо готові страви або продукти, які повинні зберігатися в холодильнику, перебували за кімнатної температури довше ніж дві години, їх слід викинути, бо ними можна отруїтися. Якщо ж температура повітря перевищує +30°С, така їжа стає небезпечною вже через годину.
Не куштуйте харчі, щоб визначити на смак, чи вони не зіпсуті. Якщо сумніваєтеся — просто викиньте їх.
- Не забувайте про правила безпечного купання. Плавайте лише у спеціально визначених та обладнаних місцях. Якщо місцева влада визначила пляж небезпечним через міни, не ігноруйте цього попередження.
Не купайтеся на самоті - завжди плавайте з кимось. Не стрибайте у воду з висоти, особливо, якщо не знаєте глибин водойми. У жодному разі не заходьте у воду у стані алкогольного сп’яніння.