Передплата 2024 «Добра кухня»

Перша світова економічна війна

Дошкульні західні санкції росіяни відчують через кілька місяців

Збитий малайзійський «Боїнг» став останньою краплею, яка переповнила чашу терпіння Заходу щодо агресії Росії проти України. З 1 серпня ЄС слідом за США ввів секторальні, або так звані санкції третього рівня, проти Москви. До санкцій приєдналися усі країни «Великої сімки» та Швейцарія. Які висновки зробить для себе Путін: відмовиться від війни в Україні чи, як загнаний у кут звір, почне масштабну війну? Західні ЗМІ вже назвали санкції «Економічною світовою війною».

У відповідь на санкції Кремль забороняє ввезення продуктів із країн Заходу, через що втрачають у першу чергу росіяни. Через санкції уже збанкрутував єдиний російський бюджетний авіаперевізник «Доброльот», який літав до Криму. Впали акції російського «Аерофлоту».

Росії обмежили доступ до західного ринку капіталів. Це означає, що приватні російські компанії не зможуть перепозичати гроші, аби віддавати корпоративні борги. А це 600 млрд. доларів! Російська влада обіцяє допомагати цим компаніям. Але золотовалютні резерви РФ теж не безмежні — 472 млрд. дол. Економісти обіцяють інфляцію, знецінення рубля та зменшення соціальних виплат і зарплат.

Заборона на продаж нафтових та газових технологій означає, що собівартість російських енергоресурсів буде вищою. Росія добуває ці ресурси у складних районах Сибіру і з великої глибини, для чого потребує західних технологій та обладнання, яке стане недоступним. Захід ввів ембарго на постачання зброї та заборону експорту товарів подвійного призначення. Проте ці обмеження застосовуватимуть лише до нових контрактів, тож французькі вертольотоносці Mistral, схоже, потраплять до Росії, а співпрацю з «Роснефтью» та «Газпромом» наразі теж не припинили.

«Інвестувати у російську економіку буде тепер значно ризикованіше, інвестори будуть її оминати», — каже експерт Центру Карнегі у Брюсселі Ульріх Шпек. Якщо високі темпи відтоку капіталу збережуться, то Росії доведеться витрачати значну частину своїх резервів на підтримку курсу рубля, пише агентство Moody’s. За сценарієм агентства Fitch, міжнародні резерви Росії скоротяться до кінця року до 450 млрд., в 2015-му — до 400 млрд. дол. Відтік капіталу з Росії в першому півріччі уже склав 74,6 млрд. дол. За прогнозами МВФ, у 2014-му він перевищить 100 млрд. дол. У 2008-2009 роках, коли ціни на нафту впали, валютні резерви Росії скоротилися на 215 млрд. дол. за півроку. Будь-який додатковий зовнішній шок у поєднанні з санкціями завдасть нищівного удару по цих резервах.

Новий виток санкцій — не єдиний удар по економіці Росії. Гаазький суд постановив, що Москва має сплатити 50 млрд. дол. компенсації ЮКОСу. Це 2,5% російського ВВП. Якщо Росія відмовиться виконувати судову постанову, то її підприємства матимуть проблеми з банківськими рахунками. Страждатимуть від перебоїв у роботі комерційні судна, їхні вантажі можуть арештовувати по всьому світу.

«Захід має бути готовий до того, що поранений Путін стане агресивнішим. Поєднання економічних збитків від санкцій і потенційного розгрому повстанців армією України може стати загрозою для влади Путіна. Путін розпалив пропагандою запал російських націоналістів. Тепер йому буде нелегко пояснити крах повстанців. Як він зреагує? Може, загнаний у кут, перейде до безрозсудної атаки. Слід запропонувати Путіну шлях до відступу. Проте радше піде на ескалацію, ніж відступить. Україні і Заходу слід бути готовими до відкритішого російського військового вторгнення. Заходу слід підтримати українську армію і збільшити економічну підтримку для Києва. Захід не має цуратися дестабілізації путінського режиму. Колишній партнер став небезпечним розбійником, що загрожує миру в Європі», — пише The Washington Post.

«Санкції шкодять інтересам російських еліт. Це посилює розрив у позиціях еліт і президента. Першими наслідки санкцій відчує великий бізнес. Обмеження доступу до закордонних грошей вдарить по банківському сектору, а значить, позначиться на можливостях росіян використовувати кредитні кошти, до яких вони звикли. Знизяться зарплати в корпораціях. Наразі ця ситуація не заважає росіянам підтримувати Путіна. Демонстрація Путіним сили, примножена пропагандою, в уяві росіян важливіша, ніж перспектива впливу санкцій. Тим паче, вони ще не проявилися, не відчутні. Але минуть місяці, і під впливом санкцій Росії доведеться знижувати бюджетні витрати. Тоді й стануться зміни. Маніакальна стадія суспільства перейде в депресію. Багато з тих, хто кричить зараз «Крим наш!», спро­бують вилити розчарування на Путіна», — каже російський політолог Станіслав Бєлковський.

Схожі новини