Передплата 2024 «Добра кухня»

Як пережити спеку

Ще навесні у довгострокових прогнозах синоптики пророкували аномально спекотне літо. Що ж, прогноз справдився. Як залишатися в ресурсі, зберігати звичну активність і спокійно спати вночі, незважаючи на виснажливу спеку?

Не виходьте на вулицю у найспекотніший час дня — від 11.00 до 15.00 сонце найактивніше. Уникайте будь-яких приводів перебувати в цей час під прямим сонячним промін­ням. Найкраще взагалі перечека­ти у прохолодному приміщенні. Але якщо виходу надвір не уник­нути, намагайтеся триматися в тіні. А також не забудьте про голо­вний убір.

Уникайте зневоднення. Питна вода — дуже важливий аспект збе­реження прохолоди у спеку. У літні місяці оптимальна гідратація має вирішальне значення для підтри­мування внутрішньої температури тіла та запобігання перегріву і те­плового удару. Щодня слід випи­вати щонайменше 1,5 літра води, у спеку — щонайменше 2 л, оскіль­ки втрата рідини з організму може посилитися. Також у спекотні дні не варто зловживати кавою та на­поями, що містять кофеїн, через те, що вони часто сприяють виве­денню вологи з організму та зне­водненню.

Охолоджуйте основні точки пульсу — ділянки тіла, де можна відчути пульс через шкіру, оскіль­ки кровоносні судини розташо­вані близько до поверхні: на шиї, зап’ястях, з внутрішнього боку лік­тів та колін, верхній частині стоп, внутрішнього боку кісточок, вну­трішнього боку стегон, пахвових западинах. Секрет регулювання температури тіла у тому, щоб збе­рігати тіло у теплі, але охолоджу­вати основні точки пульсу.

Спробуйте прикласти до них лід. Обгорніть пакет із льодом у тканину і прикладіть холодний компрес до тильного боку колін, до пахвових западин або з бо­ків шиї. Також можна підставити зап’ястя під струмінь холодної проточної води. Вода охолоджує основні вени, що проходять через зап’ястя, це зменшить темпера­туру кровотоку і додасть тілу від­чуття прохолоди. За тим же прин­ципом можна додати до основних точок пульсу холодний компрес — змочений у крижаній воді відріз бавовняної тканини.

Затягніть штори або закрий­те жалюзі. До 30% зайвого тепла проникає в приміщення саме че­рез вікна (особливо ті, що вихо­дять на південь чи захід), тому є сенс щільно затуляти їх шторами, хоча б на спекотний період дня, коли сонце найактивніше.

Якщо не хочете відгороджува­тися від сонячного світла щільни­ми шторами, хоча б завісьте вікно мокрим простирадлом. Намочіть його і повісьте над відкритим ві­кном. Гаряче повітря випаровува­тиме в тканині воду, створюючи потік охолодженого.

Зведіть до мінімуму фізичні на­вантаження і займайтеся спортом у відповідний час. Тренування у спеку створює додаткове наван­таження на організм. Щоб збе­регти прохолоду, тіло відводить багато крові від м’язів до шкіри, створюючи значне навантаження на м’язи, це означає, що під час тренування витрачається більше енергії. Тому обов’язково робіть регулярні перерви, щоб охоло­нути та відновити водний баланс. Тренуватися або займатися важ­кою працею краще в прохолодну пору дня: зазвичай вранці від 4.00 до 7.00 або ввечері після 20 год.

Спека і задуха вночі можуть позбавити сну або зробити його неспокійним та поверховим. Щоб знизити температуру тіла, отри­мати бажану прохолоду і спати спокійно, надягайте на ніч… кри­жані шкарпетки. Руки та ноги до­помагають регулювати темпера­туру тіла, тому їхнє охолодження знизить температуру всього тіла. Сухі чисті шкарпетки покладіть у морозильну камеру на 1−3 год. Надягнувши їх, ви отримаєте мит­тєвий ефект, який охолодить. За­мість шкарпеток можна викорис­тати звичайну грілку, наповнивши її холодною водою. Помістіть грілку під кісточки або коліна, щоб охолодити все тіло. Ці лайфхаки можна використовувати не лише перед сном, а й упродовж усього спекотного дня.

Використайте так званий єги­петський метод, щоб зберегти прохолоду спекотними літніми ночами. Змочіть простирадло або великий банний рушник прохо­лодною водою, викрутіть руками або запустіть цикл віджиму праль­ної машини, щоб простирадло залишалося вологим, але з нього не капало. Вкрийтеся цією «ков­дрою», і вона надійно захистить вас від спеки.

Схожі новини