Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Комітет Європарламенту остаточно затвердив безвіз для України

  • 09.03.2017, 13:00
  • 25.6K

Комітет Європарламенту з громадянських свобод, юстиції та внутрішніх справ (LIBE) остаточно затвердив проект законодавчої резолюції про внесення України до переліку третіх країн, громадянам яких скасовуються візові вимоги.

39 членів комітету проголосували за рішення, 1 утримався і 4 проголосували проти.

Євродепутат Міхал Боні перед голосуванням зробив коротку заяву щодо тріалогу між Європарламентом, Радою ЄС та Мальтійським головуванням у ЄС, в рамках якого минулого тижня узгодили безвіз для України.

Він підкреслив, що Україна виконала всі вимоги ЄС щодо надання безвізового режиму і "навіть перевершила очікування".

Як відомо, 2 березня Комітет постійних представників країн-членів ЄС (COREPER) на зустрічі у Брюсселі схвалив рішення про візову лібералізацію для України.

Після остаточного затвердження комітетом ЄП, пропозиція щодо візової лібералізації направляється до Європейського парламенту для голосування, що, як очікується, відбудеться 5 квітня.

Комітет Європарламенту сьогодні розгляне питання безвізу для України

Далі, за процедурою, проект рішення про скасування візового режиму для України законодавчий орган ЄС проголосує на пленарному засіданні 5 квітня.

Комітет з цивільних свобод, юстиції та внутрішніх справ Європейського парламенту у четвер, 9 березня, розгляне та проголосує текст законодавчого акту щодо надання Україні безвізового режиму, який був погоджений в рамках міжінституційних переговорів. Відповідне питання стоїть у порядку денному засідання Комітету.

Згідно з документом, доповідач Марія Габріель зробить презентацію щодо "стану тріалогу" (переговори між Європарламентом, Радою ЄС та Мальтійським головуванням у ЄС щодо надання Україні безвізового режиму), після чого заплановане електронне голосування (у порядку денному воно записане як "можливе").

Текст законодавчого акту, який був погоджений за результатами тріалогу, прописаний у листі генерального секретаріату Ради ЄС від 3 березня, який називається "Пропозиції для нормативного акту Європейського парламенту та поправки до акту Ради N539/2001 зі списком третіх країн, громадяни яких повинні мати візу для перетину зовнішніх кордонів, та тих, громадяни яких від цієї вимоги звільнені (Україна)".

Лист надісланий на ім'я президента Комітету Клода Моралеса від головуючої в Комітеті постійних представників країн-членів ЄС (COREPER) Марлен Боннічі (посол головуючої в ЄС Мальти), в якому вона пише, що після неформальної зустрічі представників трьох інституцій COREPER погодив проект компромісного тексту. Саме тому посол підтверджує, що в разі, якщо парламент ухвалить цю позицію у першому читанні, Рада таку позицію підтвердить, і буде ухвалений акт відповідно до позиції ЄП.

Тому пропонується ухвалити наступне рішення: "У додатку I (список країн, на які розповсюджується візовий режим) посилання на Україну видалити, у додатку II (список країн з безвізовим режимом) посилання на Україну вставити. Акт набуде чинності на двадцятий день після публікації в офіційному журналі".

Далі, за процедурою, проект рішення про скасування візового режиму для України законодавчий орган ЄС проголосує на пленарному засіданні 5 квітня. Після остаточного затвердження Радою ЄС безвіз для українських громадян набуде чинності на 20 день після опублікування, що станеться у червні.

Посли ЄС схвалили безвізовий режим для України

Ще один раунд затвердження відбудеться після голосування Європарламенту.

Комітет постійних представників країн-членів ЄС (COREPER) у четвер, 2 березня, схвалив рішення про майбутній безвізовий режим для українців. Про це у Twitter повідомив брюссельський кореспондент "Радіо Свобода" Рікард Йозвяк.

“Посли ЄС схвалили візову лібералізацію для України”, — повідомив Йозвяк.

За словами журналіста, ще один раунд затвердження відбудеться після голосування Європарламенту, а потім уже затвердження на пленарному засіданні ЄП.

Європарламент призначив дату розгляду безвізу для українців

Орієнтовна дата розгляду безвізового режиму для українських громадян намічена на 5 квітня.

Європейський Парламент призначив дату розгляду питання про скасування короткострокових віз для громадян України.

Згідно з інформацією, розміщеною на офіційному сайті Європарламенту, орієнтовна дата розгляду безвізового режиму для українських громадян намічена на 5 квітня.

Раніше віце-прем'єр-міністр України з питань європейської і євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе повідомила, що введення безвізового режиму між Європейським Союзом і Україною вимагає ще п'яти процедурних моментів з боку європейських інституцій.

Зокрема, прийняття рішення на рівні представників країн-членів ЄС (Coreper), рішення комітету з громадських свобод Європарламенту (LIBE), розгляд та затвердження на пленарному засіданні Європарламенту, повернення в Coreper та затвердження Європейською Радою.

Рада ЄС остаточно затвердить український безвіз у травні

Календарний графік був неформально узгоджений між європейськими інституціями та країнами-членами.

Остаточне затвердження безвізового режиму для громадян України має відбутися на засіданні Ради ЄС у закордонних справах, яке відбудеться 11 травня. Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на незалежні одне від одного джерела у впливових країнах-членах Євросоюзу, передає УТ.

Календарний графік був неформально узгоджений між європейськими інституціями та країнами-членами. У відповідності до нього після схвалення Радою ЄС 11 травня документ буде підписаний 15 травня, а "безвіз" набуде чинності орієнтовно з 11 червня.

Сьогодні посли ЄС розглянуть "безвіз" для України

Комітет постійних представників країн-членів ЄС (COREPER) на зустрічі у Брюсселі 2 березня формально схвалить рішення про візову лібералізацію для України.

Розгляд на COREPER стане першим етапом схвалення "безвізу" на рівні країн-членів, передає ЄвроПравда.

У Брюсселі досягли попередньої домовленості про запуск безвізу для українців

Представники мальтійського головування та Європейського парламенту досягли проміжної згоди щодо візової лібералізації для українців, які відвідують Євросоюз.

У вівторок, 28 лютого, на консультаціях країн-членів ЄС, представників Європарламенту та Єврокомісії було досягнуто згоди щодо запуску візової лібералізації для громадян України. Про це повідомляє мальтійське головування в ЄС, представник якого брав участь у зустірічі, передає УТ.

"Представники мальтійського головування та Європейського парламенту досягли проміжної згоди щодо візової лібералізації для українців, які відвідують Євросоюз", - йдеться у повідомленні.

Водночас не уточнюється, чому йдеться про проміжну згоду, адже за стандартною процедурою тріалог не має проводитися повторно.

В мальтійському головуванні також окремо зазначили, що вже в четвер, 2 березня, питання скасування віз для України буде винесено на зустріч постпредів країн-членів ЄС (COREPER), яка відбудеться в Брюсселі.

Розгляд на COREPER стане першим етапом схвалення безвізу на рівні країн-членів.

Схожі новини