Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Працював на росію, колекціонував… черепи тварин

Через що одіозний нардеп Шуфрич опинився за ґратами?

Шуфрич хизується вбитою антилопою.
Шуфрич хизується вбитою антилопою.

Минулого понеділка увечері до помешкання народного депутата Нестора Шуфрича в елітному Козині з обшуком нагрянули співробітники СБУ. Це вже другий за тиждень «візит ввічливості» вітчизняних спецслужб до одіозного проросійського політика, соратника медведчука. Сам Шуфрич нині перебуває у слідчому ізоляторі - туди, за рішенням суду, його запроторили на час проведення досудового слідства. Шуфричу, депутату Верховної Ради шістьох скликань, інкримінують найтяжчий злочин проти власної країни — державну зраду. Попри це, він залишається представником законодавчого органу, очолює один з його ключових комітетів. Протягом року і семи місяців великої війни центральна влада і її безпекові органи ніби не помічали, що під боком у них привільно живе і працює затятий симпатик і виконувач волі країни-агресора…

Спрямовував Україну в «обійми росії»

Як випливає із заяв СБУ, у слідства є всі підстави звинувачувати Нестора Шуфрича у пособництві росії, він, по суті, був її агентом. Шуфрич тісно співпрацю­вав та виконував завдання іншого про­російського функціонера часів Янукови­ча — екснардепа, екссекретаря РНБОУ Володимира Сівковича. Той після втечі з післямайданної України до росії коорди­нує діяльність у нас промосковських еле­ментів. Шуфрича зараховують до них. Слідство каже, що має факти листуван­ня Шуфрича зі Сівковичем. І вважає, що одним з основних завдань Шуфрича була підривна інформаційна діяльність проти України, що є складовою гібридної війни.

У цьому і без спецслужб могли пере­конатися українці. Перед великим втор­гненням ледь не щодня бачили цього депутата в ефірах промосковських теле­каналів, на яких він транслював нарати­ви російської пропаганди. Власне через це якось в ефірі Савіка Шустера одно­думцеві Медведчука надавали по пис­ку…

Ще у часи Ющенка, на догоду росії, Шуфрич проводив кампанії проти вступу України до НАТО і ЄС. За президентства Януковича підтримував ратифікацію скандальних харківських угод — щодо пролонгації базування чорноморсько­го флоту у Криму. У день, коли Сівкович і ексголова Київської МДА Попов ухва­лювали рішення про побиття студентів на Майдані, Шуфрич був присутнім при цій розмові, стежив за розправою над молоддю. Згодом Шуфрич голосував за «диктаторські закони», які обмежували права громадян.

Починаючи з 2014 року, Шуфрич за­перечував присутність регулярних ро­сійських військ в Україні, відмовляв­ся називати росію агресором, а путіна — злочинцем, на кожному кроці говорив про «громадянську війну», яку начебто спровокували майданівці. Шуфрич ви­ступав за надання російській мові ста­тусу другої державної, за відновлення «братніх» відносин з росією, за поступ­ки їй, за окремі привілеї, особливий ста­тус для жителів Донецької і Луганської областей. Тобто фактично підштовхував до розколу України, пхав її в обійми-клі­щі кремля…

«Він систематично поширював нарати­ви кремля про те, що українська держава — нібито штучне утворення, що в України та росії єдина історія і що українці та ро­сіяни — нібито „один народ“. Таким чином Шуфрич намагався розвинути проросій­ські настрої в українському суспільстві», — цитує представника СБУ Бі-бі-сі.

Про те, що Шуфрич «нерівно дихає» до росії, сумує за радянським минулим, засвідчив і перший обшук в його елітно­му заміському помешканні. Працівни­ки СБУ знайшли у будинку нардепа ба­гато радянської і російської символіки: ордени, медалі, герби, георгіївські стріч­ки, генеральські мундири часів срср, се­паратистські документи, підготовлені під керівництвом медведчука. Схоже, все це надихало господаря, тішило його проро­сійську душу. На додачу, слідчі побачили у соратника медведчука велику колекцію коштовностей, зброї і… черепів кіз.

Як і всяка псевдоеліта з її звіриними інстинктами, Шуфрич любив проводити час на полюванні. Брав участь в афри­канському сафарі - з азартом відстрілю­вав у тому числі червонокнижних тварин, яким загрожує зникнення, фотографу­вався з їхніми трупами, хизувався цими знімками в Інтернеті. Від куль Шуфри­ча гинули східний чорний носоріг, бура гієна, антилопа орікс, антилопа гну, інші тварини. Вбивання тварин, самовихва­ляння цими «трофеями» викликало обу­рення у багатьох людей, екоактивістів. У відповідь Шуфрич пояснював, що від­стрілював… старих самців, які начебто вже не могли давати потомства і водно­час загрожували молодим тваринам, як і людям. Якщо вірити Шуфричу, усім нам він робив суцільне добро…

Мав покровителів у владі

Не в одного з українців напрошуєть­ся питання: чому тільки зараз Шуфрича «взяли за зябра»? Адже про його антиукраїнську діяльність було відомо давно. На руках цього «ветерана української по­літики» кайданки мали би клацнути у той же день, що і на зап’ястях медведчука. І навіть раніше. Але чомусь його злочин­на діяльність команду «нових облич», яка мала більшість у Верховній Раді, не хви­лювала. Ця більшість, попри протести демократичної опозиції, вознесла Шуф­рича на своєрідний трон: обрала голо­вою Комітету з питань свободи слова! Більш цинічного плювка в обличчя гро­мадянському суспільству журналістам годі було придумати.

Напевно, фігура Шуфрича владу вла­штовувала. Він та його соратники з ко­лишньої «ОПЗЖ», переживаючи за свою долю, долю своїх статків, миттєво «пе­ревзулися» і почали активно голосувати в унісон зі «Слугою народу». Цим Шуф­рич і К° були зручними і вигідними для Банкової. Може, тому Шуфричу під час війни дозволяли преспокійно виїжджа­ти за кордон…

Таке толерування підтверджує пові­домлення Bihus.Інфо на цю ж тему — про те, що не всі активи кума путіна медвед­чука заарештовано. Частину з них див­ним чином було переписано, повідомляє Bihus.Інфо, на людей із оточення заступ­ника керівника Офісу президента Олега Татарова. Зокрема, ці активи дісталися такому собі Валерію Міщенку. Журналіс­ти-розслідувачі встановили, що одна з компаній Міщенка зареєстрована в Києві за адресою Антоновича, 131. У цьо­му будинку розміщені деякі підрозділи державної корпорації «Укрбуд», а також окремих її колишніх співробітників, зо­крема заступника керівника ОП Татаро­ва — він з родиною володіє там низкою об'єктів нерухомості.

…То чому саме у ці дні, а не раніше, «пов'язали «Шуфрича? Політолог Олек­сандр Палій вважає, що все пов’язано з тим, що правоохоронці ретельно шука­ли надійні, неспростовні докази співпра­ці Шуфрича із росіянами. На думку іншо­го аналітика, Віктора Бобиренка, арешт Шуфрича за своїм ефектом покликаний був перебити іншу резонансну подію — затримання Коломойського, відвернути від цієї події увагу громадськості.

А от виконавчий директор Інститу­ту світової політики Євген Магда пе­реконаний, що все було зроблено за буквою закону, а не за примхою. «Я ду­маю, що Шуфрич співпрацював з вла­дою. Те, що він на момент затримання був керівником профільного парламент­ського Комітету з питань свободи слова — ганьба! Бо це викликає відповідну ре­акцію з боку цивілізованих країн. Шуф­рича нам показали як цапа-відбувайла. Ми побачили демонстрацію владної ак­тивності перед зустріччю Володимира Зеленського із Джозефом Байденом».

Схожі новини