Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Її називають найвідомішою у світі грузинкою

Легендарній шахістці Ноні Гапріндашвілі минуло 80 років

3 травня знаменитій грузинській шахістці Ноні Гапріндашвілі минуло 80 років! Гапріндашвілі, яку вважають найвідомішою у світі грузинкою, — п’ятиразова чемпіонка світу (1962−1978), десятиразова переможниця Всесвітніх шахових олімпіад у складі збірної СРСР і ще раз — у складі збірної Грузії.

Нона Гапріндашвілі продовжує славну шахову кар’єру й бере участь у світових змаганнях ветеранів. Фото sputnik-georgia.com
Нона Гапріндашвілі продовжує славну шахову кар’єру й бере участь у світових змаганнях ветеранів. Фото sputnik-georgia.com

Саме Нона Гапріндаш­вілі першою серед жі­нок здобула звання між­народного гросмейстера серед чоловіків (1977 рік, за перемогу у відкритому чемпіонаті США). Шахістка перемагала чоловіків-гросмейстерів найвищого рів­ня, у тому числі чемпіонів світу. Гапріндашвілі навіть заснувала символічний клуб, у члени яко­го потрапляли ті чоловіки, які у партіях із нею визнавали себе переможеними. Гапріндашвілі першою одержала жіночий ша­ховий «Оскар».

Протягом семи років (1989−1996) Нона Терентіївна була президентом Національного олімпійського комітету Грузії, а тепер є його почесним прези­дентом. Чемпіонка продовжує славну шахову кар’єру і бере участь у світових змаганнях ве­теранів. Як каже, перестане грати у шахи тільки тоді, коли відключиться мозок… Нона Га­пріндашвілі має сина Дави­да, який часто супроводжував маму на різні змагання, а нині живе і працює у Лондоні та ра­дує бабусю двома онуками.

Нона Гапріндашвілі любить ділитися цікавими фактами, які траплялися в її спортивному житті. Розповідає, зокрема, що дуже хотіла перемогти восьмо­го чемпіона світу Михайла Таля. І одного разу це сталося — коли вони перебували на турнірі за кордоном, після якого відбувся завершальний бенкет. Таль ні­коли не відмовлявся підтримати черговий тост, і Гапріндашвілі, побачивши, що він уже у «хоро­шій» формі, запросила Таля зі­грати бліц. А той зіграв ще силь­ніше, ніж коли був тверезим! Та одну партію Гапріндашвілі ви­грати вдалося, тож Таль також увійшов до заснованого нею символічного клубу.

А тим часом…

В Омельнику (Полтав­ська область) відбувся чемпіонат України серед хлопчиків і дівчаток ві­ком до 12 років. Найтиту­лованішим шахістом тур­ніру став 10-річний учень 4-го класу львівської Шко­ли Допитливих і Небайду­жих Олексій Карвацький (на фото). Він здобув сріб­ну нагороду у змаганнях з класики та дві золоті — за перемоги у рапіді й бліці. Хлопець здобуває шахову осві­ту в ДЮСШ «Дебют» під керівництвом заслуженого трене­ра України Володимира Грабінського, який вивів на широку шахову орбіту не одного гросмейстера.

Схожі новини