Як збільшити кількість грудного молока
Основа материнської турботи на першому році життя малюка складається з багатьох важливих моментів, основним з яких є налагодження та підтримка грудного вигодовування
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/529263/hv.jpg)
У різних джерелах фігурує інформація про те, що мамі, яка вигодовує своє маля грудним молоком, багато чого не можна вживати в їжу: зокрема пити молоко, вживати кисломолочні продукти, виключити всі можливі і неможливі алергени, жирні продукти тощо. Тож харчування мами-годувальниці стає настільки одноманітним і мізерним, що найчастішою скаргою є недостатня лактація вже в перші місяці життя дитини і низька прибавка малюка у вазі. А як з таким обмеженим харчуванням встановити достатню лактацію і зробити поживним молоко? Харчування мами упродовж усього часу грудного вигодовування в жодному випадку не повинно бути низькокалорійним, одноманітним. Адже за добу мама, яка годує дитя грудьми, додатково витрачає 500 Ккал. За грудного вигодовування три основні компоненти харчування мами повинні становити: вуглеводи — 50−55% всього денного раціону, 30% - повноцінні жири і білки — 15−20%. Тож загальна калорійність добового раціону повинна бути не меншою за 3 000 ккал. У міру годування жирність молока зростає, і в кінці кожного годування малюк вже отримує молоко, в якому вміст жирів у 10−20 разів більший, ніж на початку процесу. Якщо необхідно збільшити кількість та жирність молока — частіше годуйте дитину
Звичайно, є продукти, які викликають підвищене газоутворення, але їх можна перерахувати на пальцях. У разі розвитку алергії у здорової дитини на грудному вигодовуванні за відсутності спадкового обтяженого анамнезу з алергії, причину треба шукати в здоров'ї самої мами. Адже алергія — це перш за все алергічне запалення в кишечнику дитини, і виникнути воно може через погане травлення у мами. Через брак певних ферментів продукти, що надходять у материнський організм з їжею, не розщеплюються, внаслідок чого розвивається неправильне травлення з алергічним запаленням кишечнику як у мами, так згодом і у дитини. Тож не поспішайте шукати причину алергії у дитини на грудному вигодовуванні в продуктах харчування, а насамперед переконайтеся, що з вашим здоров’ям все гаразд.
У перші дні після виписки не бійтеся достатньо пити, запивати свою спрагу. Часто радять в період, коли прибуває молоко, обмежити кількість рідини, бо молока буде ще більше і, як наслідок, можливий лактостаз. Насправді в такій ситуації просто не треба пити багато гарячої рідини, зате теплу і прохолодну можна пити в звичайному обсязі, поступово збільшуючи її кількість на добу за індивідуальною потребою. Прислухайтеся до свого організму, і він сам підкаже, скільки йому необхідно рідини.
У період лактації, а особливо на початку її встановлення для вироблення достатньої кількості молока, дуже важливий психологічний комфорт мами, її гармонійний стан. Молодій мамі необхідні підтримка і допомога близьких. Треба якомога частіше гуляти, достатньо висиплятися, зберігати спокій і хороший настрій. Тоді із лактацією не буде жодних проблем.
Юліана Верес, лактолог.