Передплата 2024 «Добрий господар»

“Персикове” місто

В Атланті можна відчути себе у ролі телеведучого, побачити китових акул і продегустувати... 20 видів “Кока-коли”

Це місто приваблює бізнесменів (в Атланті зареєстровано 145 тисяч приватних компаній), представників ЛГБТ (Атланта — один із лідерів у США за кількістю одностатевих пар, після Сан-Франциско і Сієтла) та молодь з цілої Америки, яка вирішує тут осісти (середній вік населення — 34 роки). Це саме тут є один з найбільших гранітних монолітів у світі — Stone Mountain. На одній із гір Аппалачів висічений барельєф, який зображає сцену з часів громадянської війни у США - трьох лідерів Конфедеративних Штатів Америки (президента Джеферсона Девіса, генералів Роберта Лі і Томаса Джексона на конях). Це тут у Музеї Холокосту зберігається щоденник Анни Франк — єврейської дівчинки, яка описувала жахи Другої світової війни, з якими довелося зіштовхнутися їй та її родині (у 2009 році унікальні записи внесли у Реєстр Пам'яті світу ЮНЕСКО).

Покажіть паспорт, розкажіть, які мови знаєте...

В Атланті розташовується найбільший аеропорт світу - Міжнародний Аеропорт Хартсфілд-Джексон Атланта. У 2011 році він прийняв 92,4 млн. пасажирів! Тут здійснюється пересадка на більшість внутрішніх рейсів. Окрім цього, аеропорт пропонує прямі рейси у багато країн світу.

Щоб пройти шлях від літака, що приземлився, до паспортного контролю чи до стійки отримання багажу, знадобиться не менше години – черги довжелезні, а саме летовище вражає розмірами. До слова, з-поміж усіх моїх подорожей до США, саме аеропорт Хартсфілд-Джексон Атланта видався “найсуворішим”. Працівники американської служби безпеки відводять пасажирів в окреме приміщення і ретельно перевіряють багаж. Офіцери прикордонної служби ведуть бесіди з туристами не менше 20 хвилин, намагаючись дізнатися мету подорожі до США, де людина працює, чим займається і навіть, які мови знає.

Місто темношкірих

Історично склалося так, що в Атланті переважає темношкіре населення. У відсотковому співвідношенні у місті проживає лише 38% “білих”. Багато афроамериканців у Балтиморі і Чикаго, однак Атланта у порівнянні з ними – найбільш благополучне місто з низьким рівнем злочинності. Афроамериканці тут освічені і отримують високу заробітну плату. Зауважила, що місцеве темношкіре населення виглядає зовсім не так, як їх звикли бачити у фільмах - небезпечними, недбало одягненими грубіянами і злочинцями. Тут афроамериканці виглядають дорого й модно, їздять на шикарних авто, відвідують театри і дорогі ресторани.

Найвідомішу вулицю Атланти назвали на честь... персикового дерева

Символом Джорджії є персик. Сам штат називають “Персиковим штатом”. А все тому, що Джорджія є лідером у США з вирощування цих фруктів. Персик зображений на номерних знаках автомобілів, а головна вулиця Атланти називається Персиковою - Peаchtree Street. Новий рік тут зустрічають, запалюючи макет цього фрукту на головній площі міста.

Щоб побачити архітектурні та історичні пам’ятки, розташовані на цій вулиці, знадобиться день, а то й більше. Тут розташовується знаменитий Fox Theatre, дім-музей, де жила і працювала Маргарет Мітчелл, авторка “Віднесених вітром”, знаменитий готель зі старовинною архітектурою The Georgian Terrace, а також відомі будівлі-хмарочоси. На Персиковій вулиці - багато ресторанів, найкультовішим з яких є знаменитий The Hard Rock Cafe.

The Hard Rock Cafe - найкультовіший ресторан Атланти
The Hard Rock Cafe - найкультовіший ресторан Атланти

У будівлі, в якому діє театр, мала засідати масонська ложа

Готель, в якому проживала, розташовувався на цій же вулиці, навпроти відомого театру Fox Theatre. Будівля надзвичайно красива і задумувалась спочатку як приміщення для масонської ложі, але згодом почала функціонувати як кінотеатр. Сьогодні тут не “крутять” фільми, зате ставлять вистави і мюзикли, організовують концерти, виставки, цікаві екскурсії та приватні заходи.

Океанаріум штату Джорджія – один з найбільших у світі

Байдуже, дорослий ви чи дитина, бачили вже велетенські океанаріуми чи ні, музею живої морської природи у Джорджії буде чим вас здивувати. На нього не шкода потратити цілий день. Масштаби цього океанаріуму справді вражають. Такого різноманіття підводних жителів не бачила ніде: скати, китові акули (їх, крім Азії, більше ніде не побачите), триметрові кити-білуги – дух перехоплює, коли пропливають над головою! Тут навіть можна побачити японського краба-павука, який не терпить сонячного світла, оскільки у природних умовах живе на глибині 150-800 м, тож його акваріум освітлюють спеціальними червоними лампами. Вхід в океанаріум коштує понад 40 доларів (1077 гривень). Але побачене того варте.

“Coca Cola” придумали в Атланті

У музеї “Coca Cola” вам розкажуть про те, хто й коли розробив рецепт популярного напою, якими були технології його виготовлення у різні часи та багато інших цікавих речей. Але найбільш приємна частина екскурсії – дегустація. Навіть якщо у повсякденному житті не п'єте “Кока-коли”, варто відступити від цього табу. Вам запропонують понад 20 видів цього напою. Кожен із них матиме інший колір та смак — такого точно ніколи не куштували!

“Штаб-квартира” CNN

Сі-Ен-Ен (з англ. Cable News Network - кабельна мережа новин) — одна з провідних телерадіокомпаній світу. Заснована у 1980 році як телевізійна агенція новин. 1 червня 2005 року Сі-Ен-Ен почала цілодобове мовлення. Головний офіс СNN розташований у діловому центрі Атланти поруч із Олімпійським парком (1996 року у місті проводилися Літні Олімпійські ігри).

Якщо вирішили на власні очі побачити, як “робляться” новини, наберіться терпіння – триватиме екскурсія лише годину, однак постійно доведеться підніматися сходами. Проте матимете нагоду побачити, як готуються до передач теле- і радіожурналісти, як проходить прямий ефір, як знімають прогнози погоди. Навіть зможете на кілька хвилин відчути себе диктором телебачення – не лише сісти за стіл телеведучих і зробити фото на згадку, а й побачити себе на екрані монітора у студії.

Дім-музей, де жила і творила Маргарет Мітчелл

На Персиковій вулиці розташований будинок, в якому жила і працювала легендарна Маргарет Мітчелл – авторка знаменитого роману “Віднесені вітром”, який отримав Пулітцерівську премію та був перекладений на 37 мов світу. Будинок відреставрували і 1989 року він став однією з офіційних історичних пам’яток Атланти. Тепер тут проходять екскурсії, де поціновувачі творчості Маргарет Мітчелл можуть більше дізнатися про її життя.

У музеї не лише багато фотографій письменниці, експонатів з фільму “Віднесені вітром”, але й речі, якими Маргарет Мітчелл користувалась у побуті. Збереглася навіть друкарська машинка, за якою вона працювала.

Фото автора

Схожі новини