Передплата 2024 «Добра кухня»

«Ми невідступні у своєму прагненні мати сильну національну державу»

Це одна з цитат на меморіальній дошці, яку відкрили на фасаді будинку, де жила мовознавиця Ірина Фаріон

Фото автора
Фото автора

27 серпня минає сорок днів, як мовознавиця, громадська діячка та політикиня Ірина Фаріон пішла у засвіти. Її вбили пострілом у голову біля будинку, де мешкала — на вулиці Масарика, 3. Це сталося 19 липня. Кілер поцілив у скроню Фаріон, коли вона чекала з валізою на таксі: їхала до дочки Софії в гості, бо мала наступного дня їхати з онуками в Болгарію на море.

Вшанування сорока днів Ірини Фаріон стартувало з панахиди в Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла. На панахиду зібралося понад сотня людей. Такого «аншлагу», як на парастасі та похороні, вже не було. Після цього люди колоною вирушили на вулицю Масарика, 3, де відбулося відкриття меморіальної дошки у світлу пам’ять вбитої мовознавиці.

Меморіальна дошка виготовлена з мармуру, на білому тлі - фото Ірини Фаріон, коротка біографія, наукові та політичні регалії. На верху дошки дві цитати Ірини Фаріон: «Ми невідступні у своєму прагненні мати сильну національну державу», «Без нашої мови так само неможливо, як без очей бачити». На дошці також вказано, що мовознавцю вбито пострілом у голову вдень біля свого будинку.

Ініціатори встановлення дошки — дочка покійної Ірини Фаріон Софія Особа разом із «свободівцями», друзями родини. Після смерті матері Софія вийшла у публічну площину, пообіцяла зробити все можливе, аби пам‘ять про маму жила вічно. Софія Особа планує видати мамині праці, зробити записи програм на YouTube про національних героїв XX століття, які боролися за Незалежність та єдність нації. У її планах — назвати у Львові вулицю на честь мами. Розглядає, зокрема вулицю Масарика.

Депутат Львівської міської ради Любомир Мельничук сказав для «ВЗ», що пам’ятну дошку Ірині Фаріон виготовили за тими самими стандартами, що й дошки у Львові, які відкривають у світлу пам’ять про Героїв, які загинули на фронті. Коштує дошка не дорого, але ціну не уточнив. За інформацією від Львівської мерії, такі дошки для вшанування воїнів коштують до 20 тисяч гривень.

… Львів'яни приносили до місця вбивства Фаріон квіти, лампадки, патріотичну символіку. Не надто приємно вразила відсутність на відкритті дошки Фаріон найвищого керівництва Львова та області. Міського голови Львова Андрія Садового не було… З Ратуші прислали лише першого зама мера Андрія Москаленка та директора департаменту «Адміністрація міського голови» Львівської міської ради Євгена Бойка. Голови Львівської ОВА Максима Козицького теж не було. З ЛОВА не прийшли навіть його заступники…

Онуки покійної Ірини Фаріон разом з двома депутатами від «Свободи» знімали з меморіальної дошки стяг націоналістів. Відкриття стартувало з короткого молебну.

«Чи час лікує? Ні!»

«Мама любила свою вулицю Масарика, любила гуляти тут. У своєму домі вона працювала над науковими працями, записувала відео на YouTube канал для українців та просто жила, — сказала під час відкриття дошки Софія Особа. — Вона жила на п’ятому поверсі, бо любила п’ятірки. Як мені казала її подруга Оксана, що все мало бути на п’ять у маминому житті.

Жила у квартирі із номером, який тепер має цифри її жорстокого вбивства.

Ми з вами стоїмо на найстрашнішому, найскорботнішому місці для мене. На місці вбивства моєї мами. Чи час лікує? — Ні. Час лише дає силу боротись, не здаватись. На меморіальній таблиці можете прочитати, як казала її найкраща подруга Оксана Микитюк, що Ірина Фаріон була надпотужним діячем сучасності вона була і ще надпотужною бабусею, мамою, подругою, яка віддавала всю себе.
Мама пережила багато важких моментів у житті. В останній рік свого життя вона незаконно була звільнена з роботи".

«Такі люди, як мама, подаровані Богом нації, яка має розправити крила та піднятись із колін. Такі люди народжуються раз на століття, — зауважила Софія. — Мама завжди казала, що має статися щось таке страшне, щоб українці зрозуміли, що мова — це твій дім. І поки українці заговорять українською тоді буде перемога».

«Сорок днів минули, як мить, — розповідає сусідка Фаріон пані Леся. — Сумуємо за жінкою-легендою. Це важка втрата, не стало людини, яка боролася за українську мову, відстоювала права нації. Жалкуємо, що у липні ніхто не викликав поліцію, коли бачили біля будинку підозрілого молодика в дивному спорядженні. Тоді наша Ірина була б жива та здорова. Царство небесне Ірині Фаріон».

Схожі новини