Передплата 2024 «Добрий господар»

Кінь не знепритомнів, а заплутався в упряжі

У центрі Львова кінь, запряжений у туристичну карету, раптово впав на дорозі. На щастя, тварина жива, версія про непритомність не підтвердилася. На сполох забив відомий зоозахисник Львова Орест Залипський: «Ініціюю петицію з вимогою заборонити експлуатацію тварин у Львові. Це не перший випадок, пов’язаний з конем. У 2019 році кінь налякався вибуху петарди, забіг у натовп і покалічив дівчину»

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

У соцмережах говорять про те, що ту­ристичні коні працюють у спеку, вони зморені та без води. Тому, мовляв, вар­то заборонити туристичні атракції з ка­ретами у центрі Львова. Нагадаємо, 2011 року в місті Лева кінь помер від теплово­го удару. Тварина мала поважний вік.

Перший заступник міського голо­ви Львова Андрій Москаленко ініціює у Ратуші робочу групу, аби дізнатися, чи підтверджується версія експлуатації тва­рин під час спеки.

Журналістка «ВЗ» поспілкувалася з власницею конюшні «Каретний двір» Валентиною Банах. Жінка чимало років працює кучеркою і того дня якраз роби­ла перше туристичне коло по центру ка­ретою.

«Відео, оприлюднене в соцмережах, зняте так, що на ньому не видно, чому ко­била впала, — каже жінка. — Вона не зне­притомніла, а заплуталася в упряжі та шнурках від підгузника. Буду просити міс­то надати відео з вуличних камер спосте­реження, там все видно. Версія, що тва­рина була зморена, відпаде автоматично. Я кучер, тварина їхала якраз о 18-й годи­ні, коли спеки не було. Я зі собою мала чо­тири 12-літрові бутлі води для коней, але вони б стільки не випили. Води завжди маю із запасом. Коні не були втомлені, один з них заплутався і впав. Такі речі тра­пляються, люди теж падають».

Валентина Банах каже, кобила зараз почувається добре й невдовзі вийде на туристичний маршрут.

«Мої коні здорові, доглянуті, добре їх годую, — продовжує моя співрозмовни­ця. — В конюшні маю п’ять пар коней та дев’ять лошат. Це сезонний бізнес. Коні чергуються в роботі. Працюю переваж­но від 17−18-ї до 22−23-ї години, у ви­хідні довше. Скільки заробляю за день, важко сказати, все залежить від замов­лень. Одне коло катання карети по цен­тру — 500 гривень (їзда розрахована на шістьох людей, можуть їхати двоє). В той день, коли впала кобила, якраз заробила 500 гривень. Всі зароблені кошти витра­чаю на утримання коней, це відповідаль­на справа і потребує багато ресурсів. Відколи займаюся конями, не маю ви­хідних, навіть свій день народження не можу святкувати повноцінно».

Схожі новини