Передплата 2024 «Добрий господар»

Борис Джонсон: «Україна переможе. Я бачив це в очах поранених бійців, бо в них левині серця»

Експрем'єр Великої Британії отримав почесне звання «Доктор Honorіs Causa Львівського національного університету імені Івана Франка»

Борис Джонсон виголошує інавгураційну промову. Фото авторки
Борис Джонсон виголошує інавгураційну промову. Фото авторки

Сьогодні, 9 вересня, лави почесних докторів Львівського національного університету імені Івана Франка поповнив знаний британський політик і Друг України, експрем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон. Зранку він прибув до Львова та взяв участь в урочистому засіданні Вченої Ради Франкового вузу, де йому вручили почесне звання «Доктор Honorіs Causa Львівського національного університету імені Івана Франка».

… Актова зала університету заповнена вщерть — почесні доктори університету, заслужені професори, ректори вузів Львівщини, викладачі та студенти, представники влади, преса. Усі чекають на Бориса Джонсона. Британський політик вирішив добиратися до Львова з Києва, де 8 вересня мав зустріч із президентом України Володимиром Зеленським, потягом Інтерсіті+, разом зі звичайними українськими пасажирами. Навіть цим підтвердив свій імідж екстраординарного політика! І ось рівно о 14.00 до зали входять Борис Джонсон, ректор Франкового вузу Володимир Мельник, представники керівництва вузу — усі в мантіях та «докторських» головних уборах. Присутні встають із оплесками.

Вчена Рада ЛНУ ім. І. Франка присвоїла звання «Доктор Honorіs Causa» Борису Джонсону ще 4 жовтня 2022 року, високо оцінивши його вагомий внесок у захист української незалежності та відданість ідеалам свободи і демократії. Але вітали його в академічній родині Львівського університету саме сьогодні.

Ректор відкриває урочисте засідання Вченої Ради. «Вручення почесного звання „Доктор Honorіs Causa“ — одна з найзнаменніших подій нашого університету, — промовляє Володимир Мельник з трибуни. — Почесними докторами нашого вузу є видатні діячі культури, науковці, політики, знані не тільки в Україні, а й в усьому світі».

Далі усі присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять студентів Франкового вузу, його випускників, працівників та тисяч кращих дочок і синів українського народу, які віддали своє життя у боротьбі з російським агресором.

«Перший зі світових лідерів заявив жорстку і принципову позицію щодо визнання росії державою-агресором»

Ректор університету, член-кореспондент НАНУ Володимир Мельник представив «новоспеченого» почесного доктора ЛНУ ім. І. Франка Бориса Джонсона:

«У часи складних для світу випробувань відповідальність беруть на себе найсміливіші. Такою особистістю є Борис Джонсон — видатний британський політик. Політична кар'єра Бориса Джонсона — яскраве свідчення сміливості в обстоюванні принципових рішень, далекоглядної послідовності у баченні геополітичного розвитку Європи та світу, непохитності у боротьбі зі злом і несправедливістю. Усі ці речі особливо виразно проявилися у його ставленні до російської агресії проти України та обстоюванні незалежності та територіальної цілісності нашої держави. Шановний пан Джонсон неодноразово наголошував на героїзмі українців і відкрито визнав, що неадекватна реакція заходу на анексію Криму 2014 року, окупацію Донеччини і Луганщини була величезною помилкою. Борис Джонсон перший зі світових лідерів заявив жорстку і принципову позицію щодо визнання і визначення росії державою-агресором. Саме за прем'єрства Бориса Джонсона Велика Британія стала і продовжує бути однією з країн, яка найбільше допомагає Україні протистояти російській агресії. Потужним сигналом для консолідації всього цивілізованого світу щодо допомоги Україні та засудження російської агресії стали відважні візити прем'єр-міністра Бориса Джонсона до Києва в умовах гострих воєнних небезпек… Саме така незрадна і безкомпромісна позиція Бориса Джонсона зрештою призвела до того, що Європа по суті стала єдиним фронтом і виступила проти російської агресії. Перебуваючи на посту прем'єр-міністра та лідера Консервативної партії Борис Джонсон, звернувшись до народу України, запевнив, що Велика Британія продовжить підтримувати Україну за будь-яких обставин та виконає всі свої обіцянки. І цю підтримку ми всі відчуваємо і досі».

Від імені університетської спільноти і під оплески присутніх Володимир Мельник вручив Борису Джонсону диплом почесного доктора ЛНУ імені Івана Франка. Також британському політику подарували двотомну енциклопедію Львівського університету.

«Ми у Сполученому Королівстві в боргу перед вами! Слава Україні!»

Перед проголошенням своєї інавгураційної промови почесний доктор Борис Джонсон привітався з присутнім товариством українською мовою: «Слава Україні!». Відповіддю йому було стоголосе «Героям слава!» та бурхливі оплески. Далі Джонсон розповів, як вчора у Києві відвідав реабілітаційний центр, де лікуються українські воїни, що зазнали поранень в російсько-українській війні. «Я був вражений тим, що і ці воїни, і мирні українці мусять страждати через одного чоловіка у кремлі, — сказав політик. — Це те, за що ведеться уся ця війна. Коли путін вдерся у цю невинну і прекрасну країну, він не міг терпіти, що Україна вирішила піти геть від росії. І ваша боротьба, боротьба України, стала боротьбою за свободу усього світу. Це боротьба за свободу слова, за інтелектуальну і наукову свободу, які стоять поруч зі свободою слова. путін не міг цього стерпіти, саме тому він зробив те, що зробив. Саме тому ваше протистояння настільки героїчне. Я вам обіцяю, що повернуся до Сполученого Королівства і робитиму знову і знову все можливе, щоб забезпечити постачання допомоги, необхідній Україні (бурхливі оплески. — Авт.).»

Борис Джонсон розповів, як розмовляв із пораненими, що лікуються у реабілітаційному центрі: «Із цієї розмови я знаю, що Україна переможе. Я бачив це в очах цих поранених бійців, бо в них левині серця. І коли українські військові переможуть, вони звільнять суверенну і незалежну європейську країну і нанесуть удар за свободу в усьому світі (бурхливі оплески. — Авт.) Саме тому ми у Сполученому Королівстві в боргу перед вами! Слава Україні!»

Коли урочистості звершилися і високий гість мусив іти, його оточили присутні в залі - фотографували, селфилися, просили автографи і підписи на книжки. Джонсон нікому не відмовляв. Навіть був настільки уважний, що запитав, хто забув свою ручку, яку йому дали, щоб підписати книжку. А на вулиці біля лімузина британського політика чекав натовп львів'ян, які, не зважаючи на кордон поліції, мріяли про автограф і селфі з Борисом Джонсоном…

Схожі новини