Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Ціль ГРУ в Ірландії – підводні кабелі

Російські шпигуни, підозрюють на Смарагдовому острові, уже cтежать за інтернет-зв’язком між Європою та Америкою

Поліція Ірландії підозрює, що агенти російської військової розвідки в цій країні прагнуть визначити точне розташування підводних світловолоконних кабелів, які поєднують Європу з Америкою. Як пише британська газета The Times, на Заході побоюються, що у разі ймовірного збройного конфлікту Росії з НАТО росіяни швидко виведуть такі кабелі з ладу.

На острові Ірландія сходять­ся підводні кабелі, які забезпе­чують комунікацію між мільйо­нами людей, що живуть в Америці, Британії і континентальній Європі, і дозволяють здійснювати фінансові транзакції.

Ірландські поліція і військові вва­жають, що російських агентів відпра­вила на Смарагдовий острів військо­ва розвідка РФ — ГРУ. За оцінками ірландських спецслужб, під час про­веденої торік спецоперації Росія на­магалася одержати доступ до даних, які пересилаються підводними ка­белями. Російські агенти також ви­вчали технологічну інфраструктуру порту Дубліна. Як пише The Times, зацікавленість Росії підводними ка­белями, прокладеними по дну Атлан­тичного океану, вперше зауважили 2015 року. Тоді військові США помі­тили надводні й підводні військові кораблі РФ там, де ці кабелі прокла­дали.

Ексофіцер американської розвід­ки США Джон Сайфер, що як агент ЦРУ служив у Москві, розповів The Times, що російські агенти в Ірландії мають дві головні цілі — шпигунство й пошкодження інтернет-зв'язку у разі конфлікту. «Можливо, хочуть також продемонструвати свої мож­ливості, аби погрожувати Заходові, — припускає Сайфер. — Наше ФБР зловило росіян на спробах одер­жати доступ до підводних кабелів, зокрема там, де вони виходять на сушу. Російські агенти прагнуть та­кож одержати фізичний доступ до роутерів і комунікаційних вузлів. За­хідні контррозвідки мусять ділити­ся досвідом і виганяти російських агентів. Адже ті діють проти Заходу. Це, зокрема, дезінформація, шпи­гунство, підтримка певних озброє­них угруповань і навіть убивства». Нагадаємо, саме «грушники» здій­снили на території Великої Британії, застосувавши хімічну зброю (речо­вину «Новачок»), зухвалий замах на Сергія Скрипаля, ексофіцера росій­ської розвідки.

Армія і поліція Ірландії підозрю­ють, що ГРУ використовує цю острів­ну країну як операційну базу для своїх офіцерів, які збирають розвіддані про певні цілі у Британії і ЄС. «Ірландія не має відповідних контррозвідувальних можливостей, — вважає Марк Галеот­ті, експерт із безпеки й російської по­літики у лондонському інституті Royal United Services. — Тому це відносно легка здобич. Водночас, Ірландія є го­ловним вузлом глобального Інтернету, у Дубліні розташовані штаб-квартири технологічних компаній».

Схожі новини