Передплата 2024 «Добра кухня»

«Дракон» Маска полетить у суботу

А згодом на кораблі компанії SpaceX вирушить у космос актор Том Круз – зніматиме новий фільм

Історичний старт американського космічного корабля Crew Dragon («Екіпаж Дракон»), який мав вирушити до Міжнародної космічної станції 27 травня, відкладено до 30 травня. Компанії відомого підприємця Ілона Маска, SpaceX, завадили несприятливі погодні умови: над мисом Канаверал у штаті Флорида згустилися хмари, розпочалася гроза… Відбій дали за 16 хвилин до старту, коли астронавти Даг Герлі й Роберт Бенкен уже перебували на борту корабля Crew Dragon. Жодних технічних проблем не було, тож сподіваємося, що у суботу, 30 травня, перший за 9 років політ астронавтів зі США на американському космічному кораблі відбудеться за планом.

Із 1981-го по 2011 рік, за 30 років експлуатації багаторазо­вих шатлів, нагадує bbc.com, два з них вибухнули разом із екіпажами — «Челенджер» 1986-го, «Коламбія» 2003-го. Фахівці провели розслідування і роботу над помилками. Але 2011 року в ході запуску шатлу «Дискаве­рі» від корабля знову відірвали­ся кілька шматків теплоізоляцій­ної піни. Після цього американці зупинили програму використан­ня багаторазових шатлів. Мож­ливостей відправити астронав­тів у космос залишилося тільки дві — за допомогою Росії або Ки­таю. Однак Конгрес США забо­ронив НАСА співпрацювати з Китаєм, побоюючись промис­лового шпигунства. Тож із 2011 року американських астронав­тів стали доставляти на орбіту на російських кораблях «Союз».

Новий корабель доручи­ли розробити двом американ­ським фірмам: SpaceX на чолі з Ілоном Маском і аерокосмічно­му гіганту Boeing. Маск першим довів свій проєкт до стартово­го майданчика. Перший політ із багаторазової ракетою-носі­єм Falcon («Сокіл») міг відбути­ся ще 2016 року, але серія ава­рій на випробувальних запусках затримала проєкт.

Американські «човники» пе­ревозили одночасно по сім астронавтів. Російський «Союз» може доставити на МКС тіль­ки трьох осіб. При цьому «Рос­космос» бере на борт не біль­ше двох астронавтів зі США. Тож астронавти змушені були ви­трачати більше часу на плано­ве обслуговування МКС і мен­ше уваги приділяти проведенню лабораторних експериментів. Тепер НАСА планує змінити цей баланс. На «Драконі» теж буде сім місць. Якщо політ замов­ляє НАСА, чотири місця будуть зарезервовані під астронавтів агенції, а решту місць компанія Маска зможе продавати косміч­ним агенціям різних держав, ін­шим бізнес-компаніям, і навіть космічним туристам — багатим людям, що бажають подивитися на Землю з космосу.

Договір зі SpaceX уже підпи­сала компанія Space Adventures, яка одержить чотири місця у першому польоті корабля, від­критому для космічних туристів

Про своє бажання покатати­ся на борту «Дракона» вже за­явив голлівудський актор Том Круз. У польоті він планує зня­ти частину свого нового фільму.

Схожі новини