Передплата 2024 ВЗ

На бабусиному городі вирощує спаржу

Наталія Галицька росла у селі Глещава Тернопільського району. Біля її будинку був великий кущ «холодку», який додавали до букетів. Бабуся Євгенія розповідала, що раніше цю рослину споживали

Цього року спаржа Наталії Галицької дала перший урожай. Фото з архіву Наталії Галицької.
Цього року спаржа Наталії Галицької дала перший урожай. Фото з архіву Наталії Галицької.

Коли Наталка подо­рослішала, улюбле­ний бабусин «холодок» у ХХІ столітті став «спаржею» — смачною та корисною їжею. Вперше її скуштувала під час гостювання в дружини одно­класника — Тетяни Паробок. Згодом подруга Тетяна Ча­бан подарувала на день на­родження 10 пакетиків спар­жевого насіння! Тож героїня нашої розповіді (працює ди­ректоркою Теребовлянської міської публічно-шкільної бі­бліотеки) вирішила сама ви­рощувати згаданий делікатес.

Три роки тому вона відкупи­ла раніше продану бабусину хату, яку будував ще її прадід Федір, і переселилася туди. А 20 соток присадибної ділянки відвела під спаржу.

Пані Наталія розповідає про секрети агротехніки но­винки: «Після посіву із зернин­ки вона дає плоди аж третього сезону. Проте наступних 25−30 років далі щедро урожаїть».

Грядку слід «прописувати» на сонячному підвищеному міс­ці (щоб не застоювалася вода). Ідеальні ґрунти — родючі, пухкі, із нейтральною кислотністю, збагачені перегноєм або ком­постом (5−10 літрів на 1 кв. м).

Репродуктивний матері­ал попередньо готують. Його варто замочити чи прорости­ти. Відтак насінини кидають у борозенки з інтервалом 5−10 см. Сходи з’являться лише за високої температури.

Зараз господиня плекає зелений та фіолетовий різно­види. Водночас мріє про білу спаржу. Але в неї своя специ­фіка, яку необхідно належно вивчити.

Згадані рослини добре про­явили себе на глещавецьких чорноземах. Гарно ростуть, швидко набирають вегетатив­ну масу. Єдиною проблемою є бур’яни, які доводиться регу­лярно виполювати.

Нинішньої весни ґаздиня вперше діждалася врожаю. Цьогоріч майже завершується сезон спаржі. Вона потішила хорошою віддачею. Тож енту­зіастка планує надалі розши­рити площу під цією культу­рою до 1 га.