Передплата 2024 «Добра кухня»

Ще один зашморг на шиї путінської влади

Вже понад два місяці йде жорстока і страхітлива війна з путінською росією

Варварські методики введення цієї війни, які застосовують російські агресори, характеризуються масовим знищення українського народу, яке за своїми масштабами порівняне з геноцидом та тотальним руйнуванням усієї інфраструктури.

Тобто путінські орди цілеспрямовано намагаються знищити усе українське - народ, державність, культуру, історію, і повністю зачистити територію, де віками живуть українці.

Це такі божевільні плани путіна і переважної більшості населення росії, яке повністю підтримує варварське знищення як мирного українського народу, так і території його проживання.

Але героїчний український народ здійснює потужний супротив цим варварам. За допомогою народів світу він бореться проти російської агресії і з кожним днем цієї героїчної боротьби наближає нас до перемоги.

Наші найближчі друзі - США, Велика Британія, Польща, країни Балтії і багато інших - роблять усе можливе, щоб правда і справедливість перемогли це зло і варварство. Вони не допустять, щоб рашизм і путінська агресія охопили увесь світ і призвели до Третьої світової війни та ядерної катастрофи.

Україна і антипутінська коаліція намагаються врятувати світ від планетарного апокаліпсиса

Вас може зацікавити: «росія, тобі кінець»

путін, розпочавши цю агресію, зламав увесь світопорядок, який був сформований після Другої світової війни, начхав на встановлені міжнародні правила, завдяки яким мир на планеті тримався майже 80 років.

Для путіна ніякі міжнародні зобов’язання не мають ніякого значення. росія не вважає можливим і необхідним дотримуватись встановлених міжнародних норм і правил.

Саме тому цивілізовані країни світу, які дотримуються цих норм і правил, повинні визнати, що путінська росія не може бути належним суб’єктом міжнародного права, і до неї не можуть застосовуватись ті норми і правила, які існують в цивілізованому світі.

Зараз іде дуже жвава дискусія з приводу того, як треба покарати путінську росію за ту шкоду, яку вона спричинила перш за все Україні, українському народу і взагалі усьому світовому співтовариству. Адже світ зараз знаходиться за один крок до Третьої світової війни.

Є багато різних варіантів, багато пропозицій. Усі вони заслуговують на увагу. Вважаю за можливе запропонувати ще один достатньо ефективний спосіб покарати агресора і добитись повного відшкодування понесених Україною збитків.

Це не всеохоплюючі репарації, які чекають путінську росію, тобто — повне або часткове відшкодування (за мирним договором або іншими міжнародними актами) державою, що розпочала агресивну війну, збитків, заподіяних державі, що зазнала нападу.

Це лише перший крок до повного відшкодування Україні і українському народу зазнаних збитків через агресію росії. І першим таким ресурсом, який повинен бути направлений нашій країні в рахунок майбутніх репарацій - фінансові активи, що заморожені в США та інших західних країнах, і які підпали під міжнародні санкції, запровадженні проти росії після агресії на Україну.

Спочатку деяка аналітика

Якщо поцікавитись відповідною статистикою, то станом на 2021 рік обсяг міжнародних резервів центробанку росії становив приблизно 640 млрд доларів США (за деякими оцінками близько 700 млрд доларів США). Ці активи розміщені в основному у цінних паперах, а також в готівковій валюті, депозитах і золоті.

Як відомо, США і західні країни через російську агресію заморозили майже половину цих активів, тобто 300-315 млрд доларів США, що становить приблизно 35-40% російського ВВП. Для порівняння російський ВВП у 2021 році становив 1,7 трильйона доларів США (за курсом на 01.01.2022 року), а ВВП України - трохи понад 155 млрд доларів США (за даними Всесвітнього банку).

За усю історію це найбільша сума заморожених активів. Для порівняння - Ірану було заморожено не більше 100 млрд доларів США, Венесуелі - близько 30 млрд доларів США.

Читайте також: «Після завершення активної фази бойових дій протистояння з росією триватиме...»

Щоб зрозуміти до кінця обсяг заморожених активів росії досить зазначити, що це приблизно в 10 разів більше, ніж усі витрати росії на оборону, або в 30 раз більше, ніж на охорону здоров'я у цій країні (дані Стокгольмського інституту дослідження проблем миру).

Технічно заморозка резервів відбувається шляхом блокування рахунків в центральних банках, тобто прямих валютних позицій, а також активів в міжнародних депозитаріях.

росія втрачає можливість здійснювати будь-які операції з заблокованими коштами.

Згідно з інформацією центробанку росії щодо цих резервів, то на долар США припадає 16,4% російських активів, на євро - 32,3%, на фунт стерлінгів - 6,5% і на юань - 13,1%. Тобто в юрисдикції ЄС, США, Канади і Великої Британії - близько 50% резервів росії. У світі вже є досвід, коли ЄС та США здійснювали певні дії з активами центробанків країн, які підпали під санкції - Іран, Венесуела, Сирія, але з активами росії зовсім інший масштаб.

Зараз іде активне обговорення, що робити з цими замороженими активами. Політики, державні діячі, аналітики, експерти пропонують різні варіанти як використати ці російські активи, тобто активи країни-агресора. Усі вони заслуговують на обговорення і прийняття рішень. Єдине, на що треба звернути увагу, то на те, що в Конгресі США обговорюється законопроєкт щодо спрямування цих заморожених активів для відшкодування збитків для України.

Тут, правда, є одне принципове застереження. Запроваджені санкції мають різний правовий статус - це фінансові активи росії, які були розміщені центробанком цієї країни, і фінансові активи фізичних осіб - російських олігархів.

Ми зараз мову ведемо лише про фінансові активи російської держави, хоча я підтримую позицію деяких американських конгресменів, які обґрунтовано вважають, що немає достатньо підстав вважати кошти російських олігархів приватною власністю. Є припущення, що путінська влада фактично управляла цими активами і використовувала їх у своїх цілях.

Механізм конфіскації, який пропонує автор цих рядків, може поширюватись лише на активи, належать російській державі, і на які західні країни, в тому числі США і ЄС, запровадили санкції.

Що стосується активів російських олігархів, то формально вони є приватною власністю і щодо них може бути інший механізм - судовий.

Отже, за тою інформацією, яку ми знаємо, в американських банках заморожено приблизно 110-115 млрд доларів США, із тих 300-320 млрд доларів, які заморожені взагалі в західних банках.

Як можна прискорити їх конфіскацію в інтересах України?

Зрозуміло, що заморожені активи і їх конфіскація - це різні юридичні процедури. Очевидно, що країна-агресор буде наполягати на правовому вирішені питання з замороженими активами, посилаючись на відповідні міжнародно-правові норми. Тобто їм важливо перевести цю процедуру у суто юридичну площину. Ми таким шляхом йти не повинні.

Безпідставна агресія на суверенну державу в центрі Європи - це в рамках міжнародного права? А знищення колосального числа українських об’єктів промислової, міської і дорожньої інфраструктури - це теж в рамках міжнародного права?

А тисячі замордованих українців, сотні вбитих дітей і сотні чи тисячі зґвалтованих жінок і малолітніх дівчаток, - це теж в рамках путінського міжнародного права? А хто компенсує українській державі й українському народу астрономічні збитки, які спричинила російська агресія? Відповідь однозначна - агресор!

Саме тому американська влада може керуватись відповідною законодавчою базою, а також досвідом щодо конфіскованих активів Ірану, Венесуели, Сирії. Сполучені Штати можуть в односторонньому порядку конфіскувати фінансові активи країни-агресора і у визначеному порядку передати їх Україні, як компенсацію за спричинену шкоду. Таке рішення американської влади було б юридично вивіреним та справедливим.

Чому юридично вивіреним?

Оскільки П’ята поправка до Конституції США передбачає, що «приватну власність не можна відбирати для громадських потреб без справедливої винагороди», то це і дає право уряду США вчинити такі дії, оскільки вони будуть скеровані не на приватну власність, а на власність держави-агресора.

Для підкріплення обґрунтованості застосування саме такого механізму уряд США може звернутись до Верховного Суду США про розмороження активів країни-агресора і про скерування цих активів на відшкодування збитків, які понесли українські громадяни і українська держава в результаті цієї агресії. Контроль за використанням цих коштів повинен бути покладений на уряд США.

Аналогічним чином можна було б вирішити питання про конфіскацію золото-валютний резервів рф у відповідних банках Великої Британії та інших європейських країн.

Поки заморожені активи путіна не будуть конфісковані - вони залишаються власністю країни агресора. Безумовно, законодавче врегулювання цього питання надалі унеможливить будь-які спори, але конфіскація фінансових ресурсів.

Вже зараз України необхідно на урядовому рівні розпочинати цю роботу (за деякою інформацією, вона вже розпочата) і шукати швидкі та ефективні правові механізми відшкодування понесених українським народом і українською державою колосальних збитків від військової агресії.
Звичайно, це не готова схема, а лише деякі її контури, але до цієї роботи треба залучити найкращих українських і міжнародних фахівців.

Конфіскація фінансових активів росії - це ще один зашморг на шиї путінської влади.

Читайте також: «Сил і засобів для протистояння агресору достатньо! Із постачанням зброї усе гаразд»

Схожі новини