Передплата 2024 «Добрий господар»

«З таким бекґраундом Токарєвій буде важко знайти роботу…»

Чиновницю Львівської ОВА звільнено: на День прапора жінка не встала з лавки, коли виконували Гімн України, та показала середній палець

Скріншот з відео
Скріншот з відео

Лави Львівської ОВА очищуються від кадрів, які демонстративно зневажають державні символи України. В епіцентрі конфлікту опинилася уже колишня спеціалістка відділу аналітичної роботи управління інформаційної політики Львівської ОВА Лідія Токарєва. На День прапора жінка сиділа на лавці у сквері навпроти Львівської ОВА, переписувалася в телефоні. Коли під час вшанування державного символу лунав Гімн України, вдала, що не чує, та не піднялася з лавки…

Волонтерка Леся Менкуш-Мальків жестом показала їй встати, але у відповідь отри­мала непристойний жест: середній палець. Як з’ясувалося, Лідія Тока­рєва працювала у Львівській ОВА з 2017 року. Колеги характеризували її як «тиха і дивна».

«Уже віддали Лідії трудову книж­ку, я звільнив її 24 серпня (на дру­гий день після резонансного інци­денту. — Авт.), спеціально викликав на роботу свого заступника, — роз­повів „ВЗ“ керівник департамен­ту комунікацій та внутрішньої політики Львівської ОВА Юрій Горун. — Мій заступник намагав­ся дізнатися мотиви її вчинку, але Лідія мовчала, написала заяву за власним бажанням. Не зауважував за нею такої поведінки, була спо­кійною та відповідальною. Не розу­мію, що могло викликати таку зух­валу поведінку під час виконання Гімну України. Таким людям, як То­карєва, не місце у Львівській ОВА».

«З таким бекґраундом Токарє­вій буде важко знайти гідну роботу на Львівщині, — каже для „ВЗ“ полі­тичний експерт Андрій Ключник. — Не виправдовує її те, що у цей час була в навушниках. Зневажати дер­жавні символи країни ніхто не має права. Сподіваюся, звільнення Лідії Токарєвої стане уроком і для інших посадовців Львівської ОВА…».

Журналістка «ВЗ» зателефону­вала Лідії Токарєвій, щоб почути її позицію на резонансну подію. Та телефон колишньої чиновниці ви­мкнений, а її профіль у Фейсбуці за­блокований. Тобто жінка навіть не вибачилася публічно за свій вчинок.

Лідія Токарєва родом із Черво­нограда. Закінчила факультет жур­налістики Львівського національ­ного університету ім. Івана Франка. За інформацією YouControl, Лідія Токарєва — колишня викладачка Львівського національного універ­ситету імені Івана Франка, працю­вала за сумісництвом асистенткою кафедри теорії та історії політич­них наук філософського факульте­ту. 1 червня 2023 року її звільнили з Франкового університету.

А тим часом…

Волонтерка Леся Менкуш-Мальків повідомила, що після інциденту ексчиновниця ЛОВА погрожує їй судом — за поширення відео та фото зі середнім пальцем. Про судовий позов волонтерка дізналася з публікації на сайті «УП. Життя».

«Планую звертатися до суду. Враховуючи, в яких умовах ми вимушені жити, наскільки високим є рівень непорозуміння в суспільстві, влаштовувати полю­вання на відьом — недоречно», — прокоментувала ексчиновниця Лідія Токарє­ва для сайту «УП.Життя».

"Хороша дівчинка Ліда" звинувачує нас, волонтерів, і зокрема мене, в тому, що ми образили її честь і гідність, — написала волонтерка у своєму Фейсбуці. — Що ми цілих 40 хвилин обзивали її, намагалися заглянути в телефон і прочита­ти її переписку (це підла брехня!). І що вона чемно просила нас не робити цьо­го. Як вона все це чула, будучи в навушниках, — загадка. Образи чула, а Гімну не чула… І ще вона, мовляв, мала термінове завдання і не встигала його вико­нати, тому не встала. Роблю висновок, що непокаране зло повертається. Чи­новницю не звільнили за негідну поведінку державного службовця і наругу над державними символами, а дозволили їй піти за власним бажанням. Зло отри­мало впевненість, що так можна було. Що нічого за це не буде. І найкращий захист — то напад".

Схожі новини