Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Росіяни мітингують "за мир"

  • 15.03.2014, 15:41
  • 987

У Росії люди вийшли на "Марш миру"

У суботу по всій Росії проходять масові акції, присвячені подіям в Україні.

У Москві на "Марш миру" зібралося, за різними оцінками, десятки тисяч мітингувальників. Він був узгоджений на 50 тисяч учасників.

Кореспондент ДОЖДЯ Катерина Батанова дізналася чому люди сьогодні тут.

Макаревич: Тому що я не хочу завтра прокинутися в країні, яка перебуває у стані війни, а в стані війни з Україною — я просто собі уявити навіть не можу.

Прохорова: Я прийшла виконувати свій громадянський обов'язок, тому що я вважаю, що людина повинна бути понад усе, вище всіх імперських амбіцій. Держава наша має дбати про людей, а не про свої фантазії і псевдовеличі. Тому я вважаю, що ця війна просто неприпустима. Подивіться, яка кількість тут молодих людей. Я б дуже не хотіла, щоб їх підставили під рушницю воювати з нашими братами.

Батанова : Ні в кого немає сумнівів щодо результатів завтрашнього референдуму? Які у вас очікування від понеділка? Що буде відбуватися в нашій країні?

Макаревич: У нас вже днів п'ять настільки цинічно міркують про долю Криму як про вирішене питання, що у мене таке відчуття, що їх результати референдуму не надто цікавлять. Я не здивуюся, якщо більша частина громадян Криму захочуть Росію — це їх право. Тільки от навіщо там солдати наші, мені абсолютно незрозуміло.

Прохорова: Що мене пригнічує у всій цій історії навколо Криму, дійсно, ситуація там дуже складна. Я згодна з Андрієм, що велика кількість людей мають деякі ілюзії поліпшення свого життя шляхом приєднання до Росії. Але право людей на самовизначення а анексія — це різні речі, що у нас плутаються. Питання в тому, якщо створюється такий прецедент, то цей прецедент стає можливим для інших країн, для інших братніх республік. Якщо починають порушуватися елементарні міжнародні норми права, то це поганий приклад для будь-якої іншої агресії, в тому числі і проти Росії. Тому я була б щаслива, якби ця ситуація вирішилася не шляхом приєднання Криму, а автономією Криму — в усякому разі, щоб потім не створювати страшні зайві конфлікти. Ми прекрасно розуміємо, що в Криму дуже непроста ситуація, всередині ніякої єдності немає. Таким чином приєднуючи Крим до себе, ми створюємо ще одне вогнище напруги. У нас їх, на жаль, і так багато в нашій країні. Тут, здавалося б, повинно бути державне мислення, бачення на три кроки вперед, що ми породжуємо конфлікт усередині власної країни.

Схожі новини