Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Колишніх „кадебістів“ не буває»

Новий адвокат Косторного клопотав, аби судове засідання зробити закритим

Косторний та його новий адвокат просили суд зробити судове засідання закритим, але їм відмовили. Фото автора
Косторний та його новий адвокат просили суд зробити судове засідання закритим, але їм відмовили. Фото автора

У Галицькому суді продовжилося судове засідання у справі щодо 74-річного Олександра Косторного, львів'янина, майора КДБ, якого підозрюють у державній зраді.

Нагадаємо, за версією слідства, 4 березня 2022 року Олександр Косторний надіслав у Telegram представникам рф карту Міжнародного центру миротворчості та безпеки в Яворові. На карті він позначив координати розташування військовослужбовців і техніки ЗСУ. 13 березня росія завдала ракетного удару по полігону, влучивши у казарми, у яких спали військові. Внаслідок удару загинула 61 людина, 160 було поранено.
Своєї вини обвинувачений не визнає, розповідав журналістам, що відправив схему риболовно-мисливських угідь своєму знайомому, аби показати, де збирає гриби.

Журналістка «ВЗ» побувала на судовому засіданні. Перед засіданням я поспілкувалася з потерпілими. Ось що вони розповідають.

«Чоловік спав на третьому поверсі, після ракетного удару його витягнули … з підвалу»

Олена Ящишин тримає у руках фотографію свого чоловіка, який загинув на Яворівському полігоні, полковника Олега Ящишина. Він провів у війську все своє життя. Служив у Афганістані, Нагірному Карабаху і Придністров'ї. У 2014 році пішов воювати на Донбас. Коли повернувся, викладав у Львівській академії сухопутних військ.

Пані Олена, у якої загинув чоловік, чекає на справедливий вирок!
Пані Олена, у якої загинув чоловік, чекає на справедливий вирок!

— На засідання щоразу приходжу я або моя донька, — каже пані Олена. — Ми чекаємо справедливого вироку! Загинуло понад 60 людей — це висока ціна. У той час, коли це сталося, на полігоні перебував мій чоловік та молодша донька, вона була волонтером-перекладачем. Вони жили у різних гуртожитках. Три вибухи я почула у Львові, це сталося під ранок… Якраз зателефонувала донька і розповіла, що їх обстріляли. Чоловік спав на третьому поверсі, після ракетного удару його витягнули … з підвалу. Там він опинився від вибухової хвилі.

Те, що колишнього адвоката обвинуваченого зловили на хабарі, пані Олену не дивує.

— Який підсудний, такий і адвокат, — каже вона. — Одного поля ягода…

— Чи може мати обвинувачений російський паспорт? — запитую.

— Все можливо! Виключати цього не можна. Він все життя працював на росію. Колишніх «кадебістів» не буває. У званні майора служив у відділі зовнішнього спостереження у Комітеті державної безпеки СРСР. Очолює ГО «російське товариство імені О. Пушкіна». Ця організація з 90-х років проводила свою діяльність у російському культурному центрі у Львові. У 2017 році їх звідти виселили, тепер там «Будинок воїна».

— Можливо, ви разом з іншими потерпілими створили ГО? — запитую у пані Олени.

— Дочка кинула ідею — усім потерпілим зібратися у суді. Вона якось прийшла на одне судове засідання і побачила, яка велика група підтримки у «дєда». У той час якраз карантинні заходи завершилися і нас почали пускати на судові засідання.

Він (Косторний. — Авт.) — розумний, з самого початку грає вар’ята… Та коли оголосили, що у нього немає адвоката, то в нього почалась паніка. Його попередній адвокат мав наглість запізнюватися на 30−40 хвилин… Потім ніхто з адвокатів не хотів братися за цю справу.

— Що вас найбільше вразило у поведінці Косторного під час судових засідань?

— Хамство і неповага до суду, неповага до родин потерпілих. Таке зверхнє ставлення… Він все клопотав про зміну запобіжного заходу. Казав: «Продайте мені електронний браслет. Скільки він коштує?». Розповідав, що йому камера у СІЗО не подобається, або що у нього високий тиск…

«Свого сина я досі не поховала»

74-річна Марія Пюрик з Куликова, що на Львівщині, розповідає, що її 52-річний син Роман теж загинув на полігоні. Раніше служив в АТО, у 2022 році пішов служити добровольцем. У чоловіка залишилося двоє дітей.

Пані Марія досі не поховала свого сина
Пані Марія досі не поховала свого сина

— Свого сина я досі не поховала, — каже пані Марія, яка відвідує усі судові засідання. — Усі сусіди кажуть, що я дуже змарніла. Наче камінь у грудях з’являється, тоді мушу трохи поплакати… Слідчий сказав, що не може дати поховати сина, бо не знайшли його ДНК… Якби він утік в ліс, щось в голові у нього змішалося, то люди би його знайшли і викликали поліцію.

… Судове засідання розпочалося. У Косторного — новий захисник — Юрій Палєй. Дружина Косторного до зали суду не пішла. Адвокат одразу просить суд зробити судове засідання закритим.

— Перша підстава: ми розглядаємо справу, яка передбачає державну зраду за ст.111 ч.1 ККУ. Під час цієї справи можуть виникнути питання, які можуть мати державну таємницю, — каже адвокат обвинуваченого. — Друга підстава: у ЗМІ дуже багато матеріалів з судових засідань, які формують негативну думку про мого підзахисного… А він ще не визнаний судом винним.

Натомість суддя Віктор Романюк каже, що на початку засідання повідомив, що ведеться пряма трансляція, і цей процес відбувається у відкритому доступі.

— Обвинувачений, ви володієте якоюсь державною таємницею, яку можете розповсюдити під час судового розгляду?" - запитав суддя у Косторного.

— Я не володію! Але мене звинувачують саме в цьому…

— Я почув вашу відповідь, дякую!

Суддя також пояснив за яких обставин судове засідання може бути закритим, обговорив це питання з усіма учасниками судового процесу.

— Суд вважає, що адвокату у клопотанні слід відмовити, — каже суддя. — Оскільки немає підстав для переведення справи у закрите засідання. Окрім того, суд враховує те, що ця справа має великий суспільний резонанс. Відповідно, нею цікавиться багато журналістів.

Тим часом адвокат просить суд дати йому можливість ознайомитися зі справою. У судовому засіданні оголошено перерву.

— Коли наступне засідання?- запитує Косторний у судді.

— Зараз визначимо і скажемо — не біжіть попереду головуючого. Не підганяйте мене… Ви не переживайте обвинувачений. Вас доставлять, ви не запізнитеся і не пропустити засідання.

— Мені голитися треба, вдягатися…

— Це питання не до мене, — каже суддя.

— Паплюжити мене, то до вас? — запитує обвинувачений.

— Косторний, будь ласка, не вступайте в дискусію. Обговорюйте свою позицію зі своїм захисником.

Після судового засідання я зателефонувала слідчому у цій справі, аби довідатися, коли пані Марія зможе поховати свого сина?

— Скількох загиблих ще не ідентифіковано? — цікавлюся у слідчого.

— Ця інформація не для загалу. Ми не можемо підтвердити, що він (Роман Пюрик. — Авт.) дійсно загинув. Він вважається безвісті відсутній. Не можемо встановити усі обставини, бо є об'єктивні перепони. Є тіло, але воно не її сина. ДНК не збігається. Поки ми 100% не встановимо, що це її син, не можемо нічого сказати. Так, нам відомо, що він там служив. Але мусимо все детально з’ясувати. У таких випадках зазвичай проводиться службове розслідування. Ми навіть вдаємося до математичних розрахунків…

— Минуло 1,5 року. Чому ви досі не можете ідентифікувати тіло? Можливо, вам потрібна спеціальна ДНК-лабораторія?

— У таких специфічних справах причин може бути багато — від об'єктивних до неймовірних, що він може бути дезертиром. Версій може бути багато. Ми зараз працюємо у цьому напрямі, зокрема, у справі, яка стосується потерпілої пані Марії, щоб вона могла поховати сина. Щоб потім не довелося проводити перепоховання, а такі випадки були і не один раз…

Схожі новини