Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Брюсселі відкривається саміт Євросоюзу

  • 26.06.2014, 13:05
  • 813

Саміт Європейського Союзу почнеться в четвер, 26 червня, у другій половині дня.

Робочий порядок денний голови держав і урядів країн Євросоюзу почнуть відпрацьовувати тільки наступного дня і вже у Брюсселі. Перший пункт програми — підписання угод про асоціацію ЄС з Молдовою і Грузією, а також економічного розділу такої угоди з Україною. Перший, політичний розділ було підписано ще у березні.

Перед обідом учасники саміту вислухають президента України Петра Порошенка. Від нього очікують докладної розповіді про становище в країні і оцінки ситуації на сході України. Це необхідно, оскільки від розвитку подій в Україні в найближчі дні і години залежить, чи буде у Брюсселі прийнято рішення про перехід до третьої сходинки санкцій проти Росії. Мова при цьому йде про фактичне економічне або фінансове ембарго.

Всупереч твердженням деяких німецьких ЗМІ про те, ніби лідери ЄС за лаштунками на цей рахунок вже домовилися, і санкції — справа вирішена, у відомстві федерального канцлера кажуть, що Німеччина, як і раніше робить ставку на дипломатичні зусилля з пошуку мирного врегулювання конфлікту. Але останнє, колективне слово, вказують радники Ангели Меркель — за головами держав і урядів ЄС, які, за їхніми словами, завжди виявляли одностайність у цьому питанні.

Ще одна інтрига майбутнього саміту ЄС — слабо передбачувана реакція Росії на асоціацію трьох колишніх республік СРСР з Європейським Союзом і загроза Москви ввести торговельні санкції, зокрема, проти України.

У Берліні вважають, що торговельно-економічна угода з Україною, яку буде підписано у п'ятницю, не суперечить чинним у відносинах між нею і Росією торговельним правилами. Разом з тим тут визнають, що у рамках СОТ, членами якої є обидві країни, у Росії є певне поле для маневру, і вона має можливість, не порушуючи міжнародних правил, підвищити мита на імпортовані з України товари.

Останні заяви Москви на цей рахунок в уряді ФРН розуміють, однак, так, що вона не буде поспішати з односторонніми заходами і намагатиметься в діалозі з Києвом і Брюсселем знайти розумне вирішення проблем, які можуть виникнути в торговельно-економічній сфері після набуття чинності угоди про асоціацію.

До того ж, пояснюють радники канцлера, якщо проаналізувати торговельні потоки між Україною та ЄС з одного боку, та Україною і Росією — з іншого, то виходить, що вони дуже розрізняються за номенклатурою товарів, які не конкурують, а доповнюють один одного.

Односторонні торговельні пільги для України ЄС ввів ще у березні, тобто авансом, ще до підписання економічного розділу угоди про асоціацію. Ці пільги будуть діяти до 30 жовтня, коли повинні набути чинності остаточні правила. Значить, є ще люфт у чотири місяці, щоб на переговорах з Росією врегулювати всі деталі.

Ще більше часу у Росії для перезавантаження торговельно-економічних відносин з Молдовою і Грузією. За оцінкою відомства федерального канцлера, реалізація на практиці всіх положень цих угод країн про асоціацію з ЄС, включаючи необхідну процедуру їхньої ратифікації національними парламентами, займе близько двох років.

Джерело: Deutsche Welle

Схожі новини