Передплата 2024 ВЗ

4 мільярди 240 мільйонів 663 тисячі 208 гривень

Таку суму Фонд Порошенка інвестував на підтримку ЗСУ від початку великої війни

Фото: Петро Порошенко
Фото: Петро Порошенко

17 січня лідер партії «Європейська Солідарність», пʼятий президент України, нардеп Петро Порошенко відвідав Львів. Головна мета візиту — представити громадськості звіт про роботу свого благодійного фонду на підтримку ЗСУ.

Але, перш за все, відвідав Марсове поле Личаківського цвинтаря, де віддав шану українським воїнам, загиблим у боях з
російським ворогом, поспілкувався з родинами героїв. Згодом сказав, що звідти вийшов «хворим»…

Пізніше, в актовій залі ЛНУ ім. Івана Франка, Петро Порошенко запропонував вшанувати загиблих героїв хвилиною мовчання.

Зустріч відбулася у доброзичливій атмосфері. На неї прийшли прихильники пʼятого президента. Трибунка для виступу політика була встановлена не на сцені, а в залі, максимально наближена до слухачів. Зал був вщент заповнений заздалегідь до означеного часу. Студенти, викладачі, військові, підприємці, ветерани, волонтери… Появу п’ятого президента України зустріли оплесками. Вітали стоячи. Протягом розмови люди декілька разів переривали політика аплодисментами. «Дякую за фантастичний прийом, який я маю сьогодні у Львові!» — привітався розчулений Петро Порошенко.

«На Марсовому полі люди мене питали мене, як зберегти державу?!»

«На Марсовому полі люди мене питали: коли і як закінчиться війна? Питали як зберегти державу і що ми можемо зробити для Перемоги. Тому хочу представити звіт — що ми робили, починаючи від 24 лютого 2022 року, щоб наблизити Перемогу».

Петро Порошенко — номер один серед благодійників по допомозі армії в Україні. Направду вражає загальна сума, яку Фонд інвестував на підтримку ЗСУ, починаючи від 24 лютого 2022 року — 4 мільярди 240 мільйонів 663 тисячі 208 грн. З цієї суми понад 3,6 млрд грн — це виключно кошти Петра та Марини Порошенків.

«Гроші Фонду — це наші з Мариною гроші»

«Це кошти не донорів і не волонтерів, — наголосив Петро Порошенко. — Волонтери надсилають свої донати до ГО „Справа громад“ (партнер Фонду Порошенків. — ред.). На відміну від інших, „Справа громад“ не витрачає жодної копійки на власне утримання. Фонд Порошенків ніколи не приймав донати. Гроші Фонду — це наші з Мариною гроші». Таким чином політик відповів на хейтерські публікації від «медведчуківської свори», які з"явилися в Інтернеті акурат до його візиту у Львів — мовляв, збирає у свій фонд волонтерські донати, а потім «прокручує» їх через свій банк, маючи з цього «навар»… «Я звертатимуся до суду і всі брехуни будуть притягнуті до відповідальності», — сказав Порошенко.

Дві третини проєктів Фонду Порошенків для ЗСУ повʼязані з постачанням зброї, посиленням ППО та будівництвом фортифікаційних споруд. Але наразі вони не підлягають розголошенню через питання безпеки. А багато про яку допомогу Петро Порошенко взагалі досі нічого не казав. Так, він повідомив: «Ми закупили мільйон патронів для снайперських гвинтівок. І нікому про це не казали. Оце вам про піар».

Презентація звіту Фонду була представлена на великому екрані. Інформація про ті інвестиції, які можна було розголошувати, була структурована на декілька програм, по кожній з яких були представлені конкретні витрати. Так, зокрема, за програмою «Мотор перемоги» до армії було передано 300 вантажівок Leyland DAF, 360 квадроциклів для евакуації поранених, 61 вантажівка DAF YA 444X, 76 пікапів, 134 бензовози, 7 «швидких», 12 автобусів. А також 17 вантажівок FODEN на суму 24 млн 670 тис. 171 грн 4166 шин на суму 27 млн 695 тис. 446 грн.

За програмою «Броня перемоги» було передано на ЗСУ 11 італійських бронемашин MLS SHIELD на суму 90 мільйонів грн.

Програма «Крила перемоги» стосується постачання дронів та безпілотників. А саме — 1230 Mavic та Mavic3T, 350 безпілотників Autel, 74 БПЛА Matrice 30T, 31 БПЛА «Валькірія», 20 БПЛА Shark, 9 дронів «Лелека». А також 1490 FPV дронів українського виробництва на суму 25 млн 672 тис. 850 гривень.

Програма «Турбота для перемоги» скерована на створення комфортних та безпечних умов для перебування наших військових на фронті. А це — тисяча хімічних грілок, 50 тис. комплектів зимової форми, 1599 буржуйок, 2620 кевларових шоломів, 2770 бронежилетів, 30 командно-штабних машин управління БПЛА, 30 пересувних авторемонтних майстерень, 3 мобільні шиномонтажі, 548 генераторів.

За програмою «Інновації для перемоги» інвестовано 150 мільйонів гривень у виробництво унікальних систем радіоелектронної боротьби.

Схожі новини