Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Інна Іваночко, яку обвинувачують у державній зраді, залишилась без адвокатки

Хоча на попередньому судовому засіданні обоє жінок сиділи в скляному «акваріумі»

Інна Іваночко. Фото з відкритих джерел
Інна Іваночко. Фото з відкритих джерел

Київська адвокатка Світлана Новицька розірвала договір про надання правової допомоги з екслідеркою ОПЗЖ Інною Іваночко, яку обвинувачують у державній зраді. Про це стало відомо під час засідання Галицького районного суду 28 травня 2024 р.

Під вартою Інна Іваночко перебуває майже два роки (без права внесення застави). У вівторок, 28 травня, суд залучив адвоката з центру правової допомоги та продовжив Інні Іваночко запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внести заставу до 26 липня.

Нагадаємо, саму Світлану Новицьку також підозрюють у державній зраді. Слідство у цій справі триває. Відомо, що у період з 2017 по 2021 рік С. Новицька публічно транслювала проросійську ідеологію в інтерв'ю пропагандистським російським телеканалам, принижувала національну честь, гідність українців, розпалювала національну ворожнечу, дискредитувала чинну владу в Україні, зокрема, правоохоронну та судову систему. Подавала виключно негативну інформацію про Україну, а також не визнавала російської агресії… У такий спосіб надавала допомогу іноземній державі у проведенні підривної діяльності проти України, завдаючи шкоди інформаційній безпеці. Це підтвердила судова семантико-текстуальна (лінгвістична) експертиза.

Що цікаво, на попередньому судовому засіданні, 13 травня, Інна Іваночко була у залі суду разом зі Світланою Новицькою. С. Новицька чітко казала, що І.Іваночко — її клієнтка. До речі, обоє жінок сиділи у залі суду в скляному «акваріумі», спілкувалися.

Інна Іваночко скаржилась суду на некомфортні умови у СІЗО, на що суддя відповіла, що «це не компетенція суду». Також Інна Іваночко просила суд надати їй не менш як місяць, щоб ознайомитися з матеріалами справи. На уточнюючі запитанні судді, додала термін — до 11 червня (щоправда, С. Новицька просила час на ознайомлення зі справою — до 30 червня).

Світлана Новицька не втрималась від гострих висловлювань у залі суду: «Це — тріумф правосуддя. Адвокат поруч з фальшивим зрадником…». Також С. Новицька зауважила, що ця справа не транслюється на сайті Судової влади України. Утім суддя наголосила, що справа транслюється, жодних складностей з цим не виникає.

І ось такий поворот: уже під час наступного судового засідання адвокатка розриває договір зі своєю клієнткою…

Схожі новини