Передплата 2024 «Добра кухня»

Хід шахової Королеви: Нона Гаприндашвілі судиться з Netflix

Нона Гапріндашвілі вимагає від Netflix 5 мільйонів доларів - як компенсацію збитків за наклепи

У Лос-Анджелесі (США) відбулася 73-тя церемонія нагородження лавреатів телепремії «Еммі». Зокрема, найкращим мінісеріалом визнано «Ферзевий гамбіт» (The Queen's Gambit), відомий також як «Хід королеви». А напередодні на виробника «Гамбіту», інтернет-платформу Netflix, подали до суду. Справжня шахова Королева, ексчемпіонка світу Нона Гапріндашвілі (Грузія), вимагає від Netflix 5 мільйонів доларів — як компенсацію збитків за наклепи, що нашкодили репутації спортивної зірки.

Що ж так образило 80-річну Нону Гапріндашвілі? Як повідомляє Reuters, адвокати знаменитої грузинської гросмейстерки стверджують, що у телесеріалі «Ферзевий гамбіт» прозвучали слова, які є щодо неї «сексистськими й зневажливими». А саме — твердження, що Нона Гапріндашвілі «ніколи не змагалася з чоловіками». Насправді ж до 1968 року, у якому завершуються події телесеріалу, Нона Гапріндашвілі зіграла з представниками «сильної» статі вже понад 50 (!) шахових поєдинків.

Фото twimg.com
Фото twimg.com

У позові, скерованому до Федерального суду в Лос-Анджелесі (США), зокрема, сказано, що саме Нона Гапріндашвілі «була першою жінкою в історії, яка одержала титул шахового гросмейстера серед чоловіків». За словами адвокатів грузинської шахістки, Netflix збрехав абсолютно свідомо, — аби додати драматизму ситуації, у якій перебувала головна героїня телесеріалу. Мовляв, саме вона зробила те, чого раніше не робила жодна інша жінка… Поза тим, інформує грузинське телебачення, Нона Гапріндашвілі не подарує Netflix те, що у серіалі її, грузинську шахістку, назвали… росіянкою.

Офіційний постер телесеріалу "Ферзевий гамбіт".
Офіційний постер телесеріалу "Ферзевий гамбіт".

Телесеріал «Ферзевий гамбіт», відомий багатьом українським глядачам як «Хід королеви», є адаптацією роману Волтера Тевіса про сироту Бет Гармон, яка під час Холодної війни стає найкращою шахісткою світу. Бет Гармон є вигаданим персонажем, але у серіалі йдеться й про реальних шахістів і шахісток тієї епохи, як-от про Нону Гапріндашвілі.

Нагадаємо, 3 травня цього року знаменитій грузинській шахістці Ноні Гапріндашвілі минуло 80 років.

Нона Гапріндашвілі продовжує славну шахову кар’єру й бере участь у світових змаганнях ветеранів. Фото sputnik-georgia.com
Нона Гапріндашвілі продовжує славну шахову кар’єру й бере участь у світових змаганнях ветеранів. Фото sputnik-georgia.com

«Саме Нона Гапріндашвілі першою серед жінок здобула звання міжнародного гросмейстера серед чоловіків (1977 рік, за перемогу у відкритому чемпіонаті США), — писав у «Високому Замку» Іван Яремко. — Шахістка перемагала чоловіків-гросмейстерів найвищого рівня, у тому числі чемпіонів світу. Гапріндашвілі навіть заснувала символічний клуб, у члени якого потрапляли ті чоловіки, які у партіях із нею визнавали себе переможеними. Гапріндашвілі першою одержала жіночий шаховий «Оскар».

Читайте також: Її називають найвідомішою у світі грузинкою

Протягом семи років (1989−1996) Нона Терентіївна була президентом Національного олімпійського комітету Грузії, а тепер є його почесним президентом. Чемпіонка продовжує славну шахову кар’єру і бере участь у світових змаганнях ветеранів. Як каже, перестане грати у шахи тільки тоді, коли відключиться мозок… Нона Гапріндашвілі має сина Давида, який часто супроводжував маму на різні змагання, а нині живе і працює у Лондоні та радує бабусю двома онуками.

Нона Гапріндашвілі любить ділитися цікавими фактами, які траплялися в її спортивному житті. Розповідає, зокрема, що дуже хотіла перемогти восьмого чемпіона світу Михайла Таля. І одного разу це сталося — коли вони перебували на турнірі за кордоном, після якого відбувся завершальний бенкет. Таль ніколи не відмовлявся підтримати черговий тост, і Гапріндашвілі, побачивши, що він уже у «хорошій» формі, запросила Таля зіграти бліц. А той зіграв ще сильніше, ніж коли був тверезим! Та одну партію Гапріндашвілі виграти вдалося, тож Таль також увійшов до заснованого нею символічного клубу".

Читайте також: «Про акторство ніколи не мріяв. Хотів бути художником чи дизайнером»

Схожі новини