Передплата 2024 «Добра кухня»

Не варто цілуватися з тим, у кого погані зуби

А також ігнорувати карієс у дитини та їсти фрукти між основними прийомами їжі

З часом інфекція сягає кореневої частини зуба та може уразити нерв, що, може призвести до втрати зуба. Також карієс може перекидатися на сусідні зуби, так само поступово їх знищуючи. Малюнок Smile360 Beyond Denstry
З часом інфекція сягає кореневої частини зуба та може уразити нерв, що, може призвести до втрати зуба. Також карієс може перекидатися на сусідні зуби, так само поступово їх знищуючи. Малюнок Smile360 Beyond Denstry

Протягом життя ми ризикуємо захворіти на безліч недуг. На щастя, більшість із них не так легко «підчепити», коли йдеться про інфекції, і не так легко вони розвиваються, коли говоримо, приміром, про аутоімунні захворювання. А от карієс — це той діагноз, який рано чи пізно доведеться почути кожному з нас. За статистикою, лише 8% українців можуть похвалитися здоровою ротовою порожниною.

Чому в зубах з’являються дірки

Як пояснюють у Центрах з контролю й профілактики хво­роб США, спричиняють його бактерії у роті, що прилипають до зубів та харчуються всім тим, що й ми, — випічкою, кашами, фруктами…

Бактерії продукують кислоту, яка роз'їдає зовнішній шар ема­лі зубів. Слина змиває виробле­ну бацилами кислоту й допома­гає відновити ушкоджену емаль. Якщо цей процес з певних при­чин гальмується, патогени по­трапляють в середину зуба. По­чинається процес його руйнації.

Симптоми карієсу

Якщо в зубі утворюється по­рожнина, людина може відчува­ти біль та/або підвищену чутли­вість, і ці прояви посилюються у міру того, як дірка в зубі збіль­шується й наближається до не­рва. Якщо бактерії «проїдають» тканину до судинно-нервового пучка в середині зуба, це може спричинити зубний абсцес, коли інфекція сягає кореневої час­тини зуба та з током крові може поширитися по всьому тілу. За­пущений карієс хоч і рідко, але все-таки може призводити до смерті. Більшість пацієнтів із за­давненою проблемою ризикує втратити один або кілька зубів.

Існує більший ризик зіткнути­ся з проблемою, якщо:

  • ви віддаєте перевагу со­лодкій й кислій їжі (через вміст цукру та кислот у ній), особливо, якщо ви споживаєте такі про­дукти між основними прийома­ми їжі;
  • ваші слинні залози проду­кують менше слини (наприклад, це — одна з побічних дій ліків, які ви вживаєте);
  • ви носите брекети або інші ортодонтичні конструкції;
  • у вас оголилися корені зу­бів;
  • вам складно чистити зуби через проблеми із зором, когні­тивні або фізичні порушення.

Хто у групі ризику

Діти

За статистикою, більш ніж половина дітей від 6 до 8 ро­ків і більша частина підлітків від 12 до 19 має дірку принаймні в одному з зубів. Діти від 5 до 19 років, що зростають у біднос­ті, вдвічі частіше потерпають від карієсу (25%), ніж їхні ровесни­ки (11%), які виховуються у за­можних родинах.

Дорослі

У США нелікований карієс має один дорослий з чотирьох (26%). Люди з низьким рівнем доходу, без освіти та курці удві­чі частіше мають дірки у зубах, ніж багатші, більш освічені й без шкідливих звичок.

Люди похилого віку

У віці понад 65 років карієс мають майже всі (96%). З них один зі шести не отримує сто­матологічної допомоги.

Як уберегтися від карієсу

  • Якщо покрити молочні зуби фтористим лаком, можна змен­шити ризик виникнення карієсу на 1/3.
  • Діти, які п’ють фторовану водопровідну воду й щодня чис­тять зуби пастою з вмістом фто­ру, мають менший ризик захво­ріти.
  • Зубні герметики на кутніх зубах дозволяють уникнути 80% випадків карієсу.

Як лікувати

Стоматолога потрібно від­відувати раз на рік — навіть якщо нічого не турбує. Карі­єс може бути прихованим і важливо вчасно його вияви-ти.

Якщо проблема незначна, лі­кар може порекомендувати по­крити зуби захисним матеріа­лом.

Каріозні порожнини потрібно очистити від бактерій та закри­ти пломбами. А от якщо пробле­ма локалізується біля зубного нерва, може знадобитися коре­неве лікування. В окремих ви­падках хворий зуб доведеться видалити.

Найпоширеніші міфи про карієс

Міф № 1. «Молочні зуби й так випадуть, тож сенсу лікувати ка­рієс немає».

Факт. Дірки у зубах можуть провокувати біль, а також про­блеми з їжею, розмовою, на­вчанням і грою у дітей. Крім того, інфекція з каріозної по­рожнини молочного зуба може ушкодити дорослий зуб, що росте під ним.

Міф № 2. «Зуб перестав болі­ти, а це означає, що до стомато­лога можна вже й не йти».

Факт. Чим довше ви зво­лікаєте з візитом до фахівця, тим менше залишаєте для ньо­го можливостей зберегти ваш зуб. Каріозна порожнина збіль­шується і в ширину, і в глибину, і якщо нічого не робити, призве­де до втрати зуба. Відсутність зубів ускладнює споживання м’яса, фруктів та овочів і суттє­во знижує якість життя.

Міф № 3. «Зуб я й так втрачу. Краще відразу вирвати та по­ставити імплант».

Факт. Більш ніж 4 з 5 людей доживають до смерті зі своїми зубами. Синтетичні замінники відсутніх природних зубів мо­жуть допомогти відновити жу­вальну функцію, але це вже буде не те відчуття комфорту, що з власними зубами.

А що про здоров’я зубів кажуть дієтологи?

«Нервові клітини відновлю­ються природним чином, а от зубна емаль — ні. Натомість можемо зробити щось корис­не для наших ясен. Наприклад, згризти тверде яблуко чи морк­ву. Це буде чудовий масаж для слизової», — наголошує лікар-ендокринолог, дієтолог Ма­рія Жигаліна-Гриценюк.

Фахівчиня нагадує, що карі­єс — заразний, особливо, коли йдеться про дітей до трьох ро­ків. Ось чому майбутнім мамам рекомендують пройти санацію ротової порожнини, а коли ди­тинка народиться — не дозволя­ти чужим людям її цілувати. Та­кож слід стежити за чистотою соски, пустушки та поїльника.

«Бактерії, які псують наші зуби, люблять розмножуватися у солод­кій їжі та напоях — цукерках (осо­бливо за типом карамелі), печиві, солодких газованих напоях. Бак­терії споживають глюкозу та мета­болізують її до кислот, які, своєю чергою, розм’якшують та руйну­ють зубну емаль. Тож намагайте­ся не вживати додаткового цукру протягом дня, а якщо вже так ста­лося, прополощіть рот. Найкра­ще — іригатором, але й простою водою теж буде добре», — радить Марія Жигаліна-Гриценюк.

«І не цілуйтеся з тим, у кого погані зуби, адже зі слиною мож­на отримати чималу порцію карі­єсних мікробів, — нагадує лікар­ка. — Один романтичний вечір може згодом вилитися у купу зу­стрічей зі стоматологом».

Схожі новини