Передплата 2024 «Добра кухня»

В Україні повідомили про випадки захворювання на новий підваріант коронавірусу

  • 23.01.2024, 14:35
  • 840

В Україні зареєстрували вже кілька випадків захворювання на новий субваріант штаму коронавірусу «Омікрон» — JN.1

Фото із сайту Depositphotos
Фото із сайту Depositphotos

Новий підваріант називають «Дженні». Його зафіксували у Сумській, Волинській, Черкаській, Рівненській та Запорізькій областях.

«Три випадки — на Сумщині, по два — у Волинській і Черкаській областях та по одному — у Рівненській і Запорізькій областях. Вірус SARS-CoV-2 постійно мутує та ухиляється від імунної відповіді, тобто швидше вражає ослаблений імунітет, тож захворіти можуть навіть раніше вакциновані. Однак набутий після вакцинації імунітет знижує ризики ускладнень під час хвороби», — поясив Кузін.

За його словами, серед хворих в Україні з дев’яти людей лише одна мала два щеплення від COVID-19. Зважаючи на клінічні симптоми медики зафіксували середній або легкий перебіг захворювання, лише одного пацієнта госпіталізували до лікарні. Вік пацієнтів — 27−73 роки.

Уперше цей субваріант виявили у США у вересні 2023 року. Пізніше — у інших країнах світу, зокрема Індії, Китаї, Великій Британії. ВООЗ класифікувала його як субваріант, який «представляє інтерес», через його швидке поширення. За даними Центру з контролю та профілактики захворювань США (CDC) станом на 5 січня 2024 р. на JN.1 припало приблизно 62% усіх варіантів SARS-CoV-2, що циркулюють.

Схожі новини