Передплата 2024 ВЗ

«Робимо все, щоб наш заклад перепрофілювати у мистецький ліцей із збереженням оздоровчо-реабілітаційного підрозділу»

У Бориславі, що на Львівщині, є унікальний заклад, у якому навчаються та оздоровлюються діти з захворюваннями шлунку

Лікувальна "Нафтуся" для дітей з хворобами шлунку
Лікувальна "Нафтуся" для дітей з хворобами шлунку

До 2025 року згідно з Законом «Про повну загальну середню освіту» в Україні мають перепрофілювати (або закрити) навчальні заклади санаторного типу. У Бориславі, що на Львівщині, є унікальна санаторна школа, де діти із розладами шлунково-кишкового тракту мають можливість оздоровлюватися, і водночас повноцінно навчатися у школі - з 1 по 11 клас. Проживання, оздоровлення і навчання у санаторній школі - безкоштовне.

Заснована санаторна школа у Бориславі як експериментальна у 1978 році. Водночас у Криму заснували школу для дітей з проблемами дихання. Коли побачили, що від таких шкіл є реальний результат, їх почали відкривати і в інших регіонах України. Але впродовж десяти років колектив бореться, аби КЗ ЛОР «Бориславська загальноосвітня санаторна школа I — III ст.», зберегти. Захворювання шлунку й нині займає серед школярів України друге місце після серцево-судинних хвороб.

«Тут зможуть навчатися не лише діти, які мають проблеми зі здоров’ям, але й діти, які бажають здобути мистецьку освіту»

Директорка КЗ ЛОР «Бориславська санаторна школа» Ольга Громик розповідає:

— До 2025 року згідно з Законом України навчальні заклади санаторного типу мають реорганізувати. Ідея така, що діти не мають бути відірваними від сім'ї. Реорганізацію спеціальних шкіл вдалося призупинити, а ось санаторних — ні, їх почали закривати, або перепрофільовувати. Пояснили це так: є медичні установи, діти там можуть лікуватися. Є соціальний супровід таких сімей. Ми зверталися до депутатів Верховної Ради, і вони нам все-таки допомогли, закриття санаторних шкіл відтерміновували тричі! Зараз робимо все для того, щоб наш заклад перепрофілювати у мистецький ліцей із збереженням оздоровчо-реабілітаційного підрозділу.

Діти мають можливість не лише оздоровлюватися, але й повноцінно навчатися.
Діти мають можливість не лише оздоровлюватися, але й повноцінно навчатися.

Тоді тут зможуть навчатися не лише діти, які мають проблеми зі здоров’ям, але й діти, які бажають здобути мистецьку освіту. Для нашої санаторної школи — це вихід із ситуації, бо такий унікальний заклад із можливістю споживати мінеральні води із найвідомішого курорту Трускавець, потрібно зберегти. Ми вивчали досвід Тернопільської області, там на базі санаторної школи також створили мистецький ліцей. Тобто разом із загальною середньою освітою, діти зможуть здобути ще й мистецьку.

Чому виникла ідея створити саме мистецький ліцей? Ми проаналізували ситуацію і зрозуміли, що на Львівщині є багато талановитих дітей, але не в усіх є можливість здобувати мистецьку освіту. Ми уклали меморандум про співпрацю з Дрогобицьким педагогічним університетом. Поки створимо необхідну матеріальну базу для навчання дітей у мистецькій школі, зможемо тимчасово використовувати матеріальну базу педагогічного університету.

Зараз готуємо усі необхідні документи для погодження з Міністерством освіти, — каже Ольга Громик. — Комісія з питань освіти, науки та інновацій в обласній раді нас підтримує. До нас було багато запитань, але нам вдалося переконати членів комісії у потребі створення мистецького ліцею у нашому регіоні, аби пропагувати серед дітей автентичне українське мистецтво. Далі це питання буде виноситися на сесію Львівської обласної ради. Депутати ЛОР мають ухвалити рішення щодо зміни типу навчального закладу.

«ЛОР може ухвалити рішення про збереження оздоровчо-реабілітаційного підрозділу»

— Чи зможуть у новоствореному закладі і надалі лікуватися і вчитися діти з захворюваннями органів травлення?

— Обласна рада, як засновник, може ухвалити рішення про збереження оздоровчо-реабілітаційного підрозділу. Тоді зможемо зберегти нашу матеріальну базу. Маємо на території школи новий бювет з Трускавецькою мінеральною водою. Кожна дитина, відповідно до діагнозу, має свої приписи щодо води, яку п'є. Є у нас фізіотерапевтичний кабінет з необхідним обладнанням, стоматологія, кабінет масажу, лабораторія, кабінет озокеритолікування та кабінет лікувальної фізкультури. Усе обладнання сучасне. У штаті санаторної школи — 14 медичних працівників, зокрема, двоє лікарів. Педагогічних працівників — 51. Це вихователі і вчителі, бо діти перебувають під цілодобовим наглядом.

— Скільки зараз у вас лікується і навчається дітей? Як вони себе почувають, перебуваючи далеко від дому?

— 169 дітей. Є серед них і переселенці, які потребують особливої уваги. Окрім того, що у них проблеми пов’язані з органами травлення, мають й інші супутні захворювання: серцево-судинні, проблеми з органами дихання, сколіоз тощо.

Діти проживають у 4-місних кімнатах, маємо нові ліжка, матраци (літо-зима). У приміщеннях тепло. Є кімнати-гігієни у спальному корпусі, є душові кімнати (окремо для дівчат, окремо для хлопців). Звісно, коли діти приїжджають до нас у вересні, то сумують за домом. З часом адаптуються. Рідко буває, що дитина не може адаптуватися до наших умов. Якщо таке трапляється, радимо батькам забрати дитину, бо тоді оздоровлення не йде на користь. Щоб оздоровлення було ефективним, потрібен мінімум рік. Зате у травні усі плачуть одне за одним, коли роз'їжджаються.

«Діти мають п’ятиразове харчування, дотримуються дієти»

— Окрім мінеральної води, різних фізіотерапевтичних процедур, на що ще звертаєте увагу під час оздоровлення дітей?

— Уся робота побудована за щадним режимом (навчання у школі поєднується з оздоровленням та усіма необхідними процедурами). Діти мають п’ятиразове та збалансоване харчування, дотримуються спеціальної дієти. Їжу отримують в одну й ту саму годину, що при захворюваннях шлунку є дуже важливо. Є натуральні норми харчування, скільки дитина має з'їсти молочної, м’ясної продукції, риби, кондитерських виробів тощо. Використовуємо у лікуванні хвороб органів травлення також кисневу пінку (її готують на натуральних соках та травах). За багато років ми допомогли не одній дитині з важким діагнозом.

Пані Ольга розповіла про сьогоднішнє меню у санаторній школі:

Сніданок: куліш з курячим м’ясом, салат з яйцем і зеленим горошком, хліб, кава з молоком.

Другий сніданок: йогурт, вафлі.

Обід: суп з рисовою крупою, кури тушковані у сметанному соусі, макарони з маслом, салат з буряка зі сметаною. Хліб, компот зі свіжих яблук. Банан.

Підвечірок: вертута з яблук (за рецептом відомого кухаря Євгена Клопотенка).

Вечеря: тушкована риба з овочами, картопляне пюре, салат з моркви та яблук. Хліб, чай.

Схожі новини