Передплата 2024 «Добрий господар»

Чи потрібні «паспорти вакцинації»?

У Європі з ними не поспішають. А в Ізраїлі їх уже запровадили: щепленим власникам «зелених перепусток» пропонують морські круїзи

«Паспорти вакцинації», як називають довідки про щеплення від коронавірусу, можуть звільнити вакцинованих осіб від надокучливих карантинних обмежень. У світі піонером із реалізації цієї ідеї, інформує tvp.info.pl, є Ізраїль, де дві дози вакцини одержала вже половина дорослого населення. «Зелені перепустки» вакцинованих ізраїльтян дозволяють їм не лише піти у басейн чи тренажерний зал, а й вирушити у морський круїз. Водночас у Євросоюзі й Британії до «паспортів вакцинації» ставляться вкрай обережно. Мовляв, оскільки вакцинація від ковіду не обов’язкова, то будь-які переваги для вакцинованих дискримінують тих, хто ще не вакцинувався…

В Ізраїлі «зелені перепустки», які «за­пустили» там понад тиждень тому, одер­жують ті, кому не раніше ніж сім днів тому вкололи вже другу дозу вакцини. (Дво­ма дозами вакцини Pfizer/BionTech ще­плено вже половину дорослого населен­ня Ізраїлю, у якому живуть 9,3 мільйона осіб). Понад 700 тисяч ізраїльтян, які вже перехворіли на ковід, також мають право на «зелені перепустки» (термін їхньої дії — пів року). Із 21 лютого із «зеленими пе­репустками» можна користуватися тре­нажерними залами й басейнами, а також відвідувати спортивні й культурні заходи.

Як інформує видання news.israelinfo.co.il, уряд Ізраїлю пропонує власникам «зелених перепусток» різні бонуси — аби спонукати ізраїльтян, які не поспішають вакцинуватися, зробити щеплення. Зо­крема, за домовленістю з ізраїльським урядом компанія Royal Caribbean орга­нізує морські круїзи (перші у світі після початку пандемії коронавірусу) — з ізра­їльського порту Хайфи, на Кіпр і до Гре­ції. Придбати квитки на розкішний круїз­ний лайнер Odyssey of the Seas зможуть лише вакциновані ізраїльтяни, що мають «зелені перепустки».

А от у державах Європи приймати рі­шення про запровадження «паспортів вакцинації» не поспішають.

Хоча у Великій Британії, за даними ЗМІ, уже розробляють мобільний дода­ток, що дозволить вакцинованим виїж­джати за кордон, прем’єр-міністр Борис Джонсон запевнив: уряд не планує вво­дити «паспорт вакцинації» у Сполуче­ному Королівстві, наприклад, як умову для відвідування пабу, концерту чи фут­больного матчу. За словами заступни­ка глави МОЗ Британії, якщо щеплення не обов’язкові, то навіть «паспорти вак­цинації», які використовувалися б тільки для закордонних поїздок, дискримінува­ли би частину громадян.

Рада з питань етики Німеччини визна­ла скасування епідемічних обмежень для вакцинованих осіб недоцільним (принай­мні доти, поки не з’ясується, чи щепле­ні люди можуть інфікувати інших). Рада вважає, що послуги, які мають важливе значення для участі у суспільному житті (наприклад, громадський транспорт або авіаперевезення), повинні бути доступ­ними для усіх громадян, у тому числі не­вакцинованих.

Міністр охорони здоров’я Франції Олів’є Веран вважає, що «паспорти вак­цинації» запроваджувати надто рано, оскільки дві дози вакцини одержали лише 1,2 мільйона французів. Тамтешні політики, що критикують ідею «паспор­тів вакцинації», стверджують, що ті обме-жать свободу й рівність. А це ж бо, поряд із братерством, «стовпи» Французької Республіки… Водночас, за даними опи­тування Ifop, 60% французів підтримали би «паспорти вакцинації», — якби ті гаран­тували щепленим громадянам свободу пересування.

У Китаї вакцинованим видають сер­тифікати про щеплення. Інформація про вакцинацію може також додаватися до «кодів здоров’я» у смартфонах. Сканую­чи ці коди, громадяни можуть користува­тися громадським транспортом і входити до певних установ і громадських будівель.

У Південній Кореї, де вакцинація стар­тувала минулого тижня, власті мають на­мір видавати відповідні сертифікати. Їх власники не будуть звільнені від каран­тинних обмежень, але, можливо, грома­дяни із сертифікатами не муситимуть пе­ребувати на самоізоляції, якщо хтось із їхнього найближчого оточення буде інфі­кований коронавірусом.

У Японії вводити «паспорти вакцина­ції» наразі не планують. На думку уря­довців, дозвіл на міжнародні подорожі для вакцинованих буде дискримінацією тих громадян, які з тих чи інших причин не можуть щепитися (наприклад, через алергічні реакції).

Схожі новини