Передплата 2025 ВЗ

Груша зменшить запальні процеси у суглобах

І гілочки, і листя, й, звичайно, сам плід — груша — чудодійно цілющі. Не одне покоління переконалося: і взимку, і влітку пагінці груші - чи не найкраща заварка для чаю

Він дуже духмяний, смачний і корисний. Бо виводить з організму солі, зменшує запальні процеси в суглобах, діє сечогінно (не викликаючи подразнення нирок), поліпшує сольовий обмін. Такий чай дуже корисний людям, які хворіють на остеохондроз. Отже, два-три грушеві пагінці завдовжки 10−15 сантиметрів покласти у чайник, прокип’ятити хвилин 10−15. Одержите напій рубінового забарвлення.

Самі груші треба їсти і свіжими, і робити з них найрізноманітніші де­лікатеси — варення, марме­лад, джеми, кваси — усе, що підкаже вам фантазія. І все це буде не тільки смачно, а й дуже корисно. Адже пло­ди груші - джерело вітамінів групи В, зокрема В9 (фоліє­вої кислоти), важливого для процесів кровотворення. Дуже багато в ній цинку. Ще­дра груша на мідь, кобальт, залізо, молібден, нікель, фтор, йод та інші елементи, яких потребує людина. У ранніх сортах груші більше марганцю, а в пізньостиглих — заліза.

Хоч груші здаються со­лодшими від яблук, це не через більший вміст цукру, а тому, що, порівняно з яблу­ками, містять значно менше кислоти. Отже, тим, кому че­рез надмірний вміст кислоти яблука не рекомендовані, слід звернути увагу на груші.

З давніх-давен народна медицина застосовувала грушу для лікування чолові­ків. Річ у тім, що груша ефек­тивно лікує статеву залозу, знімає в ній запальні про­цеси, тобто лікує простатит. Якщо чоловік вживає компот з дички або вирощеної в саду груші, і до такого компоту дружина ще додасть листоч­ків груші або пагінців (гіло­чок), то вже через кілька днів запалення статевої залози минає.

Грушеві ліки до вподоби і дітям, і дорослим. Це і зне­болювальне, і чудовий сечо­гінний, антисептичний засіб. Допоможе груша у разі за­студи, нежитю, кашлю. Те­плий грушевий узвар, ще й з медом, змусить відступити застуду. Вже наступного дня людина почуватиметься кра­ще, а згодом мине і кашель. Коли ж не можна позбутися охриплості, то заварюють або печуть грушу — теж чу­додійні ліки. З відвару груші можна навіть робити комп­реси для зняття головного болю.

Варто знати, що сік зі свіжих груш — чи не найкра­щий сечогінний засіб. Його корисно пити усім, у кого хворі нирки, розвивається сечокам’яна хвороба. По­казаний сік і хворим на цу­кровий діабет. Адже грушева дієта регулює травлення, об­мін речовин в організмі.

Загалом груша знімає нервову напругу, заспоко­ює, нормалізує серцебиття. Узвари дуже корисні в разі виникнення розладів шлунка, проносів. Для цього придатні будь-які сорти груші, та пе­редовсім дичка, бо в ній міс­титься найбільше дубильних речовин. Груша — природний антибіотик, сильний бакте­рицидний засіб. Свіжі й сухі груші включені в лікувальні дієти для тих, хто страждає від ожиріння, захворювання нирок та сечового міхура, цу­крового діабету.

У давні часи листям груші (відварами, настоями, по­дрібненим свіжим листям) лікували грибкові ураження, запальні процеси шкіри, дер­матити. Це пояснюється тим, що груша містить фенол, який знешкоджує мікозні ураження.

Порошком з молодого грушевого листя лікували піт­ливість ніг. Для цього треба висушити листя, подрібнити й насипати в шкарпетки. Вже через тиждень ноги переста­нуть пітніти.

Груша є й добрим кос­метичним засобом. З неї роблять маски на обличчя. Особливо придатні для цьо­го груші, влежані в сіні, коли вони стають м’якими. Не хви­люйтеся, груша від лежання не втрачає своєї цілющос­ті, вітамінів, органічних та біологічно активних сполук. Грушу розім'яти, нанести на обличчя, шию, руки, тримати хвилин 20. Самі переконає­теся, що така маска робить шкіру напрочуд гарною. Зми­вати таку маску треба теплою водою, опісля змастити шкі­ру зволожувальним кремом.