Передплата 2024 «Добрий господар»

Уряди України й Словаччини засідатимуть разом

Із такою ініціативою виступив під час візиту Порошенка до Братислави словацький прем'єр Фіцо

15-16 листопада президент України Петро Порошенко перебував з дводенним робочим візитом у Словаччині. До сусідньої країни Порошенко вирушив на запрошення словацького президента Андрія Кіски. У Братиславі Порошенко мав зустрічі з лідерами країн Вишеградської четвірки, яку утворили Польща, Чехія, Словаччина та Угорщина. Порошенко також зустрівся з президентом Німеччині Йоахімом Гауком.

Братиславські переговори Порошенка розпочались із зустрічі з прем'єр-міністром Словаччини Робертом Фіцо (на фото). Їхні перемовини викликали тут великий інтерес, не останньою чергою тому, що раніше Фіцо висловлювався проти санкцій, які ЄС застосував до Росії. Схоже, такі заяви залишилися у минулому. Після зустрічі з Порошенком Фіцо заявив: «Хоча ми й сусіди, але наші стосунки не були достатньо інтенсивними. Тепер треба запускати ці речі як на рівні міністерств, так і на рівні влади в цілому”. Словацькі ЗМІ пишуть, що Фіцо запропонував Порошенку проведення спільних засідань урядів наших країн, — аби відповідні українські та словацькі міністерства узгодили би конкретні напрямки інтенсифікації співпраці. Досі такі спільні засідання уряд Словаччини проводив тільки з урядами Чехії та Угорщини.

Важливо також, що напередодні зими, в умовах протистояння України з Росією, Фіцо наголосив: Словаччина має намір чітко виконувати свої зобов’язання перед Україною щодо постачання газу. Фіцо додав, що для цього Словаччина має і заповнені газові сховища, і можливість залучення альтернативних російським джерел постачання.

Про готовність Словаччини допомогти Україні у проведенні економічних реформ розповів на спільній з Порошенком прес-конференції президент Словаччини Андрій Кіска. “Доля України дуже важлива для Словаччини, — наголосив Кіска. — Громадяни України на президентських і парламентських виборах ясно засвідчили, що вони хочуть іти до вільної демократичної Європи». Порошенко також мав робочу зустріч і главою словацького МЗС Мирославом Лайчаком. Ішлося насамперед про енергетичну безпеку. Зокрема, сторони заявили про спільну позицію щодо “Південного потоку”: будівництво цього газопроводу не потрібно ані Україні, ані Словаччині.

Напередодні візиту Порошенка до Словаччини скептики говорили тут, що сподіватися на яку-небудь значущу поміч із боку Вишеградської четвірки Україні не варто. Мовляв, у четвірці немає спільної позиції в українському питанні: Угорщина грає власну партію, Словаччина демонструє стриманість щодо Росії, а в Чехії президент Земан узагалі проросійський... Такі заяви підігрівалися російським лобі, яке навіть змогло створити у Словаччині представництво... “Новоросії”. Офіційна Братислава наголошує, що не має до цього відношення, — це ініціатива приватної особи, бізнесмена Маріана Фаркаша. Цього Фаркаша обслуговувала адвокатська контора Яна Чарногурського, екс-прем’єра Словаччини, послідовного прихильника Путіна. Чарногурський брав брав участь у президентських виборах і під час кампанії відвідував Москву... Тож не дивно, що під час візиту Порошенка до Братислави перед президентським палацом десяток людей з прапорами “Новоросії” протестували проти політики Києва, вигукуючи гасла російського телебачення про «хунту» і «фашизм»... Але, судячи з результату візиту Порошенка до Словаччини, організована путінським лобі дешева вистава з прапорцями “Новоросії” провалилася.

Братислава,

спеціально для “ВЗ”

Схожі новини