Передплата 2024 «Добрий господар»

Юристи Порошенка оприлюднили офіційну заяву щодо скандального «панамського архіву»

  • 04.04.2016, 09:23
  • 6 363

Твердження про ухилення від сплати податків юристи називають безпідставними.

Юристи Порошенка оприлюднили офіційну заяву щодо скандального «панамського архіву»
Юристи Порошенка оприлюднили офіційну заяву щодо скандального «панамського архіву»

Юридична фірма "Авеллум", яку президент Петро Порошенко уповноважив підготувати його частку у "Roshen" для продажу бізнесу, у понеділок, 4 квітня, оприлюднила офіційну заяву у зв'язку зі скандалом довкола так званого "панамського архіву".

"На прохання нашого клієнта у зв'язку з журналістським розслідуванням, оприлюдненим 3 квітня 2016 року Громадським ТБ, повідомляємо наступне:

1. Юридична фірма "Авеллум" є юридичним радником П.О. Порошенка і була ним уповноважена підготувати його частку у Рошен для продажу бізнесу, а у подальшому — для передачі в blind trust (довірчу власність).

2. З цією метою було підписано відповідні договори, якими уповноважено нас, ICU і залучених нами іноземних юридичних радників в подальшому здійснювати всі дії, необхідні для передачі активу у blind trust (довірчу власність), у повній відповідності до українського законодавства і законодавства інших країн.

3. На сьогодні договір про створення blind trust (довірчої власності) було підписано.

4. Створення компаній в іноземній юрисдикції було єдиним можливим шляхом для передачі активів в управління авторитетній міжнародній трастовій структурі. Підкреслюємо, що компанії в іноземних юрисдикціях необхідні та використовуються саме для передачі їх у blind trust (довірчу власність). Банківські рахунки цими компаніями не відкривалися, і вони не здійснювали жодних фінансових операцій. Відтак, будь-які твердження про ухилення від сплати податків є безпідставними.

5. Крім того, повідомляємо, що статутні фонди іноземних компаній не оплачувалися, акції, що належали клієнту, номінальної вартості не мали, і тому не підлягали декларуванню за українським законодавством.

6. Навіть після передачі активу у blind trust (довірчу власність) отримувачем виплат буде не офшорна, а українська юридична особа. Тому всі податки сплачуватимуться в Україні, і прибутки відповідно до законодавства і банківського регулювання залишатимуться в Україні.

7. Створення іноземної структури не впливає на оподаткування компаній групи Рошен в Україні, яка продовжує сплачувати податки відповідно до українського законодавства".

Нагадаємо, у неділю, 3 квітня, журналісти «Громадського ТБ» опублікували розслідування у рамках проекту Міжнародного консорціуму журналістів-розслідувачів (ICIJ) та Центру з досліджень корупції та організованої злочинності (OCCRP). Згідно з оприлюдненою інформацією, президент України Петро Порошенко в декларації про доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру за 2014 рік не вказав інформацію про створення компанії на Британських Віргінських островах.

Також Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів та Центр з досліджень корупції та організованої злочинності встановили ім’я номінального власника офшорних активів Владіміра Путіна і знайшли інформацію про російське громадянство мера Одеси Геннадія Труханова. Крім того, фігурантом скандалу стала голова Національного банку України Валерія Гонтарева. З повними результатами розслідування можна ознайомитися за посиланням.

Джерело: ТСН

Антикорупційна прокуратура і НАБ отримали доручення опрацювати «панамські документи»

Раніше в НАБ заявляли, що не будуть розслідувати офшорні справи Порошенка.

Аналітичні центри спецпрокуратури і НАБУ отримали доручення опрацювати матеріали з офшорного скандалу. Про це в коментарі одного з українських телеканалів повідомив головний антикорупційний прокурор Назар Холодницький.

За результатами перевірки буде вирішено, чи відкривати кримінальне провадження.

«Наразі вирішується питання про внесення відомостей до ЄРДР і відповідно для початку кримінального провадження. Я думаю, що треба розбиратися, оскільки часто буває так, що все, що вибухає як бомба, потім виявляється, що правда десь посередині. Тому треба проаналізувати всі дані і коли буде зібрана інформація, тоді і давати правову, юридичну і моральну оцінку діям тих осіб», — зауважив Холодницький.

Зазначимо, що Національне антикорупційне бюро України раніше заявило, що не буде вести справи по офшорах президента України Петра Порошенка.

Джерело: Телеканал 112

Мер Одеси про своє російське громадянство: "Першоквітневий жарт"

Мер Одеси Геннадій Труханов спростував інформацію про наявність у нього паспорта Росії.

Про це пише "Сегодня".

"Інформація про громадянство і про офшори не відповідає дійсності. Раніше її поширював Едуард Гурвіц (екс-мер Одеси - ред.). Тоді було звернення до суду і є рішення Приморського районного суду про те, що ця інформація неправдива. Там була зачитана відповідь Генконсульства Російської Федерації в Одесі про те, що я не звертався за громадянством і не маю громадянства Росії. Що стосується решти господарської діяльності і гидот, які були поширені, я повинен проаналізувати ситуацію і вирішити, як на це відповідати і що робити. Пролунав потік брехні і невдалий першоквітневий жарт", - зазначив Труханов.

Він наголосив, що Олександр Боровик і "грузинська команда" загострюють відносини між містом і областю.

"Я не хочу розпалювати конфлікти, для мене важливо вирішувати міські проблеми і зберегти цей крихкий мир. Тому деякі речі я намагаюся не говорити, а мовчки займатися справою і вирішувати ті проблеми, які має вирішувати мер міста. Це розуміють тільки ті, хто тут живе зі своїми сім'ями, з дітьми, а приїжджим цього не зрозуміти - їм наплювати", - зазначив Труханов.

Порошенко відреагував на офшорний скандал

За словами Президента, він відійшов від управління активами.

Президент України Петро Порошенко відреагував на журналістське розслідування, пов'язане з офшорними фірмами в Панамі. Про це йдеться в публікації на Facebook-сторінці Порошенка.

"Я перша посадова особа в Україні, яка серйозно ставиться до декларування своїх статків, сплати податків і питання конфлікту інтересів, які вирішую в рамках українського законодавства та міжнародного приватного права", — написав президент.

Він заявив, що, ставши президентом, відійшов від управління активами, доручивши цю справу відповідним консалтинговим та юридичним компаніям.

"Очікую, що вони нададуть вичерпні пояснення для української та міжнародної преси", — йдеться в публікації.

Джерело: Тиждень.ua

Панамські документи: журналісти знайшли офшори Іванющенка та Азарова-молодшого

Зазначається, що Олексій Азаров у 2012 році заснував 26 офшорних компаній на БВО, поки Азаров-старший керував українським урядом.

Люди, які мали стосунок до українського уряду часів Януковича, використовували офшорні компанії. Про це свідчать документи, опубліковані міжнародним об'єднанням журналістів-розслідувачів, повідомляє The Guardian.

Зокрема, в документах панамської юридичної компанії Mossack Fonseca, які потрапили до рук журналістів, є дані про Олексія Азарова — сина колишнього прем'єр-міністра Миколи Азарова. Азаров-молодший, стверджує видання, у 2012 році заснував 26 офшорних компаній на Британських Віргінських Островах (БВО). Азаров-старший на той час керував урядом.

Серед тих фірм була компанія-хаб Lazonby Group Holdings Ltd, якою керувала компанія Bridgewaters, що спеціалізується на управлінні фінансами та зареєстрована на Острові Мен. Це коронне володіння Великої Британії, тобто острів не входить до складу Великої Британії та має самостійне управління, що дозволяє йому уникати дії багатьох законів, чинних на території ЄС.

Видання нагадує, що Олексій Азаров мешкає у Відні, а в січні 2015 року з нього зняли санкції Євросоюзу. Відтак були розморожені його рахунки в банках Швейцарії та Кіпру.

"Критики стверджують, що Порошенко не бажає проводити розслідування щодо колишніх членів уряду Януковича, і лише кілька з них були притягнені до відповідальності", - пише The Guardian.

Також в "панамському архіві" є документи, які підтверджують створення офшорних компаній Юрієм Іванющенком - близьким соратником Януковича та екс-депутатом Партії регіонів. Він потрапив у санкційний список ЄС та Швейцарії.

З документів випливає, що дружина Іванющенка Ірина є власником офшорної компанії Ireton Commercial Ltd, зареєстрованої на БВО. А його син Арсен володіє компанією Skyrose Group — власником більшості акцій одеського ринку "7 кілометр".

Місцеперебування Іванющенка невідоме. В електронних листах департаменту нагляду Mossack Fonseca є дані про негативні відгуки щодо екс-депутата. Зокрема, там є скарги, що Іванющенко був кримінальним авторитетом у 1990-х роках та мав зв'язки з українськими кримінальними угрупуваннями, а також мав стосунок до формування та фінансування "груп молодих людей", які в 2014 році викрадали, били та вбивали лідерів протестів на Євромайдані.

Газета пише, що Bridgewaters, Олексій Азаров та Юрій Іванющенко не відповіли на прохання про коментар.

Автор матеріалу, опублікованого The Guardian — журналіст Люк Хардінг, який висвітлював події в Україні та долучився до роботи з документами "Панамського архіву".

Джерело:Еспресо.TV

Transparency International: "Недекларування вкладів в офшорні компанії є порушенням антикорупційних стандартів"

Міжнародна неурядова організація Transparency International вважає недекларування президентом України Петром Порошенком вкладів в офшорні компанії порушенням антикорупційних стандартів.

«Недекларування ним вкладів в статутний капітал офшорної компанії є порушенням антикорупційних стандартів», — зазнаичив директор організації Олексій Хмара, слова якого цитує прес-служба.

Transparency Іnternational закликає Національне агентство з питань запобігання корупції якомога швидше запустити електронне декларування доходів чиновників, а президента — відобразити у своїй електронній декларації правдиву інформацію.

НБУ: "Гонтарева продала свою частку в ICU"

Голова Національного банку України Валерія Гонтарева продала свою частку в ICU Holdings Limited перед тим, як очолити НБУ.

Про це прес-служба Нацбанку повідомила у відповідь на запит Радіо Свобода.

«Продаж відбувся у червні 2014 року. Перший транш вона отримала у 2014 році та сплатила всі необхідні податки. Другий транш за продаж акцій надійшов у 2015 році», — зазначено у відповіді на запит радіо Свобода.

Водночас у НБУ підтверджують, що дружина заступника голови російського банку ВТБ Юрія Соловйова Галина Улютіна була співвласником цього бізнесу — це випливає зі структури власності ICU Holdings Limited, наданої Національним банком.

Раніше програма «Наші гроші» телеканалу ЗІК на підставі матеріалів міжнародного журналістського розслідування повідомила, що співвласником компанії ICU Holdings Limited разом із Валерією Гонтаревою була дружина заступника голови російського банку ВТБ Юрія Соловйова Галина Улютіна.

В ГПУ прокоментували дані на Порошенка

Генеральна прокуратура провела попередній аналіз інформації, оприлюдненої напередодні окремими ЗМІ, щодо причетності Президента Петра Порошенка до так званих "панамських офшорів", але складу злочину в ній не знайшла.

Про це в ефірі "112 каналу" заявив прокурор ГПУ Владислав Куценко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Заявляю офіційно, що за попереднім вивченням інформації, розповсюдженої окремими засобами масової інформації, щодо порушення законності Президентом України Петром Порошенком, то Генеральна прокуратура у цих заявах та інформаціях жодного складу злочину не бачить", - сказав він.

Водночас Куценко підкреслив, що відповідно до положень Конституції "будь-які розслідування, пов'язані з Президентом України, не підслідні Генеральній прокуратурі".

Прокурор також розповів, що вивчати й розслідувати можливу причетність до так званих "панамських офшорів" інших високопосадовців нашої держави, зокрема глави НБУ Валерії Гонтаревої, має Національне антикорупційне бюро, а от Спеціалізована антикорупційна прокуратура "здійснюватиме нагляд по такому провадженню".

Антикорупційне бюро: "Ми не розслідуватимемо офшорні справи Порошенка"

Бюро не має повноважень розпочинати досудове розслідування щодо чинного Президента.

У Національному антикорупційному бюро заявили, що розслідувати офшорні справи діючого президента України Петра Порошенка не зможуть. Про це йдеться в заяві НАБ на сторінці у Facebook.

«Відповідно до Закону України «Про Національне антикорупційне бюро України» та Кримінального процесуального Кодексу, підслідними Бюро є вищі посадові особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, зокрема Президент України, повноваження якого припинено», — йдеться у повідомленні.

У НАБУ наголошують, що, відповідно до законодавства, чинний Президент України не є підслідною їм особою і Бюро не має повноважень розпочинати щодо нього досудове розслідування.

«Стосовно інших осіб, згаданих у матеріалах ЗМІ, наразі проводиться аналітична робота з метою встановлення підстав для проведення досудового розслідування», — сказано в тексті.

Джерело: Тиждень.ua

У двох країнах вже взялися за фігурантів "офшорного скандалу"

Податкові адміністрації Австралії і Нової Зеландії повідомили, що негайно почали розслідування відносно клієнтів панамської юридичної фірми, яка опинилася в центрі скандалу про ймовірне ухилення від податків.

Про це в понеділок повідомляє Reuters.

Австралійське податкове управління повідомило, що почало розслідування відносно більш ніж 800 багатих клієнтів Mossack Fonseca.

"В даний час ми ідентифікували понад 800 платників податків і тепер пов'язуємо більш ніж 120 із них з постачальником офшорних послуг, що базуються в Гонконгу", - повідомило управління.

Глава податкового управління Майкл Кренстон повідомив, що його відомство співпрацює з поліцією, Австралійською комісією з злочинності і антивідмивним регулятором AUSTRAC продовжуючи вивчати опублікований витік. Податкове агентство Нової Зеландії повідомило, що "щільно працює" зі своїми партнерами щодо податкових угод, щоб отримати повні деталі щодо будь-якого новозеландського податкового резидента, який може бути залучений у домовленості, втілені зусиллями Mossack Fonseca.

Гонтарева засвітилася у документах панамських офшорів

Глава НБУ Валерія Гонтарева до переходу в Нацбанк була бізнес-партнером російського високопосадовця, але після секторальних санкції США і ЄС проти РФ припинила спільний бізнес з російським держфінансистом, який позичав їй десятки мільйонів гривень.

Про це йдеться у матеріалі програми "Наші гроші"з посиланням на документи панамської юридичної компанії Mossack Fonseca, яка спеціалізується на реєструванні офшорних компаній.

Як пише видання, на початку 2016 року голова Нацбанку Валерія Гонтарева акцентувала: в Україні немає російських банків. Є українські банки з російським капіталом.

"Якщо буде рішення РНБО стосовно цих банків, стосовно санкцій, ми будемо його виконувати", - підкреслила Гонтарева.

Для того, щоб компанія самої Гонтаревої - Фінансова група ICU - розірвала стосунки з російським капіталом та російськими чиновниками, теж знадобились санкції. Та не РНБО, а США та ЄС.

Фінансова група ICU, яку очолювала Гонтарева з 2007 року до переходу в НБУ, створена 2006 року.

Складається з КУА "Інвестиційний капітал Україна", однойменної інвестиційної компанії та банку "Авангард" (з 2013 року). Співзасновником КУА "Інвестиційний капітал Україна" з моменту заснування був чоловік Гонтаревої Олег. Нині головна юридична особа групи оформлена на компанію ICU holdings limited (Британські віргінські острови).

Згідно з документами Mossack Fonseca та Нацбанку України, ICU мала тісні відносини з заступником голови ВТБ банку Юрієм Соловйовим.

Фактично чверть ICU донедавна належала дружині Соловйова, а офшорні компанії під управлінням ICU отримували позики від офшори Соловйова.

Соловйов з 2008-го по 2011 рік очолював "ВТБ капітал" та був віце-президентом банку ВТБ.

З травня 2011 року посідає крісло першого заступника президента банку ВТБ. Мешкає в Лондоні. ВТБ - другий за розміром активів банк Росії, перший за розміром статутного капіталу. Заснований 1990-го року. Мажоритарний власник - уряд Російської Федерації.

Так, в грудні 2013 року офшор Соловйова Quillas Equities, видав позику у 10 мільйонів доларів офшору Keranto Holdings Ltd (BVI). Гроші перерахували на рахунки Keranto в кіпрській "дочці" ВТБ - RCB Cyprus. В угоді про позику вказано поштову адресу Keranto. Вона повністю співпадає з центральним офісом групи ICU в київському бізнес-центрі Леонардо.

Угоду супроводжує Дмитро Нєдєльчев, який на сайті ICU значиться як спеціаліст з операційного управління та член інвестиційного комітету.

Точно встановити дату, коли російський державний фінансист став не лише позичальником, а співвласником ICU, неможливо.

Однак в першому ж розкритті структури власності банку "Авангард" у січні 2014 року видно: "Авангард" належить ICU через Westal Holdings Ltd. А чверть ICU Holdings Limited (22,74%) належить Cordova Management Ltd. Власниця Cordova Management - Улютина Г.О (Росія, Москва) — має таку ж частку в ICU, як і сама Гонтарева. Ще по 22,74% в керуючих партнерів - Костянтина Стеценко і Макара Пасенюка.

Галина Олегівна Улютіна - дружина вищезгаданого Юрія Соловйова.

Улютіна залишається співвласницею ICU Holdings Limited і в червні 2014 року, коли сама Гонтарева продає свою частку в компанії.

В червні 2014 року Порошенко вносить її кандидатуру на голову Нацбанку України до Верховної Ради.

Варто зазначити стрімкість призначення та несподіваність кандидатури Гонтаревої.

Від першої інсайдерської інформації про можливість її кандидатури до представлення її в НБУ минуло трохи більше тижня. Згідно інформації видання "Дзеркало тижня", під час роботи інвестбанкіром Валерія Гонтарева займалась структуруванням угод та залученням фінансування для розвитку бізнесу Рошену в Росії.

Партнерство між компаніями голови НБУ та родиною держбанкіра Росії формально припиняється лише в серпні 2014 року.

Навряд чи причиною цьому може бути російська агресія, яка на той момент триває вже понад півроку. Та це розірвання стосунків співпадає у часі з секторальними санкціями США та ЄС, які вводяться проти держсектору Росії наприкінці липня. Потрапляє до санкціонних списків і ВТБ. Вже першого вересня з"ясовується, що ICU викупила частку Галіни Улютіної.

В компанії ICU відмовились коментувати партнерство з родиною Юрія Соловйова, відзначивши, що на їхню думку ця інформація не є суспільно цікавою та важливою.

Водночас, присутність Соловйова в Україні не завершилась із виходом з ICU.

В грудні 2014 року він дарує свою офшорку Quillas Equities — донора ICU — Наталі Улютіній, 65-річній пенсіонерці з Нікополя, матері своєї дружини. У дарчій Соловйов підкреслює, що "з природньої любові та за доброю волею передає усі права та акції" і більше не має на компанію жодного впливу.

Візит до Нікополю показав, що власниця компанії, якій бізнес голови НБУ може досі бути винним мільйони доларів, живе на 4-му поверсі хрущовки і єдине, що вирізняє квартиру з-поміж інших — нові металеві двері.

Сусіди підтвердили, що Наталя Улютіна постійно проживає в Нікополі, однак на даний час вона перебуває у Москві. Родичка Улютіних пояснила, що Наталя поїхала "сидіти з онуками".

Санкції США та ЄС, хоч і розповсюджуються на українську філію ВТБ, жодним чином не відбились на його роботі.

За словами Валерії Гонтаревої, в українському ВТБ посилений моніторинг, однак жодних претензій до банку в НБУ не має.

Окрім того, голова Нацбанку відзначила значні суми коштів, які російський банк влив в українську філію.

Співзасновник компанії Mossack Fonseca називає злочином публікацію «панамських документів»

Співзасновник компанії Mossack Fonseca Рамон Фонсека вважає злочином публікацію документів, що компрометують десятки відомих осіб в усьому світі, включно із главами держав.

«Це кримінальний злочин. Конфіденційність є основоположним правом людини. Кожна людина має право на недоторканність приватного життя, незалежно, чи це король, чи жебрак», — заявив Фонсека агентству AFP.

Він також наголосив, що Mossack Fonseca не несе відповідальності за дії компаній, які вона заснувала, а також не брала участі в жодних протизаконних операціях.

Влада Панами заявила про готовність до співпраці у справах, які можуть бути порушені після публікації «панамських документів».

Автори міжнародного журналістського розслідування стверджують, що панамська юридична компанія Mossack Fonseca допомагала деяким своїм клієнтам відмивати гроші, ухилятися від сплати податків і обходити різні санкції.

Розслідування базується на документах компанії Mossack Fonseca (Панама, БВІ), які отримало німецьке видання Süddeutsche Zeitung та поділилося з колегами з Міжнародного консорціуму дослідницької журналістики (International Consortium of Investigative Journalists) та OCCRP (Проект з розслідування корупції й організованої злочинності).

Репортери із 76 країн опрацювали понад 11 мільйонів документів щодо офшорних компаній та їхніх власників.

Серед власників офшорів є Тимошенко, Лазаренко, Захур

Оприлюднено нові документи панамської компанії Mossack Fonseca&Co, отримані з її офісу на Британських Віргінських Островах - одному з найбільших офшорних центрів світу.

Ці документи потрапили в розпорядження німецької газети Süddeutsche Zeitung, яка їх надала в розпорядження своїх колег з Міжнародного консорціуму журналістських розслідувань (ICIJ — International Consortium of Investigative Journalists) і Центру по дослідженню корупції та організованої злочинності (OCCRP — Organized Crime and Corruption Reporting Project).

Опубліковані матеріали, крім президента Порошенка, стосуються екс-прем'єра Павла Лазаренка і власника газети Kyiv Post Мохаммада Захура.

У статті про Захура описуються події 1990-х років, пов'язані з газовою корупцією. У цій справі також фігурували колишній прем'єр Павло Лазаренко і майбутній — Юлія Тимошенко, а також компанія "Єдині енергетичні системи України" — ЄЕСУ.

У мера Одеси виявили 20 офшорних компаній і російське громадянство

Мер Одеси Геннадій Труханов має російське громадянство і володіє 20 офшорними компаніями, через які контролює ще стільки ж підприємств в Україні.

Про це пише "Слідство.Інфо" з посиланням на матеріали Міжнародного консорціуму журналістів-розслідувачів (ICIJ), у розпорядженні якого виявилися документи панамської юридичної компанії Mossack Fonseca.

Повідомляється, що Труханову належить будівельна компанія РОСТ через безліч офшорних фірм, які зареєстровані на Британських Віргінських островах. Дані фірми, в свою чергу, контролюють більше двох десятків підприємств в Україні.

Тільки за 2015 рік пов'язана з ними група РОСТ отримала 270 млн грн бюджетних коштів на ремонти доріг на в Одесі і Києві. Лише за останні чотири роки група РОСТ здобула на державних тендерах понад 2 млрд грн.

Підкреслюється, що Геннадій Труханов є громадянином Росії. Його ім'я в якості громадянина РФ фігурує в документах панамського реєстратора офшорів Mossack Fonseca. В російському паспорті Труханова зазначена адреса реєстрації: Московська область, місто Сергієв Посад, вулиця Паркова, будинок 5. Російські колеги журналістів "Слідство.Інфо" повідомляють, що будинок за цією адресою, швидше за все, використовувався виключно для отримання реєстрації, зауважує ZN,ua.

"Панамські документи": журналісти зібрали офшорний компромат на цілий світ

Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів задокументував велику мережу тіньових грошових переказів, які використовуються іменитими власниками з багатьох країн.

Інформація була оприлюднена 3 квітня в рамках масштабного нового дослідження під назвою «Панамські документи».

У доповіді, опублікованій одночасно цілою низкою новинних агенцій, використовуються документи панамської юридичної фірми Mossack Fonseca & Co, яка надає юридичні та трастові послуги, включаючи реєстрацію офшорних фірм.

Журналісти працювали над розслідуванням близько року. Всього в зборі інформації та підготовці доповіді брали участь 380 журналістів з майже 80 країн світу.

У розслідуванні журналісти посилаються на «безпрецедентну витік мільйонів документів» з бази даних Mossack Fonseka, четвертої по величині в світі офшорної юридичної фірми.

В матеріалах йдеться, зокрема, про компанії, контрольовані прем’єрами Ісландії і Пакистану, дітей президента Азербайджану, короля Саудівської Аравії і багато інших.

Зокрема, Центр по дослідженню корупції та організованої злочинності (OCCRP) наводить ту частину розслідування, де йдеться про офшори Президента України Порошенка. Зазначається, що в розслідуванні є матеріали щодо 20 осіб, пов'язаних з Україною, з яких названі тільки двоє: екс-прем'єр Павло Лазаренко та бізнесмен Мохаммад Захур.

З президентом Росії Володимиром Путіним можуть бути пов'язані офшори, обіг по банківських рахунках яких перевищує 2 мільярди доларів.

Як зазначають розслідувачі, безпосередньо з офшорами тісно пов'язаний близький друг Володимира Путіна - Сергій Ролдугін, якого називають "власником тіньової офшорної імперії".

"Завдяки витоку з компанії-реєстратора Mossack Fonseca (MF) вдалося дізнатися, що пов'язані з ним компанії оперують не просто мільйонами, а мільярдами доларів: ці офшори могли отримувати гроші від структур, близьких сім'ї Ротенбергов, Сулейману Керімову, Олексію Мордашову", - йдеться у розслідуванні.

У розслідуванні також фігурують речник Путіна Дмитро Пєсков, міністр економічного розвитку РФ Олексій Улюкаєв, заступник міністра МВС Олександр Махонов, син російського олігарха та друга Путіна Ігор Ротенберг, депутати Держдуми, "єдинороси" Віктор Звагельський та Олександр Бабаков, а також племінник секретаря Ради безпеки РФ Миколи Патрушева - Олексій.

Джерело: Укрінформ, Економічна правда