Передплата 2024 «Добре здоров’я»

"Російські клієнти швейцарських банків у розпачі"

Кажуть, вони громадяни Кіпру, а не РФ...

До потужних фінансових санкцій, які запровадив проти держави-агресорки Європейський Союз, приєдналася також Швейцарія, що не входить до євроспільноти. Країна сиру й годинників заморозила не тільки рахунки Путіна, прем'єр-міністра Мішустіна й глави МЗС Лаврова, а й рахунки близько 650 заможних громадян Росії, інформує Tages Anzeiger.

Читайте також: Світ проти Росії: перелік санкцій щодо агресора за добу

Під обмеження ЄС і Швейцарії потрапили також чимало росіян, імен яких немає у списку осіб, проти яких запроваджено санкції. Зокрема, Євросоюз заборонив громадянам РФ робити нові банківські вклади сумою понад 100 тисяч євро. "Насправді це те саме, що заборона на започаткування нового бізнесу, - вважає Тages Anzeiger. - Поза тим, російські клієнти банків не зможуть користуватися своїми кредитними картками".

Як пише видання, зараз російські клієнти швейцарських банків відчайдушно намагаються втекти від санкцій, користуючись, зокрема, своїм другим громадянством. "Чимало заможних росіян мають кілька паспортів, - розповів менеджер одного з авторитетних швейцарських банків. - Тож зараз вони вже кажуть, що стали клієнтами нашого банку зовсім не як резиденти РФ. Наприклад, що насправді вони з Кіпру"…

Деякі російські клієнти швейцарських банків зараз передають контроль над своїми активами друзям або родичам, які не мають жодного зв'язку з РФ, пише Тages Anzeiger. Однак спеціальні банківські комісії усе ретельно перевіряють, тож росіяни, які потрапили до санкційних списків, не можуть розпоряджатися своїми грошима. "Жоден швейцарський банк не хоче, аби його покарали за порушення санкційного режиму", - підкреслює Tages Anzeiger. Згідно з постановою Федеральної ради, банки мусять повідомляти Держсекретаріат з економічних питань, якщо мають клієнтів із РФ.

Водночас нова ситуація створює певні проблеми також для самих швейцарських банків, зокрема, тих установ, які надали багатим росіянам позики під заставу їхніх цінних паперів. Чимало громадян РФ тримають великі кошти у російських акціях, які "після початку війни різко знецінилися". За даними Міжнародного платіжного балансу в Базелі, швейцарські банки видали громадянам Росії кредитів на загальну суму 3,7 мільярда доларів.

Читайте також: Євросоюз відключив від SWIFT сім російських банків

Схожі новини