Передплата 2024 ВЗ

Збираєтеся у мандрівку Україною — перевірте наявність укриття!

Керівниця агенції розвитку туризму України Мар’яна Олеськів повідомила про нові правила безпеки для тих, хто подорожує по Україні

Фото зі сайту shatsk.com
Фото зі сайту shatsk.com

Стартував високий туристичний сезон. Та через повномасштабне вторгнення рф цьогоріч мандрівки Україною мають низку обмежень. Хоча усі туроператори закликають мандрувати саме Україною, аби підтримати на плаву туристичну галузь. Які обмеження діють для тих, хто обрав відпочинок в Україні? Сплави, походи, екскурсії по маршрутах біля критичної інфраструктури, військових та стратегічних об'єктів — заборонені по всій Україні. Недоступними також є туристичні точки, наближені до кордонів з білоруссю та росією. Обмеження діють щодо відвідування деяких гірських маршрутів, водойм, лісів у різних областях України, які далеко від лінії фронту. Відпочинок на сході та півдні України, особливо у прифронтових зонах, є небезпечним через активні бойові дії. Наразі варто утриматись від подорожей на територіях, які були під окупацією.

Про це повідомила для «ВЗ» директорка державної агенції розвитку туризму України Мар’яна Олеськів.

«Збираючись у мандрівку, насамперед дізнайтесь про наявність укриттів по маршруту подорожі, — каже чиновниця. — Треба також впевнитися, що туроператори та екскурсоводи сформували маршрути з урахуванням розташування бомбосховищ. При плануванні туристичних мандрівок потрібно враховувати те, що на території деяких областей діє комендантська година. Як правило, вона триває з опівночі до 5-ї ранку наступної доби. Цьогоріч українцям, як і торік, доведеться забути про пляжний відпочинок на березі Чорного та Азовського морів. Узбережжя останнього повністю окуповане росіянами, а чорноморське — недоступне через мінну небезпеку та загрозу ракетних обстрілів. Відносно безпечними є центральні та західні регіони України. Утім, навіть на цих територіях діють певні обмеження, які можуть відрізнятися у різних областях».

Правило номер один — укриття під час мандрівки

У Києві та Київській області заборонено відвідувати ліси та зелені зони поза межами житлових масивів. Також заборонений сплав водоймами. Чорнобильська зона теж все ще лишається закритою для туристичних груп. Наразі на Київщині працюють всі туристичні локації, які змогли відновитись — заклади розміщення, музеї, садиби…

«На Полтавщині заборонено відвідувати ліси, — продовжує розмову Мар’яна Олеськів. — Дозволено купатись, але без жодних плавзасобів, якщо це не відбувається в рамках спортивних змагань. У військовій адміністрації просять погоджувати графік тренувань на водоймах з урахуванням наближення до мостів на відстані сто метрів. На території Житомирської області дозволено збір ягід, грибів та лікарських рослин у лісах, окрім територій, які знаходяться за двадцять кілометрів від лінії державного кордону України з республікою білорусь та місцевостей, що були тимчасово окуповані. Також заборонено відвідування заповідників області. Закриті водойми, що знаходяться поруч об'єктів критичної інфраструктури, решта готові приймати гостей. Серед закладів культури області працюють виключно ті, які мають облаштовані укриття».

У Дніпрі - віртуальні екскурсії, купатися у Світязі можна

У Дніпропетровській області, каже чиновниця, заборонені будь-які активності туристів на водоймах. Заборонено відвідувати ліси. Музеї та театри регіону працюють у режимі воєнного стану. Музейні заклади організовують переважно віртуальні екскурсії.

«У Волинській області не встановлено обмежень щодо відвідування виставок, кіно, музеїв та інших туристичних місць, однак, діють певні заборони щодо сплавів на водоймах під мостами та відвідування лісів біля білоруського кордону, — продовжує розмову пані Мар’яна. — Туристам дозволено купатися в річках та озерах, розташованих у місцях масового відпочинку, зокрема на озері Світязь. На Львівщині можна ходити в ліс, але заборонено в'їжджати в нього на транспорті. Винятками є лише випадки, коли лісовим масивом пролягає транзитний шлях, веломаршрут. Розпалювати багаття можна тільки у відведених для цього місцях. Заборонені екскурсії, походи, сплави маршрутами біля критичної інфраструктури, військових і стратегічних об'єктів. Туристичні об'єкти відкриті, купатися та засмагати дозволено тільки на тих пляжах, що перевірені та рекомендовані ДСНС».

У Закарпатській області можна ходити в ліси, але деякі маршрути для відвідування закриті. Зокрема, є заборона на частину Ужанського національного парку та Карпатського біосферного заповідника, які межують з кордонами інших держав. Зокрема, закриті для відвідувачів гора «Піп Іван» та водоспад «Ялинськкий», які знаходяться на території Трибушанського природоохоронного науково-дослідного відділення. Також заборонена така туристична атракція, як польоти на одномоторних літаках.

«У Івано-Франківській області дозволено відвідувати гори й ліси. На території курорту Буковель заборонено кататися у лісах на джипах, квадроциклах, баггі та мотоциклах, — продовжує розмову Мар’яна Олеськів. — Затверджені додаткові тимчасові режимні обмеження у Верховинському районі і в селах у прикордонній смузі в межах Зеленської і Білоберізької сільських рад. Зокрема, заборона стосується відпочинку на території тих громад, що межують з кордоном».

Схожі новини