Передплата 2024 «Добрий господар»

Був татом, а став мамою!

У Франції батька 8-річної дівчинки, який змінив стать, суд офіційно визнав... її матір'ю. Виходить, мам у дівчинки тепер дві...

Апеляційний суд французької Тулузи визнав матір'ю 8-річної дівчинки транссексуала, який запліднив свою дружину ще до того, як офіційно змінив стать у реєстрі актів громадянського стану. Це перше таке рішення суду у Франції, інформує tv5monde.com.

Таким чином транссексуал, якого тепер звати Клер, фігуруватиме у свідоцтві про народження своєї 8-річної доньки як її матір.

Вас також може зацікавити: «Не кажіть дітям „перчик“, „пиріжечок“, говоріть: пеніс, вагіна, вульва»

Раніше Клер була Бернаром

До офіційної зміни статі Клер була Бернаром, який мав зі своєю дружиною двох дітей. Жодних операцій Бернару не робили, просто він змінив стать у відповідному акті громадянського стану й став Клер.

Після того, 2014 року, дружина Клер народила від "неї" ще одну дитину. Подружжя зачало її, як і двох своїх попередніх дітей, у природний спосіб, але вже "з жіночою ідентичністю особи, яка запліднює"... У свідоцтві про народження дівчинки було лише ім’я матері, яка її народила, оскільки реєстратори громадянського стану не визнали Клер ані батьком, ані мамою... Це подружжя категорично не влаштовувало, тож Клер та "її" дружина вирішили судитися. І ось нарешті їхня багаторічна боротьба завершилася перемогою.

Революційний вирок суду

"Цей судовий вирок революціонізує право трансгендерів на батьківство й материнство", — стверджує адвокатка Клер, Клелія Рішар.

2018 року Апеляційний суд Монпельє надав Клер статус "біологічного батька". Але подружжя хотіло, аби Клер визнали повноцінною матір'ю дівчинки, тож подало касацію. Розглянувши її, французька Феміда вирішила: транссексуал, який змінив стать із чоловічою на жіночу, може мати біологічний зв’язок із дитиною, - але встановити його можна, "посилаючись на методи встановлення спорідненості, зарезервовані для батька" (тобто ті, які використовують для встановлення батьківства). Таке рішення Клер та "її" дружину також не влаштувало…

Урешті-решт, 9 лютого 2022 року Апеляційний суд Тулузи визнав чоловіка Бернара, який запліднив свою дружину, а потім змінив стать на жіночу й став Клер, повноцінною матір'ю дитини, що народилася внаслідок того зачаття.

Більше новин світу в рубриці

Схожі новини