Передплата 2024 «Добра кухня»

Підкорення Евересту альпіністка-рекордсменка присвятила загиблому захиснику Олександру Грянику

Антоніна Самойлова встановила черговий світовий рекорд

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Відома українська альпіністка Антоніна Самойлова встановила два рекорди за добу. 22 травня жінка піднялася на найвищу гору світу Еверест, а вже о 6-й годині ранку 23 травня їй підкорилася гора Лхоцзе, що в Гімалаях.

Альпіністка Антоніна знаменита і тим, що стала першою українкою в історії, яка зійшла на Еверест тричі. Підкорила найвищу гору світу задля допомоги ЗСУ.

Як розповів народний депутат України Ростислав Тістик, який добре знає альпіністку, сходження на Еверест спортсменка присвятила загиблому захиснику Олександру Грянику, який все життя мріяв зійти на Еверест, але не встиг, бо його життя обірвала війна. На найвищій вершині Антоніна розгорнула синьо-жовтий стяг та портрет загиблого героя.

«Антоніна розгорнула прапор з написом Still fighting for freedom (в перекладі означає Все ще боротися за свободу), — наголошує Тістик. — У цій експедиції Антоніна стала першою серед українок, яка підкорила дві вершини-восьмитисячники — найвищі у світі гори — за добу».

«Знову підняла прапор своєї прекрасної країни на вершині світу! Він майорів вище всіх прапорів у ту хвилину як символ свободи та незламності духу», — зазначила альпіністка.

Не так легко дався їй рекорд. Антоніна Самойлова розпочала свою експедицію 17 квітня 2024 року, аби зробити «траверс» (проходження двох або більше вершин за одну експедицію) Еверест — Лхоцзе. Захворіла на коронавірус і змушена була тривалий час лікуватися. Для підкорення двох вершин Антоніна провела без сну 65 годин. Каже, у повсякденному житті провести три дні без сну майже неможливо, але під час сходження в гори організм допомагає подолати цей шлях.

Схожі новини