Передплата 2024 ВЗ

Чому дощ навіює сон?

Сонливість під час дощу вчені пояснюють цілком природними фізіологічними процесами організму, не відзначаючи в цьому ніяких відхилень і тривожної симптоматики. Зниження атмосферного тиску змушує серцеві ритми підлаштовуватися, що зменшує приплив кисню до клітин. Людина починає відчувати втому та бажання відпочити

Якщо додати сюди і зниження вмісту кисню у повітрі, то реакція тіла цілком з’ясовна. Сон стає своєрідним захис­том. Тому багато хто зауважує, що після нього почувається чудово.

Бажання спати в опади частіше відчу­вають особи з ослабленим імунітетом. Нестача кисню в організмі для них осо­бливо відчутна.

Затягнене хмарами небо темні­шає, тому в людини прокидається природний «будильник» — починає вироблятися мелатонін, гормон «ніч­ного сну».

Психологи також знаходять пояснен­ня бажанню спати дощової погоди. Кар­тина навколишнього світу змінюється: стає сірою і похмурою, що негативно впливає на тих осіб, котрі надають пе­ревагу яскравим фарбам. Це викликає несвідомий смуток, а іноді навіть три­вогу. У такому разі сон захищає нервову систему.

Шум крапель часто використовують у музиці для медитації або на сеансах психологічного розвантаження. Вчені давно відзначили позитивний вплив цих звуків на стан людей: активність мозку знижується. Нервова система реалізує свою природну потребу, яку можемо й не усвідомлювати, тому виникає сонли­вість. Психологи рекомендують хоча б трішки відпочити.

В останні роки вченим удалося від­крити ще одну причину сонливості. Пов’язано це з запахами: рослини по­сушливого періоду виробляють особли­ві олійні речовини, котрі уповільнюють ріст через брак води. Під час дощу вони розмиваються, поширюючи аромат, який заспокоює та розслабляє.

Схожі новини