Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Угорці навіть не проросійські, а проегоїстичні»

Етнічний угорець, який 40 років живе у Києві, вважає, що Угорщина має беззастережно стати на захист України

Угорщина – чи не єдина країна ЄС, яка категорично виступає проти введення енергетичних санкцій проти рф. Водночас в Україні живуть понад сто тисяч етнічних угорців, які готові боронити землю, яка стала їм рідною. Ми поговорили з одним із українських угорців. Тібор Томпа народився у Берегівському районі Закарпатської області. Понад 40 років живе у Києві, де навчався в університеті, а потім був керівником в різних бізнес-сферах.

Як етнічний угорець, Ті­бор розвивав та підтри­мував культуру Угорщини у столиці. Брав активну участь у діяльності Київської спілки угор­ців, яка об’єднала близько 500 етнічних угорців столиці України.

«Із Києва ми з дружиною ви­їхали через два тижні після по­чатку війни, – розповів Тібор.– Наша квартира розташована у напрямку штурмових бригад окупантів. Тому лишатися було небезпечно».

– Як вам живеться в Укра­їні? За десятки років про­живання чи відчували якісь утиски?

– За ці роки у мене було чи­мало можливостей переїха­ти до Угорщини, але я їх відки­дав. В Україні мені комфортно. Мрію повернутися зі своєю дру­жиною до Києва якомога швид­ше. Утисків до себе жодного разу не відчував. Навпаки. Коли ще був студентом і на іспитах не міг правильно пояснити техніч­ні правила українською мовою, викладачі підтримували і гово­рили казати, як виходить.

Поняття «утиски угор­ців в Україні» – це хіба що не­порозуміння або ж свідоме нав’язування вигідної комусь ситуації. Етнічні угорці в Укра­їні зацікавлені й далі тут жити і захищати країну. Для цього по­трібні спільні дії усіх спільнот, волонтерів та органів влади. Різнобічна підтримка Угорщини також надважлива. Захищаю­чи Україну, Угорщина захищає й етнічних угорців, які тут живуть.

– Наскільки Угорщина до­помагає Україні? Чого, на вашу думку, бракує?

– Угорщина стверджує, що прийняла, з розрахунку на душу населення, найбільше пересе­ленців з України. Це заслуговує на вдячність, як і гуманітарна допомога. Водночас, останнім часом я дуже розчарувався у своїй історичній батьківщині. У мене склалося враження, що в Угорщині немає критичної маси людей з критичним мисленням. Угорці навіть не проросійські, а проегоїстичні. Не можуть усві­домити, що саме Україна стри­мує російську агресію від по­ширення на країни НАТО. Ми, разом з іншими етнічними угор­цями краю, відбудуємо Украї­ну, а Будапешту з таким став­ленням і антигуманністю буде гірше, ніж після Тріанону. (Тріа­нонський мирний договір, укла­дений 4 червня 1920 року між союзними державами Антанти у Першій світовій війні та Королів­ством Угорщина. Воно позбуло­ся двох третин своєї території, у тому числі Закарпаття та усієї Словаччини на користь Чехос­ловацької Республіки. – Авт.).

– Згідно з дослідженнями, чверть угорців вважає, що Київ сам винен у війні, яку розпоча­ла росія… Як донести до них достовірну інформацію?

– Основний біль – там, на жаль, дуже сильна російська пропаганда. В Угорщині працю­ють багато проросійських ЗМІ, які активно поширюють ключові сигнали російської пропаганди. І частина угорців у них повірила. Це стосується в тому числі і фей­ків про «утиски етнічних угорців в Україні». З початком війни про­паганда лише посилилася. Ма­сово поширюються неправдиві гасла про те, ніби українці хо­чуть, щоб за них йшли воювати угорські солдати... Це повна ні­сенітниця. Розумію, що цьому сприяла й передвиборча кампа­нія в Угорщині, під час якої чин­на влада всіляко спекулювала тематикою війни в Україні. Дуже сумно й обурливо чути аргумен­ти щодо дешевого російського газу. Я таким недалекоглядним угорцям кажу, що у нас питання не ціни газу, а бути чи не бути! І у них, які стоять осторонь, може постати те саме питання. Угорці рятують свою шкуру, аби їм було тепло, а не душу й тіло, яке має жити. Думати про свій добробут без врахування безпеки – обме­жено і недалекоглядно.

Угорці вже двічі ставали не на той бік у війні, і я щиро сподіва­юсь, що не зроблять такої по­милки знову.

Може, після формування но­вого уряду угорська влада про­кинеться та перегляне позицію щодо співпраці з росією та рито­рику, яка суперечить загальноєв­ропейській. Адже, повторюся, з нинішніми поглядами Будапешт ризикує піти вслід за рашистами і залишитися в повній міжнародній ізоляції. А цього рідна мені угор­ська нація не заслуговує.

Розмовляла Наталія Головачко

Читайте також: Чи стане Німеччина на "правильний бік історії"?

Схожі новини