Передплата 2024 ВЗ

Гаряче літо 2024-го

Рік видався рекордно спекотним. А кліматологи кажуть, це лише початок…

Учені занепокоєні, що високі температури зберігаються й уночі. Тож люди й екосистеми не встигають оговтатися від денної спеки... Фото EPA.
Учені занепокоєні, що високі температури зберігаються й уночі. Тож люди й екосистеми не встигають оговтатися від денної спеки... Фото EPA.

2024 року в світі побито аж 15 національних температурних рекордів, повідомляє британська The Guardian. За словами кліматолога Максиміліано Еррери, який веде облік таких подій, людство має бути готовим до того, що такі екстремальні погодні умови дошкулятимуть нам усе частіше.

Як підкреслив дослідник, окрім температурних рекордів для окремих країн, цього року було також зафіксовано близько 130 рекордних температур для окремих місяців. А також місцеві температурні рекорди по всій планеті - від Арктики й до Південного океану.

Науковець каже, величезна кількість спекотних рекордів лише за пів року вражає. На жаль, не в хорошому сенсі… «Така кількість екстремальних спекотних подій перевищує усе, що ми коли-небудь бачили або вважали можливим», — розповів пан Еррера The Guardian.

Учені занепокоєні також тим, що високі температури зберігаються вночі, відтак люди й екосистеми не встигають оговтатися від спеки, яка дошкуляє їм протягом дня. Наприклад, у китайському регіоні Юеян у червні цього року температура повітря вночі становила аж 32 градуси за Цельсієм…

Найспекотнішим днем року було 22 липня

Звісно, найбільшу спеку фіксують у тих регіонах планети, де зазвичай найгарячіше. Зокрема, у єгипетському Асуані (місто на Нілі) був зафіксований цього року національний температурний рекорд — 50,9 градуса за Цельсієм. А в іншій країні Африки, Чаді, термометри показали 48 градусів (також національний рекорд). У африканській Ґані стовпчики термометрів піднімалися до позначки 44,6 градуса, а в Лаосі (Південно-східна Азія) — 43,7 градуса.

За даними супутника Copernicus ERA5, саме 2024 року було зафіксовано найспекотніший день за всю історію кліматичних спостережень на Землі: 22 липня середня глобальна температура на нашій планеті становила 17,15 градуса за Цельсієм.

Останніми місяцями, крім спеки, жителям Землі дошкуляли також інші екстремальні погодні явища — посухи, шторми, бурі, зливи тощо.

Людям варто готуватися до того, що такі погодні явища траплятимуться частіше, зазначив у розмові з The Guardian керівник Copernicus Climate Change Service Карло Буонтемпо. Мовляв, подальші спекотні рекорди неминучі, «якщо не припинимо викидати в атмосферу планети парникові гази»…

Схожі новини