Передплата 2025 ВЗ

Як збільшити кількість грудного молока

Основа материнської турботи на першому році життя малюка складається з багатьох важливих моментів, основним з яких є налагодження та підтримка грудного вигодовування

У різних джерелах фігурує інфор­мація про те, що мамі, яка вигодовує своє маля грудним молоком, багато чого не можна вживати в їжу: зокрема пити молоко, вживати кисломолоч­ні продукти, виключити всі можливі і неможливі алергени, жирні продукти тощо. Тож харчування мами-годуваль­ниці стає настільки одноманітним і мізерним, що найчастішою скаргою є недостатня лактація вже в перші мі­сяці життя дитини і низька прибавка малюка у вазі. А як з таким обмеженим харчуванням встановити достатню лактацію і зробити поживним моло­ко? Харчування мами упродовж усього часу грудного вигодовування в жод­ному випадку не повинно бути низь­кокалорійним, одноманітним. Адже за добу мама, яка годує дитя грудь­ми, додатково витрачає 500 Ккал. За грудного вигодовування три основні компоненти харчування мами повинні становити: вуглеводи — 50−55% всьо­го денного раціону, 30% - повноцінні жири і білки — 15−20%. Тож загальна калорійність добового раціону повинна бути не меншою за 3 000 ккал. У міру годування жирність молока зрос­тає, і в кінці кожного годування малюк вже отримує молоко, в якому вміст жи­рів у 10−20 разів більший, ніж на почат­ку процесу. Якщо необхідно збільшити кількість та жирність молока — частіше годуйте дитину

Звичайно, є продукти, які викли­кають підвищене газоутворення, але їх можна перерахувати на пальцях. У разі розвитку алергії у здорової дити­ни на грудному вигодовуванні за від­сутності спадкового обтяженого анам­незу з алергії, причину треба шукати в здоров'ї самої мами. Адже алергія — це перш за все алергічне запален­ня в кишечнику дитини, і виникнути воно може через погане травлення у мами. Через брак певних ферментів продукти, що надходять у материн­ський організм з їжею, не розщеплю­ються, внаслідок чого розвивається неправильне травлення з алергічним запаленням кишечнику як у мами, так згодом і у дитини. Тож не поспішайте шукати причину алергії у дитини на грудному вигодовуванні в продуктах харчування, а насамперед переко­найтеся, що з вашим здоров’ям все гаразд.

У перші дні після виписки не бійтеся достатньо пити, запивати свою спрагу. Часто радять в період, коли прибуває молоко, обмежити кількість рідини, бо молока буде ще більше і, як наслідок, можливий лактостаз. Насправді в такій ситуації просто не треба пити багато гарячої рідини, зате теплу і прохолод­ну можна пити в звичайному обсязі, поступово збільшуючи її кількість на добу за індивідуальною потребою. Прислухайтеся до свого організму, і він сам підкаже, скільки йому необхід­но рідини.

У період лактації, а особливо на по­чатку її встановлення для вироблення достатньої кількості молока, дуже важ­ливий психологічний комфорт мами, її гармонійний стан. Молодій мамі необхідні підтримка і допомога близь­ких. Треба якомога частіше гуляти, до­статньо висиплятися, зберігати спокій і хороший настрій. Тоді із лактацією не буде жодних проблем.

Юліана Верес, лактолог.