На порозі піку сезонних захворювань
З настанням пізньої осені починається час сезонних застуд. Зміцнення імунітету дозволить знизити ризик ГРЗ і грипу. Для цього достатньо дотримуватися рекомендацій, зробити щеплення і збалансувати дієту
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/500572/hrvi.jpg)
Пік сезонних застудних захворювань припадає на період від листопада до травня — коли встановлюється вітряна і холодна погода, а запас вітамінів, накопичених організмом влітку, зменшується. Але під поняттям «застуда» мається на увазі широкий спектр інфекційних захворювань верхніх дихальних шляхів. Це можуть бути ларингіт, фарингіт, трахеїт, грип, ГРВІ та інші хвороби. Симптоми застудних захворювань на початковій стадії однакові: легкий головний біль, м’язові болі, біль у горлі, нежить, кашель, лихоманка. Температура тіла може бути підвищеною (37,2°С) або високою (до 39°С) залежно від важкості перебігу захворювання. Незважаючи на те, що під терміном «застуда» мається на увазі безліч хвороб, механізм зараження холодної пори року приблизно однаковий.
Основною причиною підвищеної захворюваності є переохолодження, яке знижує захисні сили організму, та перебування у натовпі (наприклад, у громадському транспорті), де існує велика ймовірність «підхопити» інфекцію. Навіть короткочасний вплив холодної температури призводить до локального переохолодження, що підвищує ризик зараження на 10%. Чим краще працює імунна система — тим нижча ймовірність зараження навіть найхолоднішої пори року. Тому профілактика застуди полягає в першу чергу у зміцненні імунітету. Для профілактики застудних захворювань лікарі рекомендують дотримуватися таких простих правил:
- за можливості уникайте місць масового скупчення людей: громадського транспорту, торгових центрів;
- не торкайтеся руками обличчя. Узявшись за поручень сходів, відкривши вхідні двері (де б то не було), ви переносите на шкіру долонь патогенні мікроорганізми;
- мийте руки якомога частіше;
- не нехтуйте вологим прибиранням у домівці. Якщо один із членів сім'ї хворіє, то прибирання рекомендується проводити з використанням дезінфікуючих засобів;
- не починайте різко загартовуватися. Раптове обливання холодною водою для організму є великим стресом (як і будь-яке переохолодження) і принесе більше шкоди, ніж користі. Починати загартовуватися потрібно поступово і, бажано, не в сезон застуд.
- відмовтеся від куріння й уникайте задимлених місць. Тютюновий дим та часточки пилу додатково подразнюють слизову оболонку носоглотки і роблять її більш вразливою до впливу патогенів.
Якщо ви все ж таки застудилися, дотримуйтеся таких правил:
- уникайте контакту з оточенням, щоб зменшити ризик його зараження;
- одягайте медичну маску;
- не займайтеся самолікуванням — відвідайте терапевта або, за високої температури тіла, викличте лікаря додому.
Збалансоване харчування також є важливим кроком до формування міцного імунітету. Спочатку потрібно виключити з раціону продукти, що призводять до дисбактеріозу, оскільки він підриває захисні сили і зменшує опір організму патогенам. Знизьте вживання жирної, солоної, копченої та гострої їжі, випічки зі здобного тіста. Бажано, щоб у щоденному раціоні містилася достатня кількість таких мікро- і макроелементів:
- цинк — необхідний для вироблення антитіл і білих кров’яних тілець (лейкоцитів), добова норма споживання 15 мг. Міститься в м’ясі, морепродуктах, яйцях. Трапляється в рослинних продуктах, але з них практично не засвоюється людським організмом;
- вітамін D бере участь у остеогенезі (процесі формування кісток), відповідає за роботу імунітету. Найбільше його міститься в жирній морській рибі, виробляється у шкірі людини під впливом сонячних променів;
- вітамін С є потужним антиоксидантом. Міститься в цитрусових, ківі, шпинаті. У сезон застуд можна вживати його як добавку до їжі: достатня кількість аскорбінової кислоти підвищує психічну і фізичну витривалість організму, допомагає впоратися зі стресами;
- магній є важливим регулятором у роботі нервової системи. Відповідає за злагоджену діяльність організму. Міститься в горіхах і бобових, а також у крупах.
Навіть за збалансованої дієти восени і взимку рекомендується вживати вітамінні комплекси. Вони містять потрібну кількість макро- і мікроелементів, дозволяють уникнути авітамінозу. Підібрати потрібні вітаміни допоможе сімейний лікар. Також лікар може порекомендувати імуномодулятори, які посилюють роботу імунітету та сприяють запобіганню застуди в сезон грипу та ГРВІ. Ще одним способом зменшити ризик захворювань восени є вакцинація. Імунізація щорічно захищає мільйони людей від застуди і не дозволяє допустити розвитку хвороби навіть у разі мутації штаму вірусу. Вакцина проти грипу ефективна не тільки для профілактики грипу, а й дозволяє знизити ймовірність захворювання на ГРВІ, ЛОР-інфекції та пневмонію. Щеплення необхідно робити до настання холодів
Протипоказання до вакцинації:
- хвороба в стадії загострення;
- індивідуальна непереносимість вакцини;
- ВІЛ-статус.
У такому разі необхідно або пролікувати хворобу і потім звернутися до медичного центру для вакцинації, або підібрати інші заходи профілактики.
Микола Воля.