Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Норвегії за годину у перукаря доведеться викласти... понад 2000 гривень!

Топ-менеджери і директори сплачують зі своєї зарплати податок у розмірі 50%

З чим у вас асоціюється Норвегія? З фьордами, суворим кліматом, Нобелівською премією, яку вручають в Осло? У Насті Антоник, керівника ГО “Українсько-Скандинавський центр”, Норвегія асоціюється з утопією. “Це — ідеальна країна для життя”, - запевняє моя співрозмовниця.

В Україні Настя навчалася на факультеті міжнародних відносин. Навчання на магістратурі продовжила у Норвегії. Сьогодні здобуває післядипломну освіту — вивчає педагогіку і працює вихователем у дитсадку.

Знають, що в Україні йде війна...

“Якщо запитаєте пересічного норвежця, що знає про Україну, відповість: “У вас - війна”. Траплялося, що норвезькі ЗМІ подавали російську точку зору на події в Україні, тому українцям, які там живуть, доводилося боротися з дезінформацією. Це було у 2014-2016 роках. Сьогодні справа потроху зрушує з мертвої точки, - запевняє моя співрозмовниця. - Норвежці почали перекладати українських авторів (зокрема, Жадана). Раніше, коли розповідала, що я — з України, на мене дивилися так, ніби з Марса прилетіла. А тепер запитують: “Ти - зі Східної чи Західної України?”, “Твоя рідна мова — українська чи російська?”

Ціни кусаються, зарплати — приємно дивують

“Друг вирішив поїхати у Норвегію. Обирає бюджетні подорожі, пересувається по країні автостопом. Запитала, чи не боїться? “Чого боятися?” -здивувався. Спробувала його заінтригувати: “Нічого - побачиш, які там ціни, тоді зрозумієш”. Літр молока коштує понад 50 гривень гривень. Найдешевший буханець хліба — 50-60, але за таку ціну важко купити, бо їх швидко розбирають. Але й зарплати відповідні. Щоб зекономити, норвежці літають стригтися... до Польщі чи Угорщини, - каже Настя. - Їм дешевше оплатити переліт лоукостом туди й назад, ніж зробити зачіску в одній з місцевих перукарень. У Норвегії існує погодинна оплата праці. За годину у перукаря жінка заплатить 600-700 крон. Це — понад 2000-2400 гривень. Чоловік — приблизно 400 (1400 гривень)”.

На роботі норвежці довше, як на дві хвилини, не затримуються

У побуті — надзвичайно пунктуальні. Якщо робочий день починається о 8.00, о 7.58 вже будуть на роботі. Але якщо закінчується о 16.00, о 16.02 на робочому місці їх буде важко застати.

Норвежці дотримуються балансу між роботою та особистим життям.

Для норвежця важливо проводити час зі сім'єю і друзями. Через суворий клімат жителі Норвегії більш схильні до депресій. Компенсують нестачу сонця хюґе — домашнім затишком (до речі, це не лише данський, а й норвезький феномен, який тут називають kos - å ha det koselig).

Розмір заробітної плати, соціальний пакет — все прописано у Конституції. Якщо закінчив магістратуру, роботодавець не має права платити менше, ніж прописано у законодавстві, за яким живе країна.

Мінімальна відпустка у Норвегії триває п'ять тижнів. Її треба обов'язково використати — не можна, як у нас, взяти грошову компенсацію і далі працювати. Розбити відпустку на кілька частин можна, але частина відпустки обов’язково повинна тривати три тижні підряд.

Прогулянки — щодня!

У кронпринца Норвегії Хокона та його дружини, кронпринцеси Метте-Маріт запитали, як вони можуть пояснити те, що Норвегія зайняла перше місце у списку країн, де живуть найщасливіші люди. Подружжя пояснило: “Кожен норвежець у неділю виходить на søndagstur - прогулянку”. Гуляє не менше 1-2 годин і переважно обирає складні гірські маршрути.

У норвежців існує таке поняття, як allmennrettet — загальний доступ до природи. Всі ресурси країни належать її громадянам. Якщо є гарний острів, де можна влаштувати цивілізований пікнік, порибалити, його ніхто не буде загороджувати парканом, як це роблять у нас. Воду у Норвегії можна сміливо пити з-під крана — настільки чиста.

На прийом лікаря можуть чекати... по п'ять місяців!

Кожна родина має свого сімейного лікаря. До цього спеціаліста йдуть з усіма проблемами. В разі потреби той скерує до вузького спеціаліста (наприклад, кардіолога). На прийом до сімейного лікаря треба чекати три тижні, на прийом хірурга — п'ять місяців. Але у норвежців інше поняття здоров'я. Маєш температуру? Кашляєш? Тобі просто дадуть парацетамол. Вважається, що організм повинен сам побороти хворобу.

Норвезькі батьки дітей не кутають, не сваряться, коли ті п'ять хвилин походять без шапки (навіть взимку). “У Бергені, де живу, 300 днів на рік йде дощ. Якби дітей примушували сидіти вдома у погану погоду, на вулицю практично б не виходили. Норвежці кажуть: “Немає поганої погоди - є поганий одяг”. Дітей одягають у тоненькі вовняні кофтинки, які довго тримають тепло, зверху — комбінезон і дощовик. Дозволяють бігати під дощем, хлюпатися у калюжі, ліпити замки з грязюки.

Заплатили податки — сплять спокійно

Всі норвежці чемно сплачують податки. Їм навіть на думку не спадає, що можна приховати свої доходи. “Податки у Норвегії - високі. Я від своєї зарплати плачу 26%, - каже моя співрозмовниця. - Чим більша зарплата, тим вищий розмір податку. Топ-менеджери, директори віддають державі 50% своїх доходів. Але й держава дбає про своїх громадян. Якщо їдеш рейсовим автобусом і він зламається, за кілька хвилин пришлють інший. Дороги — ідеальні.

Вразила чесність норвежців. Вибравшись на чергову екскурсію, довелося скористатися приватною дорогою. Знову ж таки — заїжджаємо у ліс, а там будка стоїть. На столі — конверт, набитий грошима, зошит і записка: “Якщо їдете цією дорогою, покладіть у конверт 50 крон (170 гривень), запишіть дату, коли їхали та своє ім'я”. Запитала у друзів: “Невже ніхто не спокуситься на ці гроші?” А вони: “Та кому то треба?” .

У багатьох супермаркетах і магазинах стоять касові апарати без касирів. Товар часом крадуть, але суми збитків є меншими, ніж розмір зарплати, яку б довелося платити касиру.

Старість — на радість

2% від зарплати кожного працівника перераховується у Пенсійний фонд на персональний рахунок. Норвезькі пенсіонери, на відміну від українських, не жебракують. Розмір пенсії залежить від розміру заробітної плати та стажу. Виходять на заслужений відпочинок набагато пізніше, ніж українці. Живуть довго — до 90 і навіть 100 років, але на свій вік не виглядають. Мабуть, через те, що ведуть здоровий спосіб життя, займаються спортом. Замолоду щодня виходять на пробіжку. На старості вже не бігають, але швидко ходять (займаються скандинавською ходьбою зі спеціальними палицями, схожими на лижні). Взимку їздять на відпочинок у сонячну Іспанію чи Італію, живуть у маленьких будиночках, придбаних за власний кошт (норвезький пенсіонер може собі це дозволити). Єдина проблема — країні не вистачає обслуговучого медичного персоналу, тож у будинки людей похилого віку масово запрошують на роботу іноземців.

Татусі у декретній відпустці

Сім'ї норвежці створюють (за українськими мірками) пізно. “Телефоную мамі в Україну, а вона ділиться останніми новинами: “Бачила твою однокласницю — вже другу дитину народила. Ще одна — другий раз заміж вийшла. А ти коли збираєшся?”. Моїй подрузі-норвежці — 28 років. Вона зрозуміла, що обрала не ту професію, і знову йде вчитися. Ось такий контраст”, - каже Настя.

У Норвегії часто саме татусі беруть відпустку із догляду за дитиною. Не дивно, що скандинавські чоловіки вважаються найкращими батьками у світі. Часто можна побачити татуся з дитиною на прогулянці чи у супермаркеті, де купує підгузки. Демографічна криза Норвегії не загрожує. Середньостатистична сім'я виховує двоє дітей, але є багато родин з 3-4 дітьми. Жінок у Норвегії — трохи більше, ніж чоловіків. За статистикою, на одного чоловіка припадає 1,3 жінки.

Обов'язкова декретна відпустка для тата триває 10 тижнів і стільки ж — для мами. Решту ділять як захочуть. У такій відпустці як жінка, так і чоловік можуть пробути вісім місяців або рік. Якщо оберуть варіант вісім місяців, їм виплачуватимуть 100% заробітної плати, якщо рік — 80%.

Схожі новини